Pinarello Dogma XC
13. maja 2023

Pinarello je razkril še neserijsko izvedenko polnovzmetenega XC kolesa, v Novem Mestu sta ga že vozila Pauline Ferrand-Prévot in Tom Pidcock.

Ekipa Ineos Grenadiers je v Nove Mesto na Moravskem pripeljala še neserijsko izvedenko kolesa italijanskega proizvajalca Pinarello. Tako aktualnemu evropskemu in olimpijskemu prvaku ter multidisciplinarnemu šampionu Tomu Pidcocku ter novi članici britanske ekipe Pauline Ferrand-Prévot, aktualni štirikratni svetovni prvakinji (XCC, XCO in XCM, gravel), ne bo potrebno voziti neoznačenih koles znamke BMC, temveč kolo uradnega opremljevalca ekipe Ineos Grenadiers. Prototipna Dogma XC je na Češkem že okusila slast zmage svetovnega pokala v kratkem krosu.

Pinarello Dogma XC, Tom Pidcock in Pauline Ferrand-Prévot

Pinarello Dogma XC na kratko

Dogma XC ni prvi Pinarellov poizkus proizvodnje gorskega kolesa, saj so Dogmo XC 29 z geometrijo, imenovano PinaFit XX9, predstavili že leta 2012. A trenutni izdelek je svetlobna leta pred takratnim, saj je polnovzmetenec z geometrijo, ki bo omogočala 90 ali 100 milimetrov hoda na zadku in uporabo vzmetnih vilic s 100 ali 120 milimetri hoda spredaj. Novi model se ponaša s popolnoma karbonskim okvirjem in notranjo napeljavo kablov (tudi za potopno sedežno oporo). Nosilec menjalnika je UDH. Cevi ob verigi so postavljene asimetrično. Edinstven je tudi dizajn prostora nad gonilnim ležajem. Tukaj je še tehnologija Flex Stays – izboljšana togost na zadku in prihranek teže. Na kolesu je opaziti tudi kombinirano karbonsko krmilo MOST, se pravi krmilo hišne znamke. Zadek je prilagojen širini pnevmatik 2,35″.

Okvir so začeli razvijati lansko jesen. Pinarello je zaposlil posebno interno skupino za razvoj koles in kinematike, ki je analizirala Pidcockove povratne informacije in podatke iz njegovih preteklih dveh sezon testiranja koles in s tekmovanj. Iz zbranih podatkov so dobili vse potrebno za izdelavo prototipnega okvirja, ki naj bi zadovoljil želje in potrebe tekmovalcev ekipe Ineos Grenadiers. Pidcock je zahteval izjemno trdnost zadnjega trikotnika in okoli gonilnega ležaja, progresivno kinematiko za optimizacijo vožnje ter možnost prilagajanja hoda vzmetenja.

Glede na to, da je na včerajšnjem kratkem krosu že okusil slast zmage, se zdi, da je nova Dogma XC ustregla vsem njegovim zahtevam. Ferrand-Prévot pa je na ženski dirki stopničke izgubila v zadnjih metrih in pristala na četrtem mestu.

Dogma XC bo kot serijsko kolo v prodaji z marcem 2024. Prav tako Italijani razvijajo klasičnega trdorepca.

Fotografije proizvajalec in Ineos Grenadiers

Preberi še

Pauline Ferrand-Prévot k Ineos Grenadiers

Sledite nam