22. maja 2017

V soboto smo odslalomirali novo pot s Karavank v Kranjsko Goro. Vredna je skoraj 2-urnega vzpona.

Otvoritev težko pričakovane poti za spust s Karavank v Kranjsko Goro se je združila s “trening dnevom” štiridnevnega enduro dogodka Trans Julius, ki pride na vrsto čez mesec dni. Tako se nas je v Kranjski Gori v soboto zbrala četica, ki smo želeli preskusiti pot, izvedeti kaj več o Trans Juliusu, spoznati akterje enega in drugega …

Dobra druščina in umirjen vzpon iz Kranjske Gore mimo eko kampa do ceste na Korensko sedlo (tam je najbolj strm del vzpona), nato pa pred sedlom na desno na makadam, preostane še kar nekaj mlinčkanja. Vsega skupaj kako uro in tričetrt do vstopa v RobeTwist. Po Korenskem zaviješ le še enkrat, levo navkreber, da ne zatavaš na Trupejevo poldne ali na Srednji vrh. Pa ne moreš zgrešiti, če slediš opaznim rumenim tablam.

Trilogija

Spust lahko razdelimo v tri dele. Zgornji del do prečkanja ceste, po kateri si prikolesaril, je narejen “z nule”. Graditelji so odlično brali teren in zgradili zabavno stezico, široko od pol metra do metra. Spušča se počasi, ima dolga, valovita prečkanja, pred serpentinami ti zniža hitrost, podlaga je mehka, a s solidnim oprijemom. Korenin je zelo malo, drugih presenečenj tudi.

Sledi prvi del pod cesto, ki je malce bolj zavit, bolj strm in delno vodi po grapi. Korenin je tu več, tudi mokrote. Še vedno zelo zabavno, a možgančki imajo malce več dela.

Tretji del je hiter, po vlaki, na koncu polni kamenja. Ni pravo mesto za izzivanje.

Pot se konča pri gostilni Srnjak, od tam je do doline še nekaj višincev

Skupna dolžina kroga je okoli 20 kilometrov, je kar za dve uri in pol “dela”. Urejeni spust RobeTwist je dolg 3,6 km z okoli 600 m višinske razlike. Skupaj (z delom od Srnjaka do doline) je višinske razlike še nekaj več.

Projekt občine in turizma

Od kod ime? Robe je ime jase oziroma planine pri koncu poti, do katere prideš po cesti mimo Srnjaka. Twist pa … pot je pač zavita in je po njej treba lepo migati z ritjo, hehe.

RobeTwist je gradila ekipa MTB Galaxy z Marko Šimencem – Macom na čelu, naročnik je občina Kranjska Gora, upravljalec pa Turizem Kranjska Gora. Gradnja je trajala poldrugi mesec. Vsa dela so opravili ročno.

Žiga Židan, občinski svetnik: “Pri projektu smo že od vsega začetka želeli sodelovati z lastniki, cilj je bil, da sta zadovoljni obe strani, kolesarji in lastniki, in da sobivata. Kolesarje želimo tudi ozaveščati. Pobuda za pot je prišla iz interesne skupine, ki želi razvijati kolesarstvo v občini in ima podporo občine in turizma, drugače ne gre. V štartu nam je veliko pomagal Peter Zajc, takrat koordinator konzorcija odprimopoti.si.”

Graditelj Mac: “Želeli smo narediti trail, primeren za vse. V srednjem delu to ni bilo povsem izvedljivo. V spodnjem delu pa je načrt, da pot preusmerimo in jo drugače pripeljemo v dolino. Na to pot želimo priključiti še eno, da bi imeli od Srnjaka skupni spodnji del. Nova pot bi bila zahtevnejša od te.”

Šatli?

Še pred drugo potjo s Karavank pa bomo vozili po novi poti z imenom 1994 (v spomin na pokalno dirko v krosu tistega leta na tem področju) na območju Drčevega ruta med Jasno, Korono, Borovško cesto in pokopališčem.

Pa še nasvet glede “shuttlanja”, prevažanja z avti na vrh RobeTwista, ker je cesta preveč primerna, da ne bi takoj marsikdo začel razmišljati o tem. Vzdrževanje ceste plačujejo lastniki gozda, dogovarjanje za možnosti vožnje za komercialne prevoznike sledi v naslednjih dneh. Zasebniki pa po pameti, sicer bo prišlo do nesporazumov. Za kolesa za spust pa pot tako ali tako ni bogvekaj, veliko bolj zabavna je na enduro ali kar na turnem (trail) kolesu.

Več fotografij pri Trans Juliusu

Pa gremo enega (skrajšanega) z Gašperjem in Offspringi

Sledite nam