4endurance sis 2
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Human Fish Gravel SloEnduro
21. julija 2011

Vedno se sprašujem, zakaj je telesu tako pomembno uživanje tekočine? Zakaj je pomembna, koliko jo potrebujemo in kakšna tekočina je najbolj primerna? Odgovori na ta vprašanja se skrivajo zabeleženi v milijonih let starih zapisih DNK vsakega živega organizma.

Vsaka živa celica, rastlina, živali in ljudje (beri kolesarji), potrebujejo tekočino, da lahko normalno in predvsem kvalitetno funkcionirajo, rastejo, se razvijajo in kljubujejo mnogim takšnim in drugačnim naporom. Ko plod rastline pade na rodovitna tla, le ta potrebuje nič drugega kot vodo. Več ko jo bo imel, hitreje bo zrasel in bolj trden bo postal. Vsi tudi veste, da je brez hrane možno preživeti veliko časa, vendar brez tekočine žal ne!
Glavni cilj kolesarjenja je uživanje, sprostitev, zabava, drvenje skozi gozdne poti, opazovanje ptičkov, prelepe narave in seveda vlaganja velike količine energije v vsak element, ki vam pomaga, da lahko brez problema pridete na vrh hriba in se z njega tudi spustite. Energija, vložena v vožnjo, je sestavljena iz dobre fizične kondicije, moči, vzdržljivosti, okretnosti, zmožnosti drvenja gor in dol in seveda potrebne koncentracije, da se ravno ne zaletiš že v prve stebričke praproti, ki so ti na poti. S tem namenom bomo v današnjem članku pojasnili vlogo tekočine za vse tiste, ki enostavno ne morete preživeti dneva brez kolesa oz. brez misli na njega.

Postopek od priprave do trenutka, ko se usedeš na kolo in odpedaliraš novim smerem nasproti, sestavlja pet pomembnih elementov, od katerih je odvisna kvaliteta treninga oz. bolje rečeno, uživanja na kolesu. Prava prehrana, kvalitetna oprema, primerno kolo, dobra volja in seveda tekočina. Tokrat torej izključno o uživanju tekočine.

Vsekakor se boste strinjali z menoj, da kolesar potrebuje zelo malo znanja o prehrani, da lahko kakovostno in predvsem zdravo kolesari po vseh mogočih poteh. Vendar se še vedno pojavlja velik problem, da še tisto nekaj malega znanja, ki bi ga potrebovali, ne izkoriščajo oz. ne uporabljajo. Še preden se podrobno spustimo v razlago pomena uživanja tekočine v času vadbe, bomo na kratko pregledali pomembnost uživanja tekočine takrat, ko niste športno aktivni.

Da bi čim bolje razumeli pomembnost tekočine, bomo za njeno razlago uporabili malo bolj kompleksen pomen. Beljakovinske celice se nahajajo v celotnem telesu in imajo mnogo oz. bolje rečeno, nešteto pomembnih funkcij. Beljakovine so bistvenega pomena za delovanje molekul v celicah in imajo poleg teh še mnogo ostalih pomembnih funkcij. Beljakovine so gradniki mišic, in kot verjetno veš, mišice dajejo moč. Ravno zato je pomembno, kako se beljakovine oblikujejo. Njihov tempo narekuje sama tekočina. Če se oblikujejo nepravilno, posledično tudi nepravilno delujejo. Pomembnost delovanja beljakovin gre pripisati volumnu celic. Voda se nahaja v samih celicah, katerim pomaga ohranjati njihov volumen. Če celica ne dobi potrebne tekočine za vzdrževanje volumna, umre. Če je razlaga preveč zakomplicirana, si zapomnite samo naslednje. Mišice telesa so sestavljene iz beljakovin. Vloga mišic je, da se sproščajo in napenjajo in posledično ustvarjajo energijo. In ker so mišice sestavljene iz celic, v katerih se nahaja voda, je logično, da se brez vode energija iz mišic ne more razviti in kolesarju posledično zmanjkuje moči.

Naše telo je sestavljeno iz več kot 80 odstotkov tekočine. Verjetno si predstavljate, kakšne posledice prinese že 1 % izguba tekočine. Posledice so lahko zastrašujoče, če na hitro pomislimo, da igra voda v telesu ogromno vlogo v smeri prenašalca hranljivih snovi, hidracije telesa, vlaženja sluznice, odvajanja strupenih snovi, vlaženja kože, delovanja mišic, njihove regeneracije in še bi lahko naštevali. Omenjeni dejavniki so tudi glavni, na katere bi moral pomisliti vsi tisti, ki se usedete na kolo in z veliko željo oddrvite novih dogodivščinam naproti.

Dehidracija pomeni, da se tekočina najprej prične izgubljati v celicah in nato postopoma prihaja iz telesa. Kot rezultat tega opazimo znojenje na telesu. Rešitev za nadomeščanje izgubljene tekočine je seveda pitje vode! Splošno priporočilo za vzdrževanje normalnega stanja hidracija se giblje pri številki najmanj 2 litra dnevno.

Voda in ti?
Voda …
– Po krvi prenaša glukozo, kisik in maščobe. S tem pomaga mišicam da dobro delujejo, obenem, pa iz njih odvaja vse metabolične odpadke, med katere sodi mlečna kislina.
– Iz urina odstranjuje odpadne produkte. Bolj ko je urin rumen, več produktov odstranite.
– Pomaga telesu, da se normalno znoji. Med aktivnostjo se telo segreva. Vloga vode je, da absorbira toploto iz mišic, katera se izločuje s pomočjo znojenja. Posledično se s tem uravnava telesna temperatura.
– Pomaga pri prebavi hrane.
– Ohranja normalno vlažnost vezem ter mehkim organom.
Vzdrževanje optimalnega vnosa ne bi smel biti problem. Uživanje svežega sadja in zelenjave pripomore k vnosu tekočine. Pitje mleka, sveže stisnjenih naravnih sokov, manj sladkih pijač, zeliščnega čaja so prav tako dobre alternative. Večjo pozornost uživanja »tekočine« gre pripisati dejstvu, da se na veliko pojavlja prepričanje, da je vsaka tekočina za naše telo v redu.
Pijte kave, pijač, ki vsebujejo kofein, ter alkoholnih pijač je za telo prava uganka! Čeprav gre za tekočino, pa le ta v telesu povzroči ravno nasprotni učinek od želenega. Omenjene pijače na telo delujejo diuretično, kar pomeni, da iz telesa odvajajo vodo. Glede na to, da kolesarjem ni pomemben videz mišic (kot je body-bilderjem, kajti le ti si pred tekmo pomagajo, da iz telesa odvedejo vso vodo), ampak njihovo delovanje, le glejte, da bodo pijače, ki smo jih našteli kot optimalne, vedno v vaši bližini. Minimalnemu vnosu dnevne tekočine (2 l) se boste najlažje približali tako, da boste imeli s seboj vedno plastenko, v kateri naj se nahaja najbolje kar sveža, hladna voda.
Omenil sem, da bi moral vsak kolesar na učne ure znanja o prehrani, osnovni izpit pa bi vsi morali narediti z odliko. Izpitna vprašanja bi vsekakor od vas zahtevala znanje uživanja tekočine tako v času neaktivnosti kot aktivnosti. Da bo za vas izpit mala malica, je potrebno razložiti še pomen uživanja tekočine v času pred, med in po aktivnosti.

V drugem delu o tem kaj in koliko piti.

4endurance sis 2
Freestyle Giant Human Fish Gravel Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam