mworks_mtb
9. marca 2024

Enduro “fajfa” za skoraj neposredno upravljanje, ki pade iz CNC stroja pod Lisco, v Sevnici. Matija ima že nove načrte.

Matija Lončarja iz druščine MTB Lisca smo pred časom že spoznali po njegovi “šejperci” #mtbmultitool, orodju za urejanje trailov, ki ga videvamo po vsej državi.

Zdaj je pod znamko MWorks_mtb predstavil oporo krmila za enduro kolo. Po njegovih načrtih jo iz aluminija rezkajo v Sloveniji pri CNC mojstru PROWORKS.

Nekaj informacij iz prve roke

Od kod zamisel, da bo tvoj naslednji projekt opora krmila? Si želel kaj izboljšati v primerjavi z oporami na trgu ali pač le narediti svojo?

Matija: Vse skupaj je precej zanimiv splet okoliščin. Gorski kolesar sem že dobrih 10 let in od nekdaj sem rad preizkušal nove stvari, se igral z nastavitvami itd. Konec lanskega leta sem na Pinkbike zasledil test opore BMB Reverse Raise Stem, kjer so bile predstavljene prednosti in slabosti te krmilne opore. Po daljšem raziskovanju in preučevanju mi je na pomoč priskočil prijatelj Boštjan iz PROWORKS, in kmalu je moja ideja prešla najprej v digitalno obliko, nato tudi kot prototipni izdelek. Višina ter kratek odmik krmila v kombinaciji z moderno geometrijo aktualnih enduro koles poskrbita za odlično držo in intuitivno vodenje kolesa skozi zavoje.

Kakšne so mere opore, ki jo predstavljaš?

To je krmilna opora MWorks_mtb z 18 mm odmika od sredine krmilne cevi (18 mm offset), primerna za uporabo s krmili premera 35 mm. Izdelana je na 5-osnem CNC stroju najvišje kvalitete iz aluminija 7075 T6. Teža je 154 g.

Kdaj bo na voljo serija teh opor?

Zadnja dva meseca je potekalo testiranje na različnih lokacijah (največ na kolesarskih poteh v bližnji in daljni okolici, teden dni pa tudi v Finale Ligure v Italiji). Rezultati so bili zelo navdušujoči in zato je prva manjša serija opor že v izdelavi. Kmalu bodo na voljo v dveh barvah – črna in srebrna.

Od trail orodja do prve krmilne opore torej. Matija se tu ne bo ustavil, kmalu naj bi bila na voljo tudi opora krmila za kolesa za spust z dvomostovnimi vilicami. Potem pa še nekaj precej bolj zahtevnega, preskok bo še malo večji kot z “grabelj” na oporo. O tem več, ko bo kaj videti …

MWorks_mtb na Instagramu: @mworks_mtb
Sem naj se tudi obrne, kdor bi rad imel takšno oporo na svojem kolesu.

Fotografije MWorks_mtb

Preberi še

5 + 1 domači “trail tool” v naših rokah
Slovenske znamke skupaj na sejmu Eurobike

Sledite nam