Koristne mobilne aplikacije za gorske kolesarje
Freestyle gradimo skupaj
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
6. avgusta 2020

Čeprav je gorsko kolesarjenje dobesedno odvisno od narave, ki nam ponuja prostor za pobeg od stresne mestne furje, je mobilni telefon postal del nujne gorskokolesarske opreme. Mobilne aplikacije gorske kolesarje lahko usmerjajo, predvidijo vreme in v skrajnem položaju tudi rešijo življenje. Predstavljamo seznam, ki ti bo v pomoč.

Zemljevidi in GPS navigacija

Singlca.si

Singlca.si - mobilne aplikacije za gorske kolesarje

Začnimo s slovenskim projektom. Singlca, kot je napisal avtor projekta, ni le vodič po trailih, ampak skupnost. Ozavešča, da gorskokolesarske poti niso samoumevne in spodbuja k širjenju legalnih gorskokolesarskih poti.

Na interaktivnem zemljevidu ponuja seznam lokacij, ki so označene po načinu vožnje:

  • AM (All Mountain),
  • E (Enduro),
  • FR (Freeride z objekti)
  • MTB park.

Vsaka izbrana lokacija ponuja ime, oceno zahtevnosti, potrebno tehniko vožnje, flow, razgled in zabavnost.

Za dostop do izbrane lokacije uporablja Google Maps.

Osebno mnenje
Osnovna ideja projekta je lokalno obetavna in čeprav nima mobilne aplikacije, potrebuje celovito prenovo in medij za boljšo prepoznavnost.

Cena: brezplačno
Mobilna aplikacija: ne
Spletna stran: www.singlca.si

Strava

Strava - mobilne aplikacije za gorske kolesarje

Zelo malo aplikacij se lahko pohvali s tolikšno pripadnostjo kot Strava. Je socialno omrežje za aktivne ljudi, ki omogoča in ponuja tri bistvene funkcije: sledenje, povezovanje in odkrivanje. Med številne napredne funkcije, ki so v večini po novem plačljive, spada tudi Buddy Beacon, ki trem prijateljem omogoča sledenje moji aktivnosti in to v živo. Če se kaj zgodi, imam več možnosti, da me najdejo.

Omogoča široko povezljivost z različnimi napravami (Apple Watch, Android Wear, Motorola 360, Samsung Gear, telefoni iPhone in Android), kakor tudi programsko opremo različnih proizvajalcev naprav (Garmin, Suunto, Polar, Tacx, Zwift, TomTom, …). Prav tako omogoča samodejno sinhronizacijo z Garmin Connect, MapMyRide, Endomondo in ostalimi.

Osebno mnenje
Začel sem jo uporabljati za svoje tekaške podvige, kasneje pa za sledenje in povezavo z mtb kolegi. Ni prva izbira, beleži pa večino mojih aktivnosti.

Cena: brezplačno / 59,99 € za 1 leto / 7,99 € na mesec
Mobilna aplikacija: App Store / Google Play
Spletna stran: www.strava.com

Google Maps

Google Maps - mobilne aplikacije za gorske kolesarje

Je verjetno mama in ata vseh zemljevidov. Čeprav storitev ni popolna in ne omogoča specifičnih funkcij merjenja osebne analitike med aktivnostjo (srčni utrip, kadenca in ostalih funkcij, ki jih ponujajo za gorske kolesarje specifične aplikacije), je natančnost njihovega zemljevida nepremagljiva. In kljub temu, da so osnovne funkcije googlovega zemljevida bliže mojim kolesarskim kolegom s pobritimi nogami in oprijetimi dresi, mi je že prišel v pomoč takrat, ko so v višavah zatajile druge aplikacije.

Osebno mnenje
Ni prva izbira, je pa možnost.

Cena: brezplačno
Mobilna aplikacija: App Store / Google Play
Spletna stran: maps.google.com

Garmin Connect

Garmin Connect - mobilne aplikacije za gorske kolesarje

Garmin Connect je mobilna in spletna aplikacija. Ponuja funkcijsko zelo napredno storitev, ki je povrhu vsega še brezplačna. No, biti morate lastnik ene od njihovih naprav. Storitev je uporabna in priročna zaveza, ki pa ne služi samo rekreativcem. Marsikateri problem rešuje tudi naprednim kolesarjem, ki jih poleg srčnega utripa, beleženja dnevnih aktivnosti in sledenja zanimajo še ostale obremenitve telesa, ki jih merijo premium naprave Garmin. Zemljevid ponuja tudi geo zapise gorskokolesarskih poti, ki si jih, če vaša naprava to omogoča, lahko pošljete z enim klikom.

Osebno mnenje
Ker sem lastnik ure Garmin, je Garmin Connect moja prva izbira. Vedno uporabljam funkcijo LiveTrack, ki v živo meri in oddaja mojo aktivnost in trenutno geolokacijo, povezavo pa pošlje mojim bližnjim.

Cena: brezplačno
Mobilna aplikacija: App Store / Google Play
Spletna stran: connect.garmin.com/modern/

Trailforks

Trailforks - mobilne aplikacije za gorske kolesarje

Trailforks je projekt, ki so ga pod svoje okrilje vzeli pri pinkbike.com in je priljubljena izbira tudi med slovenskimi rajderji. Deluje kot kombinacija med crowdsourcingom in moderirano spletno aplikacijo. Osredotočen je v lokalna društva, klube in gorskokolesarske skupnosti. Čeprav Slovenije ni na uradnem meniju (jebat ga, majhni smo), je v njihovi bazi kar nekaj slovenskih trail biserov. Tu pa lahko pomagaš tudi ti, tako da doniraš preko Trail Karma in pomagaš lokalnim zanesenjakom, da bodo lahko vzdrževali obstoječe in še kaj novega zgradili. Tako kot za karmo moramo skrbeti tudi za trejle, ki niso samoumevni.

Osebno mnenje
Uporabljam. Predvsem takrat, kadar raziskujem neznane kraje in iščem možnosti za vožnjo.

Cena: brezplačno
Aplikacija: App Store / Google Play
Spletna stran: www.trailforks.com/

Relive

Relive - mobilne aplikacije za gorske kolesarje

Je aplikacija, ki omogoča sledenje, predvsem pa očem zanimiv prikaz prevožene poti, ki jo delimo s prijatelji. Zgodbo prevožene poti pretvori v 3D video, vse skupaj pa podkrepi s fotografijami, ki so nastale med aktivnostjo. Relive se lahko samodejno poveže z aplikacijami Garmin Connect, Suunto, Endomondo, Polar, Apple Health, MapMyRide in ostalimi.

Čeprav je osnovno delovanje brezplačno, njihova plačljiva premium različica omogoča HD resolucijo videov, njihovo urejanje, dodajanje svoje glasbe in drugo.

Osebno mnenje
Uporabljam, kadar želim še posebej izpostaviti prevoženo pot in jo deliti s prijatelji.

Cena: brezplačno / 6,99 € na mesec
Aplikacija: App Store / Google Play
Spletna stran: www.relive.cc/

Komoot

Komoot - mobilne aplikacije za gorske kolesarje

Je med mlajšimi projekti, a zato prav nič slabša od veteranov. Prej nasprotno! Naredili so jo v skoraj sosednji Nemčiji, ekipa pa je zaradi uspešnega načrta, odziva uporabnikov in finančne zmožnosti razširjena po različnih državah po svetu. Omogoča načrtovanje poti, ki med vožnjo ponuja različne bližnjice in daljšnice, pot pa predstavi na uporabniku zabaven način. Nima svojih zemljevidov, poslužuje se zapisov iz OpenStreetMaps, ki jih analizira in prikaže ciljni skupini primerno in razumljivo. Med vožnjo poleg razdalje, višine, časovne razdalje in celo odštevanja ponuja tudi predstavitev terena. In to celo tako natančno, da predstavi, koliko kilometrov bomo vozili po makadamu, gozdni poti, stezici …

Sinhronizacija z Garmin Connect preverjeno deluje samodejno, tekoče in brezhibno. Za ostale naprave je seznam tukaj.

Osebno mnenje
Kljub temu, da sem se osebno nad to aplikacijo zelo navdušil in ji želel posvetiti temeljit, obširen in samostojen opis za slovensko gorskokolesarsko skupnost mtb.si, me je neodzivnost njihove podporne ekipe razočarala 👎.

