18. avgusta 2015

V začetku avgusta starši pripeljemo mlade freeriderje na Kona International Rookie Games.

Trojček Serfaus, Fiss in Ladis je podoben Saalbachu, Hinterglemmu in Leogangu. Trije kraji, ki jih pozimi povezujejo smučišča, poleti pa bike park. A če je od Ljubljane do salzburškega trojčka slabih 300 km, se jih do tirolskega na skrajnem zahodu Avstrije nabere kar 555. Obstajajo bližnjice, a vožnja je najudobnejša po avtocesti mimo Salzburga, nemškega Rosenheima in Innsbrucka.

V začetku avgusta se parkirišče pod bike parkom v Fissu spremeni v veliko cigansko vas. Starši pripeljemo mlade freeriderje na Kona International Rookie Games. Šampioni jutrišnjega dne, mlajši od 19 let, se pomerijo v pumptracku, downhilu in slopestylu. Rookie je sicer oznaka za začetnika, a na Tirolskem so pokazali, da so res mladi, a nikakor ne začetniki! 

Čeprav MTB festival mladih traja ves teden, se je tekmovalni del začel v petek, 7. avgusta, s čisto resno tekmo na pumptracku. Najbolj pestra je bila sobota, ki se je začela s spustom za serijo iXS Rookies Cup. V kategorijah U13, U 15 in U17 je bilo to tudi “neuradno svetovno prvenstvo”. Aljoša Mlakar je bil v kategoriji U19 osmi, Marko Niemiz pa v U15 po padcu deseti. Popoldne so na štartno rampo stopili slopestyle akrobati. Jaka Hartman je na dopoldanskem treningu padel in pretegnil vezi na roki. Vseeno je stal na štartu, potrkal po čeladi, a z bolečo roko ni mogel pokazati vsega, kar je želel. Končal je kot osmi. Še ena DH tekma v nedeljo je na tretje mesto pripeljala mladega Marka Niemza. Dan je popestril Family Challenge, kjer so v downhillu tekmovali pari staršev in otrok.

Bikepark SFL ni največji, ima pa menda največ skokov v liniji (v Evropi?). Višinske razlike je za dobrih 400 metrov, različno zahtevni traili pa so dolgi do 3 km. In za informacijo: lani so za ureditev nove 400 m dolge linije Freeride porabili 55.000 evrov! Pod parkom sta dirt in slope progi, pumptrack ter obvezna kolesarska trgovina. Brezplačnih parkirišč je dovolj, spanje na njih pa (uradno) ni dovoljeno. Prvi Spar je oddaljen 500 m.

Avstrijci pač znajo zgrabiti bika za roge. Če že postavijo smučarske žičnice, mora vsaj del naprav delovati tudi poleti. Zato so, podobno kot v mnogih drugih turističnih središčih, na planini Moser postavili pravi zabaviščni park. Pustimo vprašanje, ali ogromna gugalnica, leteče krilo, umetni sneg, bajer, gokarti in podobno spada na hrib, a vrsta pred “Kasso” se ne neha. Če se namesto z gondolo na planino potrudite peš, se lahko po kosilu nazaj v Fiss spustite z “rodlbanom”.

{loadposition inside}

Do Serfaus Fiss Ladisa je res daleč. A od tam je do Livigna (skozi tunel Munt La Schera) le še 105 km. In taka naveza se že splača. Verjemite. V Livignu je bil prejšnji teden liter nafte le 85 centov! Več o Livignu pa naslednjič.

Preberi še:

Popotovanje z Gravity cardom: Serfaus Fiss Ladis

 

Na uvodni fotografiji Jaka in Suicide Nohander; foto: organizator

Sledite nam