28. septembra 2009

S peto dirko se je včeraj v Kranjski Gori končal Pokal Slovenije v spustu. Avče – Buzet – Kranjska Gora – Ivarčko – Kranjska Gora, tako se je brala smer letošnjega potovanja. Če vmes vtaknemo še evropsko prvenstvo v Kranjski Gori, se zdi malce dolgočasno.


S peto dirko se je včeraj v Kranjski Gori končal Pokal Slovenije v spustu. Avče – Buzet (Hrv) – Kranjska Gora (DP) – Ivarčko – Kranjska Gora, tako se je brala smer letošnjega potovanja. Če vmes vtaknemo še evropsko prvenstvo v Kranjski Gori, se zdi malce dolgočasno. A ni tako hudo, saj se tekmovalci in gledalci radi vračajo pod Vitranc. Ob turističnem kraju je tu dobra organizacijska ekipa, živahen kolesarski park in proga, ki res ni najbolj strma, a nudi obilico drugih izzivov. Kar veselje je gledati, kako 150 tekmovalcev iz šestih držav, njihovi spremljevalci in drugi ljubitelji spusta za tri dni preplavijo parkirišče pod smučiščem, penziončke, gostilnice …


Cec - takole se po trbovsko odpre penina (foto Anže Furlan)

Cec – takole se po trbovsko odpre penina (foto Anže Furlan)

Let proti Borovški vasi, Saša Merljak (foto Anže Furlan)

Let proti Borovški vasi, Saša Merljak (foto Anže Furlan)

Tadej Humar je bil lani osmi mož pokala, letos tretji (foto Tine Mahkovec)

Tadej Humar je bil lani osmi mož pokala, letos tretji (foto Tine Mahkovec)

Razglasitev je zbrala številčno in glasno množico (foto Tine Mahkovec)

Razglasitev je zbrala številčno in glasno množico (foto Tine Mahkovec)

Podeljevale so kar finalistke izbora za miss Hawaiian Tropic (foto Anže Furlan)

Podeljevale so kar finalistke izbora za miss Hawaiian Tropic (foto Anže Furlan)

Ekipi redarjev na prireditvah KD Rajd se po novem reče "Boro crew" (foto Anže Furlan)

Ekipi redarjev na prireditvah KD Rajd se po novem reče “Boro crew” (foto Anže Furlan)

Uspel je tudi test koles (foto Anže Furlan)

Uspel je tudi test koles (foto Anže Furlan)

Kategorija U12 na poti na štart (foto Grega Stopar)

Kategorija U12 na poti na štart (foto Grega Stopar)

Naj Mekinc, eden od najmlajših med najmlajšimi (foto Grega Stopar)

Naj Mekinc, eden od najmlajših med najmlajšimi (foto Grega Stopar)

Vsi udeleženci dirke do 12 let (foto Grega Stopar)

Vsi udeleženci dirke do 12 let (foto Grega Stopar)

Proga je tokrat doživela nekaj sprememb, še več jih pride v naslednji sezoni, ko se bo tu verjetno dirkalo samo enkrat (vsaj za točke slovenskega pokala). Idej za prireditve je kar nekaj, morda bomo v Kranjski Gori poleg spusta in super-D videli še kakšno novo disciplino.

Dirka

V včerajšnjem spopadu so sodelovali vsi najhitrejši Slovenci z izjemo Nejca Rutarja, ki je zbolel. Konkurenco sta pri vrhu okrepila še dva hitra tujca, Avstrijec Matthias Stonig in Italijan Davide Don. Jan Cestnik je bil najhitrejši že v polfinalu pred Miranom Vauhom in Lukom Novakom. V finalu je Vauh, ki je pred tednom dni v Schladmingu prvič jezdil svojega novega Intensa 951, padel že v zgornjem delu. Že v soboto si je Vauh s pedalom lepo odprl meča in dobil nekaj šivov. Na drugo mesto je napredoval Novak, stopničk pa se je še enkrat veselil Humar, ki je bil v polfinalu šesti.
Cec je tako s prednostjo 96 točk pred Novakom postal pokalni prvak v združeni moški kategoriji, z le 110 točkami manj si je Humar prislužil tretje mesto.
Na njemu ne najljubši progi se je izkazal mladinec Blaž Hölcl s 4. časom in zmago v svoji kategoriji. Svojo prvo uvrstitev med prvo peterico si je prislužil Primož Ravnik.

