Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
27. januarja 2020

Karbonski enduro dirkač iz kultne francoske štale, na 29 palcih, kakopak. Togost mu je nedvomno vrlina, če si le pripravljen garati na spustih.

Kolo: Sunn Kern EN29 Finest LT (2020), velikost L

Značilnosti

Polnovzmeteno enduro kolo s karbonskim okvirjem na 29-palčnih obročnikih, v tej inačici (LT) s 160 mm hoda spredaj in zadaj. Enduro dirkač.

Romantično razmerje

Znamka je pri nas manj znana, devetdesetih pa je bil Sunn francoska dirkaška supersila v spustu, BMX-u, tudi krosu, z Nicom Vouillozom, Anne-Caroline Chausson, Cedricom Gracio, Francoisom Gachetom, Miguelom Martinezom … in Maxom Commencalom na čelu. Tudi oživljena pred nekaj leti ima dober športni sloves, zlasti v enduru. Težko rečemo, da je enako tehnološko progresivna znamka kot pred 20 leti, a daleč od tega, da bi bila ena od tistih lenih, ki le kopirajo trende. So samosvoji, izvirni.

Priložnost za furanje

Domače stezice s sveže podaljšanim Šumbalandom 2 vred.

Vtisi

Kolo, kot ga vozita dva izmed najhitrejših v SloEnduru, Tim Jež in Sebastjan Stres. Preizkušeno je od slednjega, tako da za normalnega kolesarja terja nekaj prilagoditev.

Kot ste opazili, naprimer koles za spust niti ne preizkušam, ker se nimam za pristojnega napisati o njih kaj več kot kako pravljico. S tekmovalnimi kolesi za enduro je podobno in tudi tole se ne pelje samo od sebe.

Kaj pomeni “zahtevno vodenje” na takšnem kolesu? Sem se že med furanjem spraševal, kako to opisati, ker se mi zdi, da že kar najedam s tem. A mi ne preostane drugega, ko pa pridejo trenutki, ko se za krmilom takšnega kolesa počutim precej nebogljeno.

Torej: s tem kolesom gre lepo, vse dokler napadaš, dokler si v agresivnem položaju z več teže na prednjem kolesu, ko ga odločno pritiskaš v tla in nosiš hitrost s seboj. Meni pa se zgodi, da sem v tistem trenutku, ko se sprostim, naenkrat potnik in ne izpeljem več normalno zavoja, ne vdenem več zastavljene linije.

Razlogi so lahko trije – prvi je nastavitev vzmetenja. Pri agresivnih kolesarjih je lahko zelo trda skozi ves hod, to recimo da sem si nekako nastavil po svoje. Ostaneta geometrija in izredna togost okvirja in komponent – v tem primeru s karbonskim krmilom RaceFace, ki sicer ni najbolj brutalno togo na trgu, hvala bogu brez karbonskih obročev. Poglej prvo značilnost kolesa, ki ti pade v oči – veliko karbonsko “škatlo” okoli blažilca in gonilnega ležaja. Trdnost, togost! Tudi ostali deli okvirja kričijo enako.

Gotovo bi se tudi sam po določenem času bolje privadil na takšno kolo. Ali bi bilo kdaj idelano zame, težko rečem. Da ne razmišljam prehudo narobe in da je “normalnim” kolesarjem res bolj prijetno furanje z manj brutalnim kolesom, sem potrditev dobil nekaj tednov pozneje z naslednjim MTB džojrajdom. Počakaj na objavo.

No, ko ni treba preveč natančno “vdevati” linij, je togost tudi meni večinoma super in Sunn Kern res leti. Ampak sem čutil, da bom slej ko prej fasal, če bom to izkoriščal.

Kolo je tudi vrhunsko opremljeno s Sramovim paketom, brez pripomb. Seba je sicer zamenjal zavore, ni bil zadovoljen z odločnostjo Code RSC za ustavljanje. “Za spust še, kjer so proge bolj tekoče, pri enduru pa so drugačne situacije,” pravi, in je namestil Formulo Cura. Bremza s curo. No, te moči se vsaj na mokrih tleh nisem navadil. Pa plašče je zamenjal, originalno se EN29 Finest LT vozi na Hutchinsonovih Griffus. Très Français.

Vpetje zadnje nihajke je učinkovito za spuščanje in za poganjanje. Kolo se solidno vzpenja, čeprav okvir ni iz karbona zaradi zmanjševanja teže.

Pvič sem srečal RockShoxovo zaklepanje zadnjega blažilca z vrtljivim delom levega ročaja v slogu Grip Shifta. Zelo uporabno, gotovo tudi za enduro dirke, le da se je tu vrtenje ročaja teplo s sicer dobro ročico ročico SDG-jeve potopne sedežne opore.

Na jetra

Da zahteva celega, odločnega kolesarja. Kar je za tega istega kolesarja seveda super. In da ljudje zaradi velike škatle v spodnjem delu okvirja mislijo, da je e-bajk.

Za koga

Za nekoga, ki je pripravljen na spustih delati. Po možnosti za tekmovalca. Ali pa za nekoga, ki želi dajati vtis, da je tekmovalec. cool

Cena 5.299 €

Pobrskaj tudi med različicami All Mountain s 140 mm hoda in Trail s 120 mm hoda. Pa še opcije s 27,5-palčnimi obročniki, pa še okvirji iz aluminija. Precej izbire.

Džojrajd omogočil Kamplc www.kamplc.net
Traile pravijo, da imajo celo na zalogi, večino modelov pa po naročilu.

Več o kolesu na www.sunn.fr

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam