4. oktobra 2012

Nekdanja zimska liga dveh hrvaških primorskih županij, zdaj znana kot Zimska MTB liga, po petih sezonah domačih preizkušenj prvič v Evropo. Štart 21. oktobra v Kočevju.


Šesta Zimska MTB liga
, ki se je začela kot Zimska liga IPGŽ (istrske in primorsko-goranske županije), se bo v nedeljo 21. oktobra začela v Kočevju. “Prvič v Evropo,” kot je to v svojem slogu opisal rahlo ekscentrični “komisar” lige Aleksandar Popović – Pop.

V koledarju je zaenkrat trinajst preizkušenj, a utegnejo dodati še kakšno.

“Od lanskih udeležencev jih je 137 že rezerviralo svoje štartne številke,” pravi Pop. Lani se je preizkušenj zimske lige povprečno udeleževalo po 113 udeležencev. Statistika je saj veste kdo, povprečje je nekoliko dvignila vključitev Labinjonskega maratona v serijo, a v resnici je število le dvakrat v težkih vremenskih razmerah padlo pod sto.

“Računamo na porast udeležbe za vsaj 15 odstotkov. Cilj je pritegniti več otrok, kot smo to želeli že od začetka, a jih je še vedno premalo. Zato imamo tudi lepe nagrade za najuspešnejše novince v kategorijah do 13 in do 15 let,” še pove Pop.

Kategorije so letos prenovljene, glej pravilnik (PDF).

Pokrovitelj lige ostaja labinski IstraBike, vodilna v razvrstitvi bosta nosila rumeno (moški) oziroma roza (ženske) majico.

Dobrodošli v Kočevje

Kočevje je kar siva lisa za slovensko gorsko kolesarstvo. Še najbližje so se gorska kolesa, vsaj kar se tiče tekmovanj, prebila do Ribnice. Iz Kočevja je doma Janez Dejak, amaterski tekmovalec v krosu pri Energijateam.com, ki si je že dolgo želel doma prirediti tudi kakšno tekmovanje. Ker je postal tudi pravi zimskoligaš – lani je nastopil na sedmih dirkah – je z organizacijo le odgovoril na neumorno Popovo drezanje, kdaj bo že ta dirka pri njem.

“Krog je dolg približno dva kilometra oziroma 8 minut,” pravi Dejak za progo s štartom pri brunarici pod kočevskim smučiščem v Dolgi vasi. “Iz brunarice se vidi polovica proge. Proga je srednje tehnična, počasna, s spremembami ritma. Ima en težji spust in en malo daljši vzpon.”

Popova šala je tudi čas štarta dirke: ob 12. uri in 26 minut. Podrobnosti sledijo v razpisu.

Za Slovence in Hrvate

Uvodna dirka v Slovenije je gotovo tudi Popova finta, da se bodo Slovenci v nadaljevanju lige še bolj pridno udeleževali dirk v Istri in v okolici Reke. Ali bo pritegnila tudi dovolj Hrvatov, da si zasluži status lige? “Gotovo, v Kočevju računam na vsaj polovično udeležbo hrvaških ligašev. V prvem krogu je udeležba tudi sicer vedno dobra,” trdi Pop.

Trenutni koledar 6. Zimske MTB lige

21. oktober Kočevje
28. oktober Labinjonski maraton (Labin)
25. november Z bičikletom v Roč (Buzet)
2. december Kornarija (Grožnjan)
30. december Novoletna Drenova (Reka)
27. januar Grožnjan
10. februar Pod Planinu (Grobnik)
24. februar Po žminjske boške (Žminj)
3. marec Štrmac-Labin
10. marec Krk
17. marec Buzet
24. marec Kanegra
31. marec finale Dražice (Grobnik)

Zimska MTB liga na facebooku

Namesto uvodne fotografije tloris in višinski profil (z oranžnim grafom za hitrost) XC proge pri dolgovaški brunarici.

Sledite nam