24. maja 2024

Prijatelja Toni in Kristjan, oba strojnika, sta iz inox cevi zvarila pravo DH kolo.

Toni Glavina, ki je s Kristjanom Božičem nedavno dokončal izdelavo in tudi že preizkus doma izdelanega kolesa za spust, je izdelek nato pokazal na Facebooku (glej na dnu). Černi’ je objavo delil v skupino MTB Slovenija, tako da je atraktivno belo kolo poželo kup všečkov in vprašanj.

Upajmo, da smo mi oba Koprčana vprašali še kaj, česar tam niste izvedeli.

Osnovni podatki

  • Material za okvir so cevi inox. Teža kolesa je 18,5 kg.
  • Geometrija: mmedosna razdalja je 1295 mm, dolžina cevi ob verigi meri 460 mm, krmilni kot je 63°, reach pa 480 mm.
  • Oprema: vilice Manitou Dorado, zavore Hope Tech 4 V4, gonilke Hope 160 mm, zadnji amortizer Ohlins TTX22M.2 Coil 250×75, ostale komponente (sedež, krmilo, sedežna opora …) so Title, obročniki pa Hope Fortus 30.

mtb.si: Od kod zamisel za lastno kolo? Le zato, ker sta inženirja?

T&K: Kristjan si je nekega dne v službi (sva sodelavca) zamislil, da bi lahko ustvarila okvir kolesa. Ideja je bila prvotno hardtail, ker sva bila mnenja, da bi bilo morda lažje štartat z preprostejšo izvedbo, ampak ker sva oba po izobrazbi strojnika, vajena na relativno zahtevne mašinerije v službi, sva si rekla: “Zakaj pa ne direkt DH fully?”.

Zavedala sva se, da končni produkt lahko nastane le s povezanostjo med teorijo (Toni) in prakso (Kristjan), iz službe same pa se zavedava, da lepo funckionirava kot ekipa.

Odločitev za jeklo je verjetno racionalna, zaradi varjenja. Zakaj inox?

Prvotno je bila zamisel zadevo izdelati iz krommolibdenskih cevi 4130 (predhodno znanje varjenja), ampak je bila dobava le-tega v Sloveniji praktično no-go.

Opazila sva, da je inoxa ogromno povsod na razpolago, je poceni, Kristjan obvlada varjenje, ter okvir bi bil lahko potencialno ostal surov, ne pobarvan.

Malce naju je skrbela teža, ampak sva si rekla “itak je prototip … vsaj geometrijo bova lahko testirala”.

Vedela sva, da inox ni optimalen material za izdelavo okvirja kolesa, saj ne prenaša dobro dinamičnih obremenitev in postane relativno slaboten na mestih, kjer so zvari. S pravim postopkom varjenja, vpenjanja in popuščanja okvirja na pravo temperaturo, je okvir zverine očitno uspel.

Prav zato sva okvir pobarvala v belo barvo, da se lažje opazi če se kje pojavi kaka razpoka.

Kako sta se odločala za rešitev nihajke, vrtišča, poti verige?

Dopadla se nama je retro varjanta z moderno geometirjo. Prvotno sva nameravala postaviti vrtišče nihajke znotraj gonilnega ležaja, vendar bi bila izvedba premasivna zaradi velikih ležajev, kjer bi gonilna os prehajala skozi. Zato sva premaknila celotno vrtišče zadnje nihajke višje in dodala še en verižni sklop. Na ta način sva izničila tako imenovan pedal kick back.

Kje sta rezala cevi, varila?

3D modele in risbe cevi sva poslala slovenskemu podjetniku na 3D laserski razrez, varilo pa se je pri Kristjanu.

V uporabi

Je bilo kaj “failov” na poti?

Ni, da so bili lih faili na poti, je pa bilo kar nekaj izzivov glede kinematike in dimenzioniranja, predvsem nihajke in linka. Z rezultatom sva izredno zadovoljna, ker bajk je “tog ko istrska frkada”, kljub temu, da je nihajka vpeta samo na eni osi (motokros varianta).

Kaj bi zdajle spremenila?

Mogoče izbiro materiala, drugače pa kar se geometrije in izgleda bajka tiče, misliva, da sva zadela, kar sva iskala.

Sta dobila samozavest za naslednji projekt?

Naslednji projekt je že v teku, in vse, kar lahko izdava, je to, da bo veliko več rezkanja in obdelave kot varjenja … 😊

Preberi še

MWorks_mtb s slovensko oporo krmila za enduro kolo
Luč sveta je ugledal še en okvir slovenske izdelave!

Sledite nam