4endurance sis 2
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Human Fish Gravel SloEnduro
5. decembra 2018

Zadnja leta s hoteli Valamar postaja Rabac destinacija za zimske kolesarske počitnice ali trening kampe za rekreativce, vse bolj pa tudi za profesionalne kolesarje.

Rabac se je v zadnjih letih razvil v kolesarski paradiž. To lahko potrdita tudi poklicna kolesarja Manuel Fumić in Matthias Grick. S hoteli Valamar, od katerih je vsaj Sanfior odprt tudi pozimi, je postal center za zimsko in spomladansko kolesarjenje tako za gorske kot tudi cestne kolesarje in se lahko primerja z ostalimi zimskimi destinacijami. Brez “prekladanja” po letališčih in skrbi zaradi teže prtljage.

Gorski kolesarji lahko pričakujejo zaokroženo ponudbo, vključno s kolesarskim parkom in osemnajstimi progami različnih težavnosti – od začetnikov do naprednih kolesarjev. Poleg servisa za vse vrste koles je tu tudi pralnica in varen prostor za shranjevanje. V trgovini, ki je del parka, boš našel tudi kakovostna kolesa, pripomočke in opremo, pijačo in športno prehrano ter dodatke. Info točka ponuja široko paleto kolesarskih izletov za družine, pa tudi za bolj ambiciozne kolesarje.

Preko 40 kilometrov

Če je za gorsko kolesarjenje označenih preko 40 kilometrov poti, ki se vijejo po platoju bližnje planote Skitače in po trasi vsakoletne dirke Valamar Terra Magica, je v zimskih mesecih tudi idealno izhodišče za cestno kolesarjenje. Ko se enkrat dvigneš iz Rabca v Labin – vzpon sam ni zahteven, če ga seveda ne napadeš z vso močjo – se v Labinu pred teboj kot na dlani odpre Istra. Samo tvoja odločitev je, ali se odpraviš na sever na zahtevnejši bolj hribovit teren s kraljico Učko, ali proti jugu, na manj zahteven teren skozi slikovita romantična mesta južne Istre.


Kolesarjenje, ne da bi prelili preveč znoja. Vsi vzponi niso alpski, vendar pa lahko najdeš tudi zelo podobne. Sicer je pokrajina zelo razgibana in prav tako tudi ceste. A vse to zbledi, ko si na vrhu in se ti ponudi razgled na vzhod in zahod na obe obali, ki sta na pogled na dosegu roke. In nato uživaš na dolgem spustu, ki traja in traja…

Ceste so v tem času po večini malo prometne, še posebej na manj obljudenih zelo poredko srečaš avtomobil. Zima v Istri je veliko blažja od večine Evrope, zato je to idealen kraj za zimsko kolesarsko potepanje.

Zgodovina

Zgodovina je povsod na dosegu. Na turi se je potrebno večkrat ustaviti, da lahko vpiješ vse, kar se ti ponuja. Gosposke hiše, obrambni zidovi, slikovite cerkve na vrhu gričev … Istra je živi muzej. Od prazgodovine preko Rimljanov in Avstro-Ogrske monarhije, prav vsak je pustil svoj zgodovinski pečat. In ti se zato vseskozi sprašuješ “ali bo to na testu?”

Obstaja pa še en dober razlog za obisk Istre s kolesom. Istra je gastronomski raj. Vsako območje ima svoje različice hrane, od močnejše na severu pa do lažje na jugu. Vse z domačim olivnim oljem in po želji s tartufi, po katerih je poznana po celem svetu.

Večina kolesarjev rada dobro je in na poti skozi slikovita mesteca prav lahko najdeš konobo, ki te prepriča in potegne na kosilo. Skoraj vsak konec tedna pa je v katerem od mestec tudi krajevni praznik s sejmom, na katerem lahko uživaš v lokalnih dobrotah, še posebej sladkih.

Zima je odličen čas za kolesarjenje in to v tem delu, kjer je poleti polno avtobusov, avtomobilov in tisoče turistov. V glavnem imaš v tem letnem času vse to le zase. Ustaviš se sredi ceste na razgledni točki, da fotografiraš ali pa da samo užiješ pogled na Kvarnerski zaliv in njegove otoke. Tudi ti imajo svoje čare, a o njih kdaj drugič.

Na koncu dneva te nato čaka samo še dooolg spust nazaj v Rabac, večerja ter počitek v enem od gostoljubnih Valamarjevih hotelov. Istra ponuja toliko, da sem tu samo opraskal površino. Zima je odličen čas za obisk pokrajine z bolj milo temperaturo, izvensezonskimi cenami in vsemi lepotami, ki so Istra. In kar ne moreš dočakati, da se spet vrneš.

Foto Matej Hartman

4endurance sis 2
Freestyle Giant Human Fish Gravel Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam