10. junija 2012

Škotsko nebo je dobro namočilo dolgo in zahtevno progo v Fort Williamu, v teh razmerah pa sta bila najhitrejša Aaron Gwin in Emmeline Ragot. Rutar in Pandur sta bila 50. in 53., Černilogarjeva 18.

Škotsko nebo je dobro namočilo dolgo in zahtevno progo tretjega spusta sezone svetovnega pokala v Fort Williamu, v teh razmerah pa sta bila najhitrejša Aaron Gwin in Emmeline Ragot. Rutar in Pandur sta bila 50. in 53., Černilogarjeva 18.

Zaradi dežja je bilo gledalcev manj, kot smo jih vajeni na tej dirki, a vseeno je bilo vzdušje dobro, dirkanje pa zanimivo. Izmed naših je šla prva na progo Zarja Černilogar (Črn trn), ki s padci ni mogla višje od 18. mesta. “Proga je zanimiva, drugačna od vseh drugih. Zame je to prva dirka na tem prizorišču, zato sem rabila nekaj časa, da sem se je navadila. Škoti so zanimivi in zelo glasni navijači,” je dirko komentirala najhitrejša Slovenka. Žal je Zarjin komentar njenega nastopa malce manj pozitiven: “Padla sem čisto na vrhu in nato še enkrat v gozdu. V kvalifikacijah sem vozila zanesljivo, v finalu pa sem tvegala, ker sem želela pridobiti nekaj mest. Progo sem dobro spoznala, a je bilo danes v dežju vse drugače.”

Na štartu finala smo imeli tudi dva Slovenca, oba člana ekipe Unior Tools Team. Nejc Rutar je bil 50. “Ravno pred mojim štartom je začelo ponovno deževati in vidljivost je bila zaradi tega slabša. Kljub tem sem zgornji del odpeljal dobro, preko drsečih korenin v srednjem gozdnem delu pa sem se prevečkrat ‘zataknil’ in zapeljal iz idealne linije. Da je bila proga resnično počasnejša, sem občutil v nogah občutil v zadnjih stotih metrih,” je povedal Nejc. Nejc je sicer znan po svojih odličnih vožnjah na razmočenih progah, a tu je proga drugačna. “Prehod iz utrjenega peščenega in kamnitega dela v razmočen gozdni del je zelo izrazit in ti povsem poruši ritem na tej sicer zelo dobri progi,” še dodaja Nejc.

Zanesljiv finalist v letošnji sezoni je tudi Žiga Pandur (Unior Tools Team), ki je dirko končal tri mesta za Nejcem, z dobrimi tremi desetinkami slabšim časom. Za Žigo je to najboljši rezultat v svetovnem pokalu. “Tudi jaz sem zelo dobro odpeljal zgornji del, v gozdu pa sem malo ‘zakompliciral’. Še eno napako, ki mi je vzela hitrost, sem nato naredil pred dolgih ravninskim delom, t. i. avtocesto M82, kjer sem nato zagotovo izgubil veliko časa,” pravi Žiga. Škotsko vendarle zapušča z dobrimi občutki: “Od dirke ne moreš pričakovati več, kot dobiš tukaj. Organizacija je res super in pravi užitek je dirkati med takšnih občinstvom in na takem terenu. Vsako leto sicer rečem isto, ampak sem vedno znova presenečen in še bolj navdušen.”

Na vrhu pa prava borba za zmago in točke svetovnega pokala. Najhitrejša iz kvalifikacij Rachel Atherton in Marc Beaumont nista uspela razveseliti domačih navijačev, zmagi sta šli z otoka. Dirko deklet je dobila Emmeline Ragot pred na koncu drugo Rachel. Dirka moških je bila še toliko bolj zanimiva, saj je Aaron Gwin po slabših kvalifikacijah odpeljal odličen finale in zadnje pol ure presedel v vročem stolu. Po padcu Beaumonta je končno lahko dvignil roke visoko v zrak in slavil svojo drugo zaporedno zmago. Danny Hart in Gee Atherton sta bila drugi in tretji, kar je za silo zadovoljilo domačine. Velika Britanija je imela sicer kar 6 tekmovalcem med prvo deseterico moških.

Dirka v Fort Williamu je na Škotskem nekaj podobnega kot Planica pri nas, torej pravi praznik športa in mega veselica. Gledalcev je bilo danes zaradi dežja sicer nekaj manj kot običajno, a vendarle je bilo vzdušje veličastno. Se že veselimo nove dirke v naslednji sezoni!

Posnetek finala na mtb.si/zivo

Vrstni red finala DH

ženske
1. Emmeline Ragot (Fra, MS Mondraker) 5:27,08
2. Rachel Atherton (VB, GT Factory Racing) +1,31
3. Myriam Nicole (Fra, Commencal / Riding Addiction) +9,41
4. Floriane Pugin (Fra, Scott11) +11,69
5. Tracy Moseley (VB) +14,25

17. Jessica Stone (VB, Unior Tools Team) +47,53
18. Zarja Černilogar (Slo, Črn trn GT) +54,90

moški
1. Aaron Gwin (ZDA, Trek World Racing) 4:48,21
2. Danny Hart (VB, Giant Factory Off-Road Team) +0,83
3. Gee Atherton (VB, GT Factory Racing) +2,51
4. Sam Hill (Avs, Monster Energy-Specialized) +3,53
5. Josh Bryceland (VB, Santa Cruz Syndicate) +5,05
6. Greg Minnaar (JAR, Santa Cruz Syndicate) +5,12
7. Joseph Smith (VB, Chain Reaction Cycles.com/Nukeproof) +6,93
8. Sam Dale (VB) +7,14
9. Matthew Simmonds (VB, Chain Reaction Cycles.com/Nukeproof) +7,38
10. Cameron Cole (NZ, Lapierre International) +7,56

50. Nejc Rutar (Slo, Unior Tools Team) +22,64
53. Žiga Pandur (Slo, Unior Tools Team) +22,97
75. Harry Heath (VB, Unior Tools Team) +55,88

Razvrstitev v svetovnem pokalu 3/7

ženske
1. Ragot 570
2. Atherton 450
3. Nicole 441
4. Hannah 437
5. Pugin 335

26. Stone 35
27. Černilogar 35

moški
1. Gwin 650
2. Minnaar 565
3. G. Atherton 495
4. Hart 355
5. Hill 334

60. Pandur 66
71. Rutar 48
85. Vauh 33
97. Heath 26

Vrstni redi in lestvice na strani UCI

fortwilliamworldcup.co.uk
www.uniortoolsteam.com
www.crn-trn.si

Na uvodni sliki Žiga Pandur v svoji finalni vožnji
. Vse foto Grega Stopar.

Sledite nam