4endurance sis 2
Freestyle Giant Human Fish Gravel Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
29. marca 2020

Olimpijske igre, sanjska sezona Nicolasa Vouilloza in Alison Sydor, svetovno prvenstvo v Avstraliji in mega šov v Franciji. Aja, prvič se v gorskem kolesarstvu pojavi snežni deskar, preseneti konkurenco in vriše nove smernice.

Gorsko kolesarstvo je doseglo še en mejnik! Disciplina kros je našla svoj prostor na olimpijskih igrah. Prvič na sporedu v Atlanti 1996 in prvič pod novo oznako – XCO! In ne samo to. Leto 1996 je bilo polno novih obrazov, tistih, ki so zaznamovali kasnejše obdobje gorskega kolesarstva. Tudi po letu 2000 in tudi po letu 2010!

Olimpijske igre

Začnimo z največjim dogodkom tistega leta. Po dveh urah, sedemnajstih minutah in 38 sekundah trpljenja je prvi olimpijski zmagovalec v moški kategoriji postal svetovni prvak iz leta 1995 Nizozemec Bart Brentjens! Na drugo mesto se je uvrstil Švicar Thomas Frischknecht, ki je zaostal dve minuti in pol. Na tretje mesto pa je s skoraj tremi minutami zaostanka osvojil Francoz Miguel Martinez.

Delček moške dirke v Atlanti in prihod v cilj za prvega olimpijskega zmagovalca:Zmagovalno kolo v Atlanti. American Eagle Barta Brentjensa, model Atlanta. Po dvajsetih letih je Brentjens zopet obudil ime American Eagle. Kolo zadnje tri sezone uporabljajo tudi člani njegove ekipe CST PostNL Bafang MTB Racing Team.

Svetovno prvenstvo

Najboljše gorske kolesarje na svetu je že drugič gostila Avstralija, prizorišče dirk prvenstva pa je bil Cairns, ki je leto prej že gostil dirki svetovnega pokala. V moški kategoriji krosa so prvič podeljevali tudi majice najboljših v kategoriji U23. Tam so imeli Avstralci svojega aduta, to je bil Cadel Evans!

Med elito se je po več kot dveh urah in pol dirkanja naslova veselil Švicar Thomas Frischknecht, drugo mesto je osvojil Rune Hoydahl, tretje pa Italijan Hubert Pallhuber. Branilec naslova iz Kirchzartna Bart Brentjens je osvojil peto mesto. A ni bilo vse tako rožnato. Dirko je namreč premočno dobil Francoz Jerome Chiotti, a je po štirih letih na novinarski konferenci priznal, da je bil takrat dopingiran in je tako naslov svetovnega prvaka predal Frischknechtu.

Med ženskami je po dobrih dveh urah napornega tekmovalnega ritma naslov osvojila Kanadčanka Alison Sydor in tako ubranila mavrično majico iz Kirchzartna ter se tako veselila tretjega zaporednega naslova najboljše na svetu! Za dve minuti je prehitela Američanko Ruthie Matthes. Ta se je po dveh bronih (1992 in 1993) veselila še srebra. Tretje mesto je pripadlo do takrat malo znani Italijanki Marii Paoli Turcutto.

V kategoriji do 23 let je slavil eden najboljših mladih gorskih kolesarjev iz Italije Dario Aquaroli. Ta je presenetil dva velika favorita za zmago, malega Francoza Miguela Martineza (ta je leto prej, ko še ni bilo kategorije U23, osvojil srebro v članski kategoriji) in avstralskega asa Cadela Evansa.

Prvo svetovno prvenstvo, kjer končni rezultati niso bili regularni. No, resnica je prišla na dan po štirih letih.


Med mladinci je svojo prvo odmevno zmago in s tem seveda prepoznavnost dosegel Španec Jose Antonio Hermida, tisti zabavljač, ki je bil skoraj dve desetletji del gorskokolesarske elite.

V spustu se je drugega zaporednega članskega naslova veselil Francoz Nicolas Vouilloz, na drugo mesto se je uvrstil novinec v gorskokolesarskem svetu Shaun Palmer, tretji je bil Nizozemec Bas de Bever, ki je bil v osemdesetih in v začetku devetdesetih bolj znan v svetu discipline BMX race.

V mladinski kategoriji je moral branilec naslova Francoz Cedric Gracia v svoji zadnji sezoni med “tamalimi” premoč priznati Švicarju Andyju Bühlerju. Na tretje mesto se je uvrstil še eden iz odlične francoske šole spusta – Maxime Gardella.

