14. januarja 2017

Slovenija tretja država z evropsko usklajenim usposabljanjem mtb vodnikov, učiteljev in inštruktorjev.

Robert Ciglar in Anej Štrucl sta se pred dnevi vrnila iz Ligurije, kjer sta predstavljala učitelje in vodnike gorskega kolesarstva pod okriljem Kolesarske zveze Slovenije. Tam sta dokončno uskladila slovenske programe usposabljanja z evropskimi, tako da so znani tudi okvirji usposabljanja za “trojko” oziroma naziv inštruktor gorskega kolesarstva (zaenkrat delovni naziv, še ni potrjen). To usposabljanje bo ustrezalo vsem standardom za evropsko veljavo naziva.

Po Švici in Franciji je Slovenija tako tretja država z evropsko usklajenim sistemom usposabljanja vodnikov, učiteljev in inštruktorjev.

O zamisli se je nekaj držav začelo pogovarjati leta 2014, leto pozneje so ustanovili evropsko organizacijo EO-MTBInG (European Organisation of Mountain Bike Instructor-Guides). V minulem letu je združenje pridobilo sredstva Evropske komisije za pripravo programa in predstavniki iz ustanovnih držav (Francije, Nizozemske, Poljske, Slovenije in Švice) so se prvič sestali na Jamnici na Koroškem ter začeli s pripravo standardov in usklajevanjem.

Predsednik EO-MTBInG Sam Morris pojasnjuje: “Naš prvi cilj se imenuje CAPS-MTB (Creating a Professional European Standard in MTB Instructor-Guiding). Želimo ustvariti standardizirano raven izobrazbe za učitelje gorskega kolesarstva po vsej Evropi, ki bo omogočila tudi evropsko licenco EO-MTBInG. Projekt skupaj finančno podpirajo naše partnerske organizacije in Evropska komisija s programom Erasmus+. Odprt je tako za države, ki že imajo lastne programe za usposabljanje učiteljev, kot za tiste, ki ga še nimajo.”

“Delovna skupina v Liguriji je pripravila tudi vsebino modula za učitelje, ki bodo usposabljali prvo generacijo učiteljev v državah, ki še nimajo lastnih programov – Train the Trainer. To usposabljanje se 2. februarja začne na Nizozemskem,” še pove Morris. “Nizozemska, Poljska in Norveška bodo tako začele postopek za osnovanje lastnih programov po sistemu EO-MTBInG in jih bodo letos spomladi že lahko začeli.”

Virus evropske licence se hitro širi po celini, na vrata trkajo Norvežani, Britanci in Italijani.

www.eo-mtbing.eu
www.facebook.com/eomtbing

Sledite nam