Cena: brezplačno (ena izbrana regija) / 29,99 € (enkratno plačilo odklene vse mape sveta) / 4,99 € / mesec (Komoot Premium)
Mobilna aplikacija: App Store / Google Play
Spletna stran: komoot.com

Vremenske aplikacije

ARSO Vreme

ARSO Vreme - mobilne aplikacije za gorske kolesarje

Dobro je, da smo na tekočem z vremensko napovedjo, ker vreme vpliva na gorskokolesarsko odpravo. Čeprav sem najraje poslušal in gledal Andreja V., ga v digitalni obliki ni. Ena od priljubljenih rešitev, ki na telefonu deluje, je slovenski ARSO. Je spletna aplikacija, katere bližnjico si je moč namestiti na zaslon telefona in daje občutek mobilne aplikacije.

Osebno mnenje
Čeprav “ponuja” tudi radarsko sliko, se nepotrebno večkratno preusmerjanje povezave zaustavi na Twitter računu @meteoSI, od kjer pa se lahko s klikom na še eno povezavo končno povežem in si ogledam animacijo trenutnega vremenskega stanja. Redno jo uporabljam v kombinaciji z AccuWeather.

Cena: brezplačno
Mobilna aplikacija: /
Spletna stran: vreme.arso.gov.si/napoved

AccuWeather

AccuWeather - mobilne aplikacije za gorske kolesarje

AccuWeather spada med svetovno znane in priznane mobilne aplikacije. Osebno jo uporabljam še iz časov, ko so podatke ponujali le preko spletne strani in še niso govorili slovensko. Ponuja zelo obširno paleto dokaj natančnih podatkov o vremenu. Poleg napovedi po urah ponuja še dnevno in napoved po mesecih. Priročen je tudi prikaz radarske slike, indeks prahu in živalskih alergenov, z veseljem pa se vedno osredotočim še na prikaz temperature RealFeel®.

Osebno mnenje
V kombinaciji s prej omenjeno storitvijo ARSO Vreme jo uporabljam redno.

Cena: brezplačno / 4,49 €
Mobilna aplikacija: App Store / Google Play
Spletna stran: https://www.accuweather.com/en/si/slovenia-weather

Ostala orodja

First Aid – IFRC

First Aid IFRC - mobilne aplikacije za gorske kolesarje

Med koristne mobilne aplikacije za gorske kolesarje pa vsekakor spada tudi tale. Je vsebinsko bogata in kljub temu, da ne ponuja Slovenije pri izbiri lokacije, lahko za izbiro angleškega jezika izberemo Irsko. Kot prej omenjena aplikacija tudi ta ponuja po kategorijah pospravljena področja. Od zloma kosti, astmatičnega napada, poškodbe glave, srčnega napada … do hipotermije, šoka in celo koronavirusa.

Osebno mnenje
Jo imam nameščeno, ker verjamem, da mi lahko pride prav.

Cena: brezplačno
Mobilna aplikacija: App Store / Google Play
Spletna stran: /

Bike Unchained 2

Bike Unchained 2 - mobilne aplikacije za gorske kolesarje

Med mobilne aplikacije sem na zadnje mesto uvrstil igro, ki je nadaljevanje predhodnika Bike Unchained. Tudi to sponzorira podjetje Red Bull in je dirt tekmovalna igra za naprave iOS (iPhone, iPad) in Android. Je reklamno usmerjena igra, ki popularizira pitje energijske pijače Red Bull. Ker to zanemarim, si jo občasno privoščim. Igrico namreč. Ni zahtevna, je pa zabavna.

Osebno mnenje
Uporabnik s psevdonimom “PLOHL” je napisal: “Super downhill igra, kadar imate na voljo le 5 min”.

Cena: brezplačno / In-App Purchases
Mobilna aplikacija: App Store / Google Play
Spletna stran: www.redbull.com/za-en/projects/bike-unchained-2

Sem kaj izpustil?

Ker dopuščam možnost, da na seznamu manjka še kakšna dobra mobilna aplikacija, te vabim, da jo napišeš v komentar. Ni nagradna igra, lahko pa nastane kul debata.

Freestyle gradimo skupaj
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam