Giant Revolt Advanced 1
Pumpaj Slovenija Vrhnika
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
15. junija 2022

Glede na naslov, ki sem ga izbral, lahko zapišem, da je v Giantovo štalco prišel nov žrebec. Kot uporabnik modela prejšnje generacije sem imel pri novincu dokaj visoka pričakovanja.

Kolo: Giant Revolt Advanced 1 (2022), velikost M/L

Makadamkar, prenovljen okvir, nova skupina Sram XPLR Gravel, karbonski okvir, “flip chip” za spremembo geometrije, brezžično prestavljanje AXS in potopna sedežna opora. Sliši se sanjsko, vsaj na kolesu, ki je brez vzmetenja.

Na soncu všečni barvni odtenki, v senci malo manj opazni.

Prvič na karbonskem makadamkarju

Ko sem izbiral novega Revolta, sem izbral “najbolj mišičastega”, ki se ga dobi na bosanskem trgu, in edinega, ki je letos opremljen s prestavnim sistemom 1×12. To je že četrti Revolt, s katerim sem se oziroma se vozim, in hkrati prvo kolo s sistemom AXS. Glede na to, da je bilo o novem Revoltu že veliko napisanega in ga je Bikeradar razglasil za gravel kolo leta, sem imel kar velika pričakovanja.

Čeprav ga vozim zelo kratek čas in je za menoj le nekaj tur, že zdaj z gotovostjo trdim, da so z novo geometrijo zadeli v polno in kakovostno letvico postavili visoko. Kolo je udobno na asfaltu ter veliko bolj zmogljivo in zabavno pri vožnji po tehnično zahtevnem terenu. Kolo seveda primerjam z njegovim predhodnikom Revolt 0, letnik 2021.

Sam sem uporabnik koles znamke Giant že zelo dolgo, predvsem gorskih. Zakaj? Morda zato, ker Giant vedno znova potrjuje, da proizvaja kolesa, ki imajo na trgu morda najboljše razmerje med kakovostjo in ceno.

Za koga?

Če tvoje ture ne bodo vsebovale veliko gorskokolesarskega terena in bo tvoja vožnja temeljila na asfaltu in urejenem makadamu, potem priporočam katerega izmed ostalih modelov in vsekakor s prestavnim sistemom 2x, brez potopne sedežne opore in s serijsko ožjimi pnevmatikami. Revolt Advanced 1 ima namreč nameščene dokaj robate pnevmatike Maxxis Rambler 700x45c. In ostali modeli so tudi cenovno bolj ugodni.

Če se odločiš za nakup dotičnega modela, potem je potrebno pohvaliti prestavni sistem 1x, saj je razmak med posameznimi prestavami sprejemljiv in je dokaj enostavno najti pravo razmerje tudi pri vožnji na zahtevnejši klanec. Z vidika uporabe je kolo skozi moje oči mnogo bolj zabavno kot marsikateri prednjevzmeteni MTB, sploh pa se njegove sposobnosti z uporabo potopne sedežne opore še nekoliko povečajo. In tudi skupna teža je zaradi potopne sedežne opore zanemarljivo višja.

Edina stvar, ki me je nekoliko zmotila, so prestavno-zavorne ročice, saj je položaj, ko držiš “bika za roge,” pri Sramovih ročicah nekoliko slabši kot pri Shimanu GRX, ki sem ga vozil prejšnjo sezono. V plus pa štejem tudi vodilo verige nad prednjim verižnikom, ki zagotavlja, da se ta ne bo snela in slučajno opraskala okvirja.

Je Revolt Advanced prava izbira?

Seveda sta nad Revoltom Advanced še dva modela, ki imata končnico PRO, a tista sta rezervirana za resnično najbolj zahtevne uporabnike. Če me ne bi sistem AXS prepričal in če si ne bi želel karbonskega okvirja, potem bi se odločil tudi za aluminijastega. Edino, kar bi tam dodal, so karbonska sedežna opora (udobje) in širše ter bolj profilirane pnevmatike (večja možnost izbire terena). Pa še denarnica bi ostala nekoliko debelejša. Drugače pa sta tudi karbonska modela kar privlačna, a kot sem že omenil, sem pretežno gorski kolesar in zelo navajen na prestavni sistem 1x.

Specifikacija

  • Okvir Advanced-Grade composite
  • Vilice Advanced-Grade composite, full carbon
  • Menjalnik in ročici Sram Rival eTap AXS XPLR
  • Kaseta Sram Rival, 10-44t, 12p
  • Gonilka Sram Rival D1 DUB, 40t
  • Zavore Sram Rival z rotorji 160 mm
  • Obročniki Giant P-X2 disc
  • Pnevmatike Maxxis Rambler, 700x45c, tubeless
  • Potopna sedežna opora Giant Contact Switch

Kolo je bilo kupljeno v Bosni in Hercegovini pri trgovcu Spartan Sport. Dodatne informacije najdeš na giant-bicycles.com. Za ceno in dobavljivost v Sloveniji preveri pri freestyle.si.

Fotografije Ozren Perović @ozren.perovic

Preberi še

Giant: Je Revolt nova definicija makadamkarja?

Pumpaj Slovenija Vrhnika
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam