Veriga
11. februarja 2021

Dobra in lepo namazana veriga je vredna zlata in tudi če je zlate barve, jo moraš negovati, čistiti, mazati. Vsak Watt šteje, pravijo tisti, ki gledajo na vsak gram in na zračni upor.

Danes bom na zelo spolzkem terenu. Dotaknil se bom verige. Pa ne tiste, ki varuje kolo, ampak tiste, ki ga poganja. V slabem metru in pol je združenih skoraj petsto gibljivih delcev, ki moč kolesarjevih nog speremenijo v gibanje.

Veriga je pravzaprav največji živi organizem kolesa. Njeni členi dneve in dneve potujejo v začaranem krogu od prednjega verižnika do kolesc zadnega menjalnika in čez široko paleto zadnje kasete (ja, pri tem obstajajo tudi izjeme) spet nazaj na verižnik. Ker si želimo, da poteka pretvorba naše energije čim bolj gladko, moramo verigi sem in tja nameniti nekaj nežnosti.

Činč mi je nekoč pomežiknil in rekel: “Happy wife, happy life.” Jaz pa tokrat pravim: “Use your brain, ride clean chain,” zato se bomo lotili verige. A če bo to veriga ženinega (ali dekletovega) kolesa, bosta seveda na koncu oba zadovoljna. Saj veš, Valentinovo je pred vrati in šmir se lažje očisti s tvojih, kot z njenih rok.

Čeprav veriga večino svoje poti opravi po zraku, se med gorskokolesarsko turo (cestarji so tu malo na boljšem) prav lepo naleze virusov prahu, blata in zemlje. Ti se naselijo med ploščice, rolerčke in pine, ter povečajo trenje. Mastna nesnaga se najprej boleče zažre v tvoje vate (W), potem še v denarnico.

Nekatere študije pravijo, da pri vloženih 250 Wattih z umazanijo izgubiš kar 5 Wattov moči! Nesnaga prav tako skrajša življenjsko dobo verige in komponent, povezanih z njo. Preventiva pred to boleznijo je skrb za čisto verigo, najboljše cepivo pa namensko mazivo.

Tako si boš povrnil izgubljeno moč, le pri denarnici boš še vedno v minusu. Je pa znesek deficita odvisen predvsem od tebe.

Čiščenje verige

Novo mazivo se praviloma nanaša na čisto in suho verigo. Le tako bo prišlo med njene člene in zmanjšalo trenje. Eni verigo le obrišejo s suho krpo. Tudi to je bolše kot nič, a v njenem telesu bo še vedno skrita umazanija. Lahko si pripraviš vodo, milnico in krtačko ter se z njimi lotiš verige. Bolj učinkovita so namenska čistila. Če boš čistil s sprejem, pazi, da ne boš spotoma zamazal zavornega rotorja.

Varnejša je čistilna kaseta s krtačkami. V kaseto natočiš čistilo, skoznjo spelješ verigo in zavrtiš pedala. Potujoča veriga požene sistem krtačk, ki dobro očistijo tudi njeno drobovje. Druga možnost je, da verigo snameš s kolesa, jo potopiš v posodo s čistilom in zdrgneš s ščetko.

Če je nimaš pri roki, daj čistilo in verigo v star bidon, ga dobro zapri in vse skupaj močno pretresi. Pretresi in ne premešaj! Namenski razmaščevalec lahko zamenjaš z nafto. Tudi ta bo dobro opravila delo. Čisto verigo pusti, da se posuši, med tem pa razmisli, kako se boš na ekološki način rešil rjave brozge. In ne pozabi očistiti verižnikov ter kolesc menjalnika. Na njih se rado nabere neužitno črno maslo.

Mazanje verige

Maziva so običajno sestavljena iz snovi za mazanje in transportnega sredstva, ki mazivo pripelje do željenega mesta. Zato ne maži verige tik pred vožnjo, saj mazivo potrebuje nekaj časa, da se naseli med člene verige. Lahko mu pomagaš tako, da zavrtiš pedala in s prsti vtreš mazivo v verigo. Če si jo dobro očistil, ne boš imel črnih prstov.

Z oljnim aerosolom lahko lepo napršiš celotno površino verige. Nanešeni film je precej tekoč in z lahkoto steče med člene verige, prav tako pa z lahkoto iz njih tudi odteče, zato njegov učinek ne traja dolgo. Pazi, da sprej vedno obrneš stran od zavornih rotorjev, sicer laho zdrsneš v velike težave. Mazivo bo na njih ostalo dlje kot na verigi.

Olja se običajno delijo na tista za suhe (dry lube) in mokre (wet lube) razmere. Imeni sta dokaj jasni, njihova uporaba pa malo manj. Tista za suha so bolj tekoča in manj mastna, zato se prah manj lepi na verigo in ta ostane dlje časa čista.

Seveda pa je krajše tudi njihovo blagodejno delovanje, saj zdržijo le kakih 100 kilometrov oziroma do pet ur vožnje. Jasno, da je to pogojeno tudi s podlago, vremenom in načinom vožnje. Olja za mokre in batne razmere so obstojnejša, bolje mažejo, a hkrati tudi bolj zamažejo verigo. So pravi magnet za nečistočo.

Kaj pa vosek ali keramika?

Morda ne veš, da je vosek pravi balzam za verigo. Vroče voskanje je poseben proces, ki ga bom opisal v enem od naslednjih prispevkov. Molekule parafina zapolnijo medprostore med deli verige in močno zmanjšajo trenje, prav tako pa vosek bolje kot olje odvaja vodo in odbija umazanijo.

A preden uporabiš vosek, moraš verigo povsem razmastiti. To velja tudi za novo verigo. Lažja pot je uporaba hladnih voskov ali tekočih maziv na podlagi voska. Vendar moraš tudi pred uporabo teh najprej odstraniti stara maziva. Postopki z voskom zahtevajo nekaj več časa, a je vloženi trud na dolgi rok poplačan.

Zadnje odkritje za nego verige so maziva z nano delci keramike. Proizvajalci jih kujejo v zvezde, a tudi neodvisni testi jim priznajo dobro in dolgo delovanje. Žal so proti zvezdam poletele tudi cene teh maziv, zato jih večinoma uporabljajo le resni tekmovalci in tisti, ki si to želijo postati. Običajen uporabnik pa se znajde na razcepu med smislom in nesmislom investicije.

Brisanje verige

Tik pred vožnjo verigo obriši s suho krpo. Ne boj se, mazivo, ki bo učinkovalo, je skrito v členih verige. Tisto na zunanji strani je tam le zato, da nase veže umazanijo in ti nagaja. Veriga se z uporabo razteguje. Najbolj jo raztegne diagonalni pomik med skrajnima verižnikoma zadnje kasete. Sestavni deli se počasi razmaknejo, v te medprostore se naseli umazanija in še pomaga pri raztegovanju.

Taka veriga se počasi zažre v verižnike in se začne v njih zatikati. V zadnjem desetletju je zadnja kaseta z devetih verižnikov zrasla na dvanajst, zato je ta proces tam malo počasnejši, spredaj pa smo s treh prešli na enega samega, ki je zdaj veliko bolj obremenjen.

Če boš za verigo lepo skrbel, ti bo lahko dolgo služila. Sam pa se moraš odločiti, kako boš v zapleteno enačbo vnesel čas za furanje, čas za vzdrževanje in čas za denar. Predvsem za denar!

Maziva in čistila je prispeval ljubljanski Veb Company: www.veb-company.si.

Fotografije Matej Hartman

Preberi še

Kje so meje brezmejnih?

Sledite nam