3. oktobra 2015

Vransko, Brezovica, Ribnica, Šoštanj, Maribor … in finale v Radljah! Prva slovenska dirt serija v zgodovini kolesa je pod streho.

Vransko, Brezovica, Ribnica, Šoštanj, Maribor … in finale v Radljah! Prva slovenska dirt serija v zgodovini kolesa je pod streho.

S finala, ki je bil prejšnji konec tedna v Radljah, poroča Luka Kresnik:

Zadnjo soboto v septembru se je ob prvi obletnici Urbanega bike parka Radlje zgodilo zadnje dejanje 1. Slovenskega dirt pokala. Ekipa domačih Puklrajdersov je s pomočjo Den Devilsov iz Maribora kljub deževnemu vremenu v zadnjih dneh pred tekmo uspela pripraviti park, da je gostil dirt jam v pravem pomenu besede.

Blato in oblaki niso bili dovolj močni, da bi se organizator predal in videli smo finale, ki bo zapisan v zgodovino. Videli smo skoraj vse najboljše slovenske rajderje, ki so na razmočeni zemlji potegnili vse trike iz rokavov, saj vse kategorije še niso bile odločene in se je obetal zanimiv boj za naslove prvih pokalnih zmagovalcev.

Mladi

V mladinskih kategorijah so bili skupni zmagovalci pokala že znani in so tudi na zadnji tekmi pokazali največ.

V kategoriji U16 BMX je “izkušeni” 10 letni Jaka Remec poleg številnih osnovnih trikov z odločilnim 360 obratom premagal Žigo Močilnika, ki je z lepo izvedenimi triki, kot je superman, zasedel drugo mesto. Žigo gre zelo pohvaliti, saj je letos dobil prvo kolo in je v praktično treh mesecih s pomočjo svojih mariborskih mentorjev naštudiral zavidanja vredne trike. V skupnem seštevku pokala je tako postal prvi prvak Jaka iz Brezovice, drugo mesto pa je zasedel Žiga iz Maribora.

V kategoriji U16 MTB je tudi na zadnji tekmi slavil zmagovalec štirih letošnjih tekem pokala Domen Harnik, ki je z lepo tehniko skokov pokazal ves spekter osnovnih trikov, kot so seatgrab in no footer, in prepričljivo premagal drugo uvrščenega Luko Lesjaka. Za Luko je bila to šele druga tekma, a fant ima voljo pravega športnika in si od njega obetamo več naslednjo sezono. V skupnem seštevku pokala je z veliko prednostjo postal prvi državni prvak domači Puklrajder Domen iz Radelj, drugi je Luka iz Radelj, tretji pa Mel Filipič iz Maribora.

Elita

Zdaj pa k elite kategorijam, kjer je bilo pred finalom še veliko odprtega, saj si nihče od rajderjev pred tem ni nabral velike prednosti pred konkurenco.

V kategoriji elite BMX smo na finalu videli samo dva tekmovalca, saj je odlični Jani Fučka zaradi bolezni moral predati boj za najvišji dve mesti. Tako smo videli Domna Fekonjo, ki je z raznimi flipi, whipi in transferji med linijami za las zaostal za zmagovalcem Žanom Kudrom. Žan je sodnike prepričal s tekočimi nastopi, raznimi rotacijami in predvsem s perfektno izvedenim frontflipom, ki ga je edini izvedel na finalu. To je bilo dovolj za zmago na zadnji tekmi, ne pa tudi dovolj za naslov prvega prvaka, ki je pripadel Domnu iz Maribora, ki je s konstantno dobrimi predstavami na vseh tekmah zbral največ točk in zaslužil naziv najboljšega bmx-erja v državi.

V kategoriji elite MTB smo videli največ rajderjev, kar 8, ki so se v dveh skupinah najprej pomerili na kvalifikacijah, nato pa najboljši štirje še v velikem finalu. Najbolj je sodnike prepričal Jaša Jeler, ki je z neverjetnimi superflipi, 360 tabletopi in ostalimi vratolomnimi triki premagal drugega Luko Borseta in tretjega Primoža Tanka, oba odlična rajderja z veliko zalogo dobrih trikov. Tak je bil tudi vrstni red v skupnem seštevku pokala, kjer je po vrhunskih zadnjih dveh tekmah prvi prvak v tej kategoriji postal Den Devil Jaša Jeler iz Maribora.

Naj trik

V tekmovanju “best trick” so se pomerili najboljši BMX in MTB rajderji, zmagala pa sta Domen Fekonja (BMX) in Primož Tanko (MTB), oba tudi v skupnem seštevku pokala. Nagrado “best crash” pa je dobil Luka Borse za spektakularni backflip bike projektil.

{loadposition inside}
Rezultati 6. tekmovanja Slo dirt pokala – Radlje

BMX U16
1. Jaka Remec
2. Žiga Špindler Močilnik

MTB U16
1. Domen Harnik
2. Luka Lesjak

MTB elite
1. Jaša Jeler
2. Luka Borse
3. Primož Tanko

BMX elite
1. Žan Kuder
2. Domen Fekonja

Best trick BMX: Domen Fekonja
Best trick MTB: Primož Tanko

Končna razvrstitev Slo dirt pokala 2015

BMX U16
1. Jaka Remec 1700 točk
2. Žiga Špindler Močilnik 950
3. Simon Cvetkovič 580

MTB U16
1. Domen Harnik 1725 točk
2. Luka Lesjak 625
3. Mel Filipič 450

MTB Elite
1. Jaša Jeler 1575 točk
2. Luka Borse 1266
3. Primož Tanko 1200

BMX Elite
1. Domen Fekonja 1650 točk
2. Žan Kuder 1475
3. Jani Fučka 1080

www.dirt-slo.si

Na uvodni fotografiji obrača Jaša, foto Jernej Zadravec. Poleg Jerneja jih je v galerijo prispeval še Atelje Kresnik.

Sledite nam