6. oktobra 2021

V kolesarskem servisu Bikehanic so v svojo ponudbo servisa vzmetenja poleg znamk RockShox in Fox dodali še servis za vilice Cannondale Lefty in Headshok. Na voljo so redni in izredni servisi.

Cannondale je vilice Headshok predstavil že davnega leta 1992, v času pionirskih let vzmetenja gorskih koles. Za razliko od vsega drugega so imele vilice Headshok svoje drobovje nameščeno v glavo okvirja, drsele pa so na štirih serijah igličnih ležajev, v vsaki je bilo 22 ležajev. Ponujale so 50 mm hoda in odlično togost, sprožile pa so tehnološko pot, s katero se Cannondale prepoznaven še danes. Leta 1997 so se družini Headshok pridružile vilice Moto s 120 mm hoda (v lažji verziji z 80 mm), dvojnim mostom in obliko “upside-down”, že takrat so program širili tudi na cestna kolesa.

Prava revolucija se je zgodila leta 2000, ko je Cannondale razkril prve vilice Lefty in sicer v obliki modelov DLR z zračnim vzmetenjem in 2.0 z jekleno vzmetjo ter 100 mm hoda v obeh primerih. Že leto kasneje je bil na voljo Lefty ELO z elektronsko blokado, ves čas razvoja pa so vpeljevali nove materiale, predvsem karbon.

Naslednja revolucija Leftya se je zgodila 13 let kasneje, leta 2013, ko so predstavili model Hybrid. Poslovila se je tradicionalna gumijasta manšeta, ki je ščitila iglične ležaje pred umazanijo in vlago, namesto nje pa so uporabili prašno tesnilo. Prednost tega sistema je, da so ležaji v svojem mazalnem olju in zaščiteni pred vsemi vremenskimi razmerami.

Vilice Cannondale so bile ves čas med lažjimi in bolj togimi na tržišču, do danes so obdržale tudi iglične ležaje. Trenutni zastavonoša serije Lefty je model Ocho, ki ga najdete na XC kolesih ter tudi izbranih kolesih za gravel.

Vzdrževanje in servis

Tehnološka posebnost vilic pa seveda pomeni tudi svojevrstno in kar precej zapleteno vzdrževanje in servisiranje. Anže in Sandi iz Bikehanica že imata predhodne izkušnje s servisiranjem vilic Lefty in Headshok, po dodatnem izobraževanju in dostopu do rezervnih delov pa je servis teh vilic sedaj tudi v uradni ponudbi tega že skoraj leto dni “starega” servisa. V Bikehanicu imajo vsa potrebna orodja za pravilno sestavljanje in razstavljanje teh edinstvenih vilic, ki so priljubljene tudi med slovenskimi kolesarji.

Za vilice Lefty Speed, Hybrid, Ocho in Oliver je v ponudbi mali in generalni servis. Mali servis zajema čiščenje in menjavo mazalnega olja za teleskop ter pregled in mazanje zračne komore. Generalni servis zajema čiščenje, razdiranje in mazanje teleskopa ter menjavo prašnega tesnila; menjavo oljnih in zračnih tesnil ter olja, ter kontrolo delovanja.

Za vilice Headshok je na voljo generalni servis, ki zajema čiščenje, razdiranje in mazanje teleskopa, menjavo oljnih in zračnih tesnil ter olja, ter kontrolo delovanja.

Mali servis se priporoča vsaj 1-krat letno, generalni pa najpozneje 1-krat na vsaki dve leti. Pri bolj pogosti vožnji ali tekmovalni uporabi v Bikehanicu priporočajo dodaten mali servis znotraj intervala generalnega servisa.

servis cannondale lefty v servisu bikehanic
Servis vilic Cannondale Lefty

Celotna ponudba servisa vzmetenja

V specializirani ponudbi Bikehanica je zdaj torej vzmetenje RockShox, Fox in Cannondale, servisirajo tudi amortizerje Cannondale Gemini in DYAD. Kolo (ali po želji samo vzmetenje) lahko dostavite osebno, vilice in amortizerje pa lahko pošljete tudi preko kurirja.

Svoj termin in način dostave rezerviraj na www.bikehanic.com.

Preberi še

Poskrbi za svoje vzmetenje, še preden na polno štartaš v sezono
Novost v prestolnici: Kolesarski servis Bikehanic

Sledite nam