Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
12. oktobra 2013

Jernej Sobočan je pred novim velikim izzivom, prevzel je namreč vlogo šefa ekipe Colnago Pro Cycling. Poglejmo kaj pravi o svoji novi zaposlitvi ter ambicijah ekipe za prihodnjo sezono.

Izkupiček ekipe Colnago Sudtirol v sezoni je zelo velik: Eva Lechner je zmagala na uvodni dirki svetovnega pokala v krosu ter bila druga v seštevku pokala, ekipa pa je bila tretja najboljša med ženskimi ekipami. Za ponovitev in izboljšanje teh uspehov je sedaj odgovoren Jernej Sobočan, ki ga večina izmed vas pozna pod nadimkom Jerry. Z njim smo se pogovarjali na dirki svetovnega pokala na Norveškem, medtem pa je seveda že na polno zagrizel v novo in neprimerno bolj odgovorno delovno mesto.

G.S.: Začnimo z uradnim nazivom, kaj bo pisalo na vizitki?
J.S.: Team Manager / Colnago Pro Cycling Team. Nalog pa je tako veliko, da sploh ne vem, kje naj začnem.

Vendarle, kaj obsega delo vodje ekipe majhne, a zelo uspešne ekipe v svetovnem pokalu?
Sliši se preprosto, vendar je seznam nalog zelo obsežen in me je kar malo strah novega izziva. Odprave na dirke, zimske priprave, organizacija vsega materiala, letov in prevozov, pa stiki s pokrovitelji – pridobivanje novih pokroviteljev in ohranjanje partnerstva z obstoječimi, in še in še. Veliko bo tudi mehaničnega dela, še vedno bom pripravljal kolesa za dekleta, na samih dirkah pa bo za to skrbel drug človek.

Torej boš skrbel tudi za proračun ekipe?
Deloma tudi. Ne vsega, ker gre veliko preko Colnaga, predvsem bom delal z vsemi podjetji, ki nas opremljajo z materialom: Shimano, Pro, Unior Tools in ostali.

Koliko časa si že pri ekipi Colnaga?
Sodelovanje se je začelo sredi lanske sezone, torej pred letom in pol. Do sedaj sem bil v vlogi mehanika, poskrbel pa sem tudi za mnoge druge stvari.

Ostaja ekipa v letu 2014 takšna kot sedaj, torej ženska XC ekipa?
Ostajamo samo pri puncah, z nami bodo še naprej Nathalie Schneitter, Eva Lechner in Andrea Waldis. Lahko pride še do kakšne spremembe, pogovori še potekajo, vendar je to bolj ali manj to.

Kakšne pa so tvoje ambicije?
Visoke, ker so bile ambicije v tej ekipi vedno visoke. Zagotovo štartamo na zmago v svetovnem pokalu, s temi tremi dekleti lahko naredimo veliko tudi ekipno. Poleg tega sta glavni dirki evropsko in svetovno prvenstvo. Letošnja sezona je bila dobra, tako da bo težko ohraniti ekipo na tem nivoju, vendar menim, da se bomo znašli in znova naredili dobro.

Kakšna sprememba glede opreme?
Brez sprememb. Ostajamo na kolesih Colnago s komponentami Shimano in Pro, oblekel nas bo Vaude, za mehanike bo poskrbel Unior … Morda sledi kakšna sprememba pri katerem izmed drugih opremljevalcev, vendar glavnina ostaja, kot je bila.

V ekipo torej prihaja nov mehanik?
Da, vendar v tem trenutku še ne vemo kdo to bo oz. iščemo najboljšo rešitev. Predvsem iščemo v Švici, ker imamo v ekipi švicarske tekmovalke in nam je potem lažje organizirati švicarske dirke.

Zate to verjetno pomeni tudi selitev preko meje?
Sam bom imel bazo v Italiji. Pozimi bom verjetno veliko v tovarni Colnago, tako da bom del leta verjetno preživel v Milanu, del pa na južnem Tirolskem. Kolikor bo časa, bom prišel tudi nazaj v Slovenijo.

Dosedanji šef ekipe bo že kmalu na novem delovnem mestu, torej si ti počasi že šef?
Se že vklapljam v svojo novo vlogo, tako da prav posebnega prvega dne ne bo. Spakirati bom moral svoje stvari in oditi v Cambiago.

Ženska ekipa je zagotovo svojevrsten izziv, kako boš kontroliral dekleta?
Težko! Edi (Edmund Telser, op. a.) je delal z ekipo od leta 2007 in je imel vse v malem prstu. Jaz se bom moral na to še navadit, vendar smo dobra ekipa in dobro delamo. Pomembno mi je bilo, da so tudi punce rekle, da želijo mene na tem mestu. Rekle so, da ne želijo novega človeka v ekipi, ampak naj postane vodja nekdo iz ekipe in potem je bila izbira dosti logična. To je meni zelo pomembno.

www.colnagoprocycling.com

Vse fotografije Grega Stopar

Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam