9thWave
8. decembra 2022

Je 9thWave najmočnejši val, kakor mu pregovorno pravijo irski pomorščaki, so to obročniki nizozemskega proizvajalca ali meja med našim in drugim svetom?

Oranžna se je začela z Williamom Oranžnim. Ta je sredi 16. stoletja organiziral uspešen upor proti Špancem, ki so takrat vladali Nizozemski. Na koncu so ga sicer umorili, oranžna pa je, čeprav je nimajo v zastavi, postala barva Nizozemske. Oranžne so nizozemske ulice ob kraljevam rojstnem dnevu. Oranžni so nizozemski tulipani. Oranžni so nizozemski navijači. Oranžne tradicije se držijo tudi nizozemski izdelovalci vrhunskih karbonskih obročnikov 9thWave.

Peter in moja malenkost

S Petrom Woutersom, enim od ustanoviteljev znamke 9thWave, sva se prvič srečala pred več kot desetimi leti na Gardi. Med vsakoletnimi prvomajskimi počitnicami smo bili nekaj let sosedje v kampu Arco in skupaj sva stala na startu Bike Maratona v Rivi. Zares sva se spoznala šele na hrvaški etapni dirki 4 Islands. Petrov 9thWave je že od začetka partner dirke, jaz pa sem od lani del njegove oranžne družine.

Peter in Peter

Precej dlje je del oranžne naveze Peter Vesel. Z Woutersom sta se spoznala na dirki Bike Transalp 2017. Tudi tu so 9th Wave eni od sponzorjev. Še istega leta je Vesel svojega Cuba preobul v obročnike 9thWave in od takrat jih ni več zamenjal. Med gorskim kolesarjenjem so poleg pnevmatik obročniki eden od najbolj izpostavljenih in zlorabljenih delov kolesa. Pet let zvestobe pomeni pet let zaupanja in zadovoljstva.

Nekaj malega zgodovine

Podjetje 9thWave sta leta 2014 ustanovila Peter Wouters in Guido de Jong. Peter je bil lastnik kolesarske trgovine in manager močne amaterske kolesarske ekipe, Guido pa njihov najboljši kolesar. Wouters je po svetu iskal dobre kolesarske komponente za ekipo, tekmovalke in tekmovalci pa so jih prizkušali na terenu. Peter pravi, da so imeli največ težav z obročniki, in skupaj z Guidom sta se posvetila prav tem. Več let sta nabirala znanje za izdelavo vrhunskih obročnikov.

Iskala sta dober karbon, tega kupujeta izključno na Japonskem. V Aziji sta našla natančne polagalce karbona, ki po navodilih 9thWave lepijo plast za plastjo. Ostale sestavne dele kupujejo pri evropskih znamkah. Na Nizozemskem sta izobrazila zanesljive pletilce, ki želje naročnikov spremenijo v končni izdelek. Od začetkov do prvih izdelkov sta doživela marsikaj, zato Peter pravi: “Ne govori neumnosti. Bodi pošten, da se lahko vedno pogledaš v ogledalo,” Guido pa dodaja, da je za dober izdelek potrebna harmonija materiala, mojstra in orodja.

Lahko, vzdržljivo in lepo očem

Izdelava vrhunskih obročnikov je zahtevno delo. Ti morajo biti hkrati lahki in vzdržljivi. V praksi ti dve kombinaciji ne gresta vedno z roko v roki, a kot kaže, jim je pri 9thWave to uspelo. Nemški Bike Magazin je jeseni 2018 opravil zahtevno testiranje karbonskih obročnikov. Zmagovalci posameznih parametrov so bili seveda različni, a najboljšo skupno oceno so dobili obročniki 9thWave MartloveSL. Zmaga majhnega neodvisnega proizvajalca je še toliko več vredna, saj lahko včasih veliki oglaševalci z zakupom oglasnega prostora rahlo krojijo rezultate testiranj. Nizozemci recepta za ta uspeh ne izdajo, vseeno pa na svoji spletni strani razkrivajo nekatere posebnosti pri izdelavi svojih obročnikov.

V čem je skrivnost 9thWave?

Njihovi obročniki so med najlažjimi na tržišču. Lahko bi naredilii še lažje, a bi s tem poslabšali razmerje med trdnostjo, vzdržljivostjo in udobjem. Za eno plast uporabijo le en kos karbonske tkanine. Tak postopek laminiranja je zelo zahteven, saj pri polaganju ne sme biti nobenih gub, rezultat pa je bolj čvrsta konstrukcija obročnika. Tako kot večina modernih obročnikov so tudi ti asimetrični in izdelani brez robu na boku. “Hookless” drži pnevmatiko s tlakom do 5 barov, pnevmatike gorskih koles pa običajno vozimo precej pod to mejo. Obročnik brez roba bolje prenaša udarce, pnevmatika pa se lepše prilagaja terenu.

Luknje za napere so z laserskim vrtalnikom zvrtane pod kotom 6 stopinj (med modeli je nekaj razlik). Tako se natezna sila lepše razporedi med steno obročnika, tuljavke in napere. Zaradi posebnega laminiranja sredice vrtanje ne poškoduje karbonske strukture in ne oslabi obročnika. Za svojimi izdelki stojijo, zato na obroče dajejo 7 let garancije. Če si za poškodbo kriv sam, pa si v tem obdobju vključen v tako imenovani program “crash replacement” oziroma 50 % popusta pri nakupu novih.

Oranžna, ki je lahko mavrica

Oranžna devetka (pravzaprav je lahko v katerikoli barvi lestvice RAL) izdeluje obročnike za gorska kolesa, makadamkarje, kolesa ciklokros in za specialke. Pri gorskih pokrivajo segmente XC, maraton in enduro, vrtijo pa se tudi pod lažjimi e-kolesi. Imajo le majhno zalogo končanih obročnikov, saj jih večino sestavijo po željah kupcev.

Naročnik si sam izbere komponente: željeni obroč, napere, pesta in ustrezno glavo (račno) verižnika. Ker jih sestavljajo na Nizozemskem, to ne pomeni (daljše) zamude pri dobavi. Ta se podaljša le takrat, ko si zaželiš napise v svoji barvi. Tanko barvno folijo že med izdelavo nanesejp na obroč, čez njo pa nanesejo zadnjo plast zaščitnega laka.

Množica kolesarjev in podpora različnim dirkam

Ekipo 9thWave sestavljajo sami kolesarski navdušenci. Zavedajo se, da so najboljše informacije prav tiste isz terena, zato so prisotni na številnih dogodkih. Podpirajo 4 Islands, Bike Transalp, Appenninico MTB, Brasil Ride … In prav na zadnji sta si enako štartno številko nadela Peter Wouters in Peter Vesel. Grand Masterja, ki sta si bila prej konkurenta, sta tokrat nastopila skupaj v paru. Njun končni cilj je bil jasen – zmaga. Oba sta vozila povsem nove obročnike Ninefold Flex. A tokrat se jima ni izšlo. Woutersa je izdalo zdravje in je odstopil, Peter Vesel pa je dirko končal sam.

Irski pomorščaki pravijo, da je deveti val (ninth wave) tisti najmočnejši, ki v sebi združuje silo in lepoto vseh predhodnih valov. Hkrati je “Ninth Wave” meja med našim in drugim svetom (otherworld). Drugi svet je kraj večne mladosti in neskončne moči. Tega si (potihem) vsi želimo, kajne?

Fotografije Matej Hartman in arhiv 9thWave

Preberi še

Zlata veriga
Kje so meje brezmejnih?

Sledite nam