Aljaž Černigoj, kolo
Freestyle gradimo skupaj
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
31. julija 2021

Aljaž Černigoj iz Lokavca je mladi nadobudnež, ki je izdelal okvir za gorsko kolo. Od skice do končnega izdelka. Okvir je že prestal teste in tudi tekmovanja!

Aljaž Černigoj je devetnajstletni tekmovalec, ki že tri leta trenira gorsko kolesarstvo in tekmuje v enduru. Kolo je poleg fizične pripravljenosti najvažnejši člen in tisto, s katerim je tekmoval, je bilo že dotrajano.

Ker je bil letos Aljaž dijak zaključnega letnika Srednje strojne šole v Postojni, je moral za enega izmed maturitetnih predmetov narediti izdelek in delo zagovarjati. Zato se je odločil, da dotrajan okvir zamenja z novim, ampak takšnim lastne izdelave. Zato se je lotil projekta izdelave polnovmetenega okvirja razreda enduro.

Od ideje do realizacije

V samo izdelavo je poleg strokovnega znanja vključil tudi svoje izkušnje, ki jih pridobival s tekmovanji. Želel si je izdelati kolo, ki je kvalitetno, všečno in izdelano po lastnih željah. Namen je bil, da je dokaže, da je dobro izdelano kolo po meri posameznika pomembno za vidnejše uspehe na tekmovanjih. Na spletu je poiskal možnosti ter bral članke in napotke tistih, ki so se tega že lotili. Iskal je najprimernejši material ter zbiral ponudbe, ki bodo najugodnejše. Samo zbiranje ponudb mu je vzelo precej časa, saj podjetja zaradi trenutnih razmer niso bila tako odzivna kot sicer. Ostale komponente je skrbno izbral glede na njegov stil vožnje in osebne zahteve.

Okvir in detajli

Okvir je najprej modeliral v računalniškem programu Creo in za to porabil približno 300 ur. Nato se je začelo iskanje pravega materiala. Izbral je aluminij, naročil poln kos aluminija AL7075, debeline 72 milimetrov, ki je tehtal okoli 110 kilogramov. Sledilo je rezkanje. Rezkal je na stroju CNC Doosan 630/5ak. Rezkanje je trajalo približno 50 ur.

Zaenkrat unikat

Tako je nastalo novo edinstveno kolo. Zagovor svoje naloge je opravil z odliko, kar je potrditev njegovega uspešnega konstruiranja in izdelave okvirja. Prve vožnje so že pokazale, da je projekt uspel in je kolo odlično zasnovano. Aljaž je dodobra stestiral kolo, oba pa sta uspešno prestala prvo letošnjo dirko v spustu DH Sorica. Tekmovalec prvič v članski kategoriji (tekmuje za Kamplc Racing Team), enduro kolo pa na prvi dirki spusta.

Po okusu in željah izbrane komponente

Aljaž pravi, da okvir tehta šest kilogramov, celotno kolo pa okoli 20. Ugotovil je, da bi nihajko lahko olajšal za kar nekaj materiala, saj je prvotno naredil resnično trdno in togo. Tako da je še kar nekaj rezerve pri teži. Dobil je že nekaj povpraševanj za izdelavo okvirja, a zaenkrat o proizvodnji še ne razmišlja. Tudi naslednji okvir, ki ga bo izdelal, bo najprej zanj in šele nato bi razmislil o množičnejši, a še vedno personalizirani izdelavi.

Fotografije Vili Federici

Preberi še

Kako si je Jan naredil kolo

Freestyle gradimo skupaj
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
Sledite nam