 


Cec je nekaj malega o dirki povedal v televizijskem eksperimentu mtb.si >>
(Še malo natreniramo snemanje z novo kamero, montažo, pa daljši kabel za mikrofon bo treba najt. Kamero je tresel Rok Jurca.)

Na hitri progi, mestoma tudi načeti od številnih dirk, je bilo tokrat kar nekaj grdih padcev. Žal so imeli nekaj dela tudi reševalci in jeseniška urgenca. Največ dela jih je dal hitri veteran Aleks Kragelj, ki je v polfinalu letel med drevesa v drugem gozdičku. Nekaj ur pozneje so ga odpustili s strganimi vezmi med ključnico in ramenskim obročem ter globoko olupljenim, a sicer celim gležnjem.

Pokal

Pokal je pod streho. Ča je, da si zabeležimo, kaj je bilo dobrega in kaj bi lahko bilo boljše. Če imaš predloge za spremembe, jih boš imel priložnost povedati enkrat novembra na “DH posvetu”, verjetno spet v Trbovljah. pa še kakšno temo bomo odprli na Tabli na to temo.
DH pokal je od lani do letos lepo zrastel, kar je gotovo rezultat številnih dejavnikov. Med drugim morda vrnitve svetovnega pokala v Maribor, gotovo pa tudi zaradi dobrega usmerjanja, pri katerem aktivno sodelujejo klubi. Tudi naprej bo treba spremembe dobro premisliti, da se bo razvoj nadaljeval.
Lahko računamo, da bomo letošnja domača prizorišča videli tudi na koledarju 2010, pa zopet tudi Maribor (poleg svetovnega pokala so prijavili mednarodno dirko, potegujejo se tudi za DP), pa eno hrvaško, pa morda zopet Javornik … Za en pokal bomo že nabrali dirk.
Razglasitev najboljših v pokalu bo skupna s krosom enkrat po sezoni. Še nekaj, kar bi naslednje leto morda lahko spremenili …

Dirka U12

Prvič pri nas (pa tudi za primere iz sosednjih držav ne vemo) smo videli dirko v mini-spustu za mlajše od 12 let z 11 udeleženci. Proga je bil zadnji zavoj tazaresne proge, zelo lahka torej. Videli smo nekaj kar pohvalnega divjanja. Naslednjič bo treba narediti posebno progico z malce več zavoji, pa bo še bolje.
Vrstni red: 1. Gabrijel Kemperl 17,7, 2. Maks Goršič 20,6, 3. Nejc Tominc 21,2, 4. Michael Meze 23,3, 5. Gal Žagar 25,4, 6. Matic Vidic 25,6, 7. Jaka Ilc 27,2, 8. Naj Mekinc 27,7, 9. Nika Tomšič 28,4, 10. Jakob Kovšca 36,6, 11. Aleks Goršič 36,7.

Stavnica VEB Company

Kar nepeto je bilo pri preštevanju točk. Veliko bi bila vredna insajderska informacija, da na dirko ne bo Rutarja, njegovo ime je bilo kar v 39 od 45 veljavnih stav, od tega pri 22 na prvem mestu. Zdaj vidite, zakaj v soboto zjutraj ne sprejemamo več stav … Nihče seveda ni mogel vedeti, da bo Vauha v finalu streslo, njegovo ime je bilo v 40 stavah. Tretja logična izbira je bil jasno Cec, potem Tadej Humar. Pojavljajo se še Pandur, Merljak, Volf, Jeršin in še kdo. Novak pa se je pojavil v vsega skupaj treh stavah. Nihče pa ni hkrati omenil dveh iz prve trojice.
Tako je bilo 12 zadetkov v polno na enega jezdeca, torej 12 igralcev s po petimi točkami. Odločalo je ugibanje časa zmagovalca, pri katerem se je izkazal Seba Zmrzljak, ki je Cecov čas zgrešil za vsega 14 stotink sekunde (pa da ne bi kdo rekel, da sta bila zmenjena).

Vrstni red zadnje stavnice je torej:
1. Numerik (Cestnik, Jeršin, Zmrzljak, 2:34,06) prejme ročaje Planet X NT
2. markič (Rutar, Vauh, T. Humar, 2:33,00) prejme ročaje Planet X MX
3. flefo (Cestnik, Rutar, Vauh, 2:35,14) prejme ročaje Planet X MX

Čestitke, vabljeni k stavam spet prihodnje leto. Se je kar prijelo, morda za naslednjo sezono naberemo še lepše nagrade.

 

Galerija fotografij na strani KD Rajd >>


Povezave:

www.kd-rajd.si

Tema na Tabli

Sledite nam