1. marca 2012

Pisec strani slovenskega turizma slovenija.info nasedel zgodbi, kako lepo je kolesariti po gozdnih stezicah v naši deželi. Kilometrov: 0.

Na osrednji strani slovenskega turizma, portalu Slovenske turistične organizacije slovenija.info, ima kolesarstvo lepo mesto v oddelku Znamenitosti & aktivnosti – Aktivne počitnice. In še v prevodu v šest jezikov, seveda.

Za našo serijo prispevkov Legalno pa je kot naročen odstavek, v katerem opisujejo, kod je gorskim kolesarjem dovoljeno kolesariti in kod ne. Da opozarjajo, da je kolesarjenje po stezah prepovedano, je pohvalno. Ob tem pa se je vmes znašla tudi njihova ugotovitev, da imamo v Sloveniji ozke gozdne steze, urejene posebej za kolesarje. Citat odstavka:

Za gorske kolesarje so primerni kolovozi in makadamske ceste po hribovitih območjih, ponekod pa lahko kolesarite tudi na ozkih gozdnih stezah, urejenih posebej za kolesarje. Na gozdne in gorske pohodniške poti sicer praviloma ne smete.

Ker sami za takšne steze ne vemo, smo jih poprosili za razlago njihove trditve. Odgovarja vodja tržnega komuniciranja in odnosov z javnostmi v Sloveniji Livija Kovač Kostantinovič:

STO pri pripravi vsebin za spletni portal www.slovenia.info sodeluje z izbranimi tekstopisci, ki skrbijo tudi za vsebinsko optimizacijo spletnega mesta (teksti so tako prilagojeni za spletne iskalnike in so ustvarjeni v skladu s pravili spletnega pisanja). Tekstopisec, poznavalec s področja spletnega pisanja in avtor teksta o kolesarjenju, je tako pri pripravi besedila, ki ga navajate, (navedba kolesarjenja po ozkih gozdnih stezah) za vir uporabil svetovni splet – več spletnih strani, ki navajajo vsebine, ki se nanašajo na gorsko kolesarjenje. Virov in povezav, iz katerih je črpal informacije, je tako več.
Ob poznavanju zakonodaje, ki kolesarjenje po gozdnih poteh načeloma prepoveduje, je bilo upoštevano, da tovrstne poti dejansko obstajajo (npr. – pot pod Krvavcem, Krimom, iz Golovca..). Pri preverjanju podatkov oz. virov ni bilo nikjer ni posebej navedeno, da bi bile tovrstne poti nelegalne. V času, ko je tekst za spletno stran nastal, z izjemo ozkih gozdnih poti, ki so del t.i. bike parkov, dejansko ni bilo ponudnikov, ki bi vodili po teh poteh tudi izven parkov, danes pa so ti ponudniki na trgu že prisotni. V nadaljevanju objavljamo povezavi do dveh spletnih strani, kjer je tovrstna ponudba po gozdnih poteh zajeta:

http://www.mtbpark.com/index.php?stran=singletrailkampi&sklop=main&lang=si
http://www.alptrails.at/03programm/programs.htm

Ali ti  ponudniki ponujajo vožnjo po “nelegalnih” poteh, pa žal ni mogoče razbrati.

(konec odgovora)

Dober namen torej in zanašanje na ponudbo, v kateri nihče ne navaja, da kolesarje vabi na nelegalne poti.

Na mtb.si ostajamo prepričani, da takšnih poti izven parkov ni. Pravzaprav še najmanj pod Krvavcem (spori, pisma bralcev, prijave) ali Krimom (odločba inšpekcije o rušenju objektov), niti z ljubljanskega mestnega griča Golovca (nelegalne bande in džampe rastejo z vseh strani, začuda še brez znanih konfliktov).

Naš števec ostaja na 0 kilometrih.

Če boste vohljali po slovenija.info, ne prezrite lepe zbirke kolesarskih tur. 266 jih je, od makadamskih do parkov. Če vmes najdete koga, ki vam ponuja vodenje po singlih v Triglavskem narodnem parku, pa … saj veste.

Sledite nam