V ženski konkurenci se je prvega članskega naslova veselila Anne-Caroline Chausson, ki je za manj kot dve desetinki sekunde prehitela branilko naslova Američanko Leigh Donovan. Tretje mesto je osvojila punca s piranjo okoli vratu. Američanka Missy Giove je po prvem mestu leta 1994 tokrat osvojila bron.

Pri mladinkah je Chaussonovo nasledila rojakinja Nolvenn Le Caer, srebro je pripadlo Sari Jörgensen, bron pa Sabrini Jonnier, še eni tistih deklet, ki so kasneje dodobra zaznamovala spustaški svet!

Svetovni pokal

Missy Giove se je veselila zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala v spustu. Tako je po dveh tretjih mestih končno dočakala belo majico vodilne v skupnem seštevku pokala. Na drugo mesto se je uvrstila svetovna prvakinja Anne-Caroline Chausson, tretje mesto je pripadlo Leigh Donovan.

Svetovni pokal v Nevegalu. V sezoni 1996 je Missy že članica sanjske ekipe Volvo-Cannondale. Anne-Caroline je še vedno vozila kolo znamke Sunn, manager ekipe pa je bil … nihče drug kot Max Commencal. Zmaga v Nevegalu je pripadla Chaussonovi.


V moški konkurenci so na koncu sezone na najvišjih treh mestih stali sami mladci. Nicolas Vouilloz je ponovil sezono 1995 in zopet postal najboljši v seštevku spusta, na drugo mesto se je uvrstil Nemec Marcus Klausmann (leta 1995 srebrni mladinec iz Kirchzartna), tretji pa je bil Španec Thomas Misser.

V skupnem seštevku olimpijskega krosa je z najbolj konstantnimi predstavami na vseh dirkah na koncu slavil Francoz Christophe Dupouey. Na drugo mesto se je uvrstil Švicar Thomas Frischknecht, tretji je bil Miguel Martinez.

Tudi Norvežani so imeli dirko svetovnega pokala v krosu. Na začetku progo v Kristiansandu razkaže lokalni matador Hoydahl, dirko pa kroji Miguel Martinez. V ženski konkurenci do svoje prve zmage v svetovnem pokalu pride Gunn-Rita Dahle. Prava dirkaška romantika!


Odlično sezono je s prvim mestom v skupnem seštevku sklenila aktualna svetovna prvakinja Alison Sydor, na drugo mesto se je uvrstila novinka v svetovnem pokalu Norvežanka Gunn-Rita Dahle, tretje mesto je pripadlo trikratni zmagovalki seštevka, Američanki Juli Furtado. To je bila tudi njena zadnja sezona na najvišjem tekmovalnem nivoju.

Šov v Bercyju

Po vzoru motokrosistov in avtomobilistov (Rally of Champions) so tudi gorski kolesarji prišli na svoj račun in sicer v dvorani pred nekaj deset tisoč navijači. Veliki eliminator, start z visoke startne rampe, danes bi jo lahko primerjali s tisto v disciplini BMX Supercross, nato vožnja med umetnimi preprekami, skok prek stopnic, pa strm klanček navzgor in še kaj. Osem tekmovalcev na startu in boj na izločanje. Dirko v dvorani Bercy v Parizu je takrat dobil Brian Lopes!

Bicikl iz tistega leta


Tokrat Intense M1, prava spustaška raketa in filigranski izdelek Jeffa Steberja. Kolo, ki ga je vozil eden najboljših deskarjev na snegu, ki se je prišel malce zabavat v svet gorskega kolesarstva. Američan Shaun Palmer je na svetovnem prvenstvu presenetil vse in prišel do srebrne medalje! Palmer in gorsko kolesarstvo sta ostala povezana še desetletje. In ja, poleg Mylesa Rockwella je bil Palmer eden pravih žurerjev tistega časa. In še nekaj: Shaun Palmer je poskrbel, da spustaši niso bili videti kot umetnostni drsalci, temveč kot motokrosisti.

Prva olimpijska zmagovalca Bart Brentjens in Paola Pezzo. Foto AFP.

Preberi še
Prvoborci: Pisalo se leto 1995
Prvoborci: Grašič v Vailu postavi prvi mejnik slovenskega spusta

4endurance sis 2
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Human Fish Gravel SloEnduro
Sledite nam