fizik terra
8. februarja 2024

Če ni koles, pa kaj drugega tudi “džojrajdamo” – recimo kakšne čevlje. Italijani znajo narediti čevlje in znamka fi’zi:k je dober primer – tudi za slabše vremenske razmere.

Čevlji 1: fi’zi:k Terra Nanuq GTX
Čevlji 2: fi’zi:k Terra Ergolace GTX

Značilnosti

Čevlja sta sorodnika za različne razmere, zatu jo opišem kar hkrati. Delita si podlplat in material zgornjega dela ter ciljno skupino.

Oba sodita v družino Terra pri italijanski znamki fi’zi:k (Fizík), ki pokriva “all-mountain” in gravel ter, huh, eMTB. Modela nista strogo dirkaško orientirana, bolj za uživače na trailih in popotnike, a sta po trdoti vendarle na zmogljivostni strani. Torej bolj za kolesarje, ki imajo radi trden stik s pedali in ki radi na verigo prenesejo čim več moči, ki jo vložijo v poganjanje.

Romantično razmerje

Sam najraje izbiram prav take čevlje, ki ne spominjajo ne na rolkarske copate (ti so praviloma premehki), ne na cestne šprintarice z dodanim podplatom (ti so lahko pretrdi, zlasti za hojo, pa še grdi so). Če so na voljo v civilnih barvah, še bolje. V obeh preizkušenih greš res lahko po furi še na večerjo.

fi’zi:k že z imenom pove, da je znamka novejše šole, ustanovili so jo leta 1996. Najprej so izdelovali le sedeže, kar je tudi osnovna dejavnost matične družbe Selle Royal, nato pa so se podali tudi na trg čevljev. Danes pod to znamko najdeš tudi oblačila in celo krmila ter opore krmila in sedeža. V skupini pa sta med drugimi še znamki Brooks in Crankbrothers.

Priložnost za furanje

Ergolace jeseni, prvič sem jih na horuk obul kar za 6-urno Supersnurfovo Martinovo furo po Polhograjcih – in preživel. Nanuq pa že vso zimo, tudi v blatu, vodi in snegu ob Savi, ko se veliko tudi hodi in stoji v kakšni vodi z motorko v roki.

Vtisi

Pa začnimo pri podplatu X2, ki je na obeh modelih enak. Naredili so ga v sodelovanju s prijatelji iz Vibrama, prav tako Italijani, ki že približno 85 let razmišljajo le o gumi za podplate, tako da so nekaj malega že naštudirali. Oprijem ob sestopu na kakšno kamenje je res prepričljiv in tudi obraba ob hoji bi morala biti minimalna, čeprav sam v njih res še nisem naredil veliko peš kilometrov. So pa vsaj novi kar trdi za hojo.

Sam furam vpet v pedala. Oba modela sta za isto ceno na voljo tudi v “flat” inačici, pri katerih je prednji del prav tako Vibramovega podplata oblikovan precej drugače, prilagojen stiku s pedalom, seveda. Ergolace je na voljo tudi v svetlejši barvni kombinaciji.

Še nekaj drugega je bistvenega pri tem podplatu. Luknja za pritrjevanje ploščice (blokeja) za vpenjanje v pedal je navzgor povsem zaprta, tako da ni bojazni, da bi po tej poti prišlo kaj moče do nogavic. Ne bo treba tesniti z lepilnim trakom, kot pri kakšni drugi znamki.

Gremo navzgor. Školjka je pri obeh modelih prekrita s tkanino GoreTex (to je ta GTX v imenu), membrano torej, ki ne prepušča vode, a omogoča odvajanje vlage. Zunanja plast je vzdržljiva “rip stop” tkanina.

Nanuq

Visoki Nanuq (ime prihaja iz inuitskega verovanja, iz legende o polarnem medvedu) je povsem nov model, predstavili so ga v lanskem novembru. Je strogo namenjen zimskemu kolesarjenju, recimo pod 10 stopinjami in kar pogumno v minus, zlasti če kombiniramo še s kakšnimi toplimi nogavicami. Odvisno od človeka, njegove prekrvavljenosti udov in znojenja. Znotraj je namreč čevelj obložen še s flisom.

Nad podplatom ima še gumirani del, da pač manj namakamo GoreTex, na vrhu pa manšeto iz neoprena. Zato je obuvanje lahko kar naporno, a reč res tesni okoli gležnja, da te prime, da bi kar stopil v globjo vodo. Lahko poskusiš, ne pa stati v njej. 🙂

Še ena razlika je zategovanje, saj se Nanuq baha s sistemom Boa, ki z žico lepo zategne nart.

Ergolace

Ime prihaja od položaja vezalk – namreč od sredine narta so nameščene navzven. Recimo, da so notranje zanke vezalk pri simetrični postavitvi lahko hitro preblizu gonilki. Ali pa so se le hoteli razlikovati od drugih čevljev z odkritimi vezalkami.

Na zadnjem delu zunanje strani je čevelj ojačan s tršim materialom.

Ne delujejo kot poletni čevlji, tudi še nisem imel priložnosti v njih kolesariti pri več kot 15 stopinjah, a zaradi GoreTexa bi večji del čevlja lahko lepo dihal, tako da bi verjetno v njem preživeli tudi poleti. Če bi imel celo paleto čevljev, pa bi te čevlje izbral za “prehodne”. Zaradi GoreTexa bi bila za koga gotovo lahko tudi zimski.

Primerjava trdote

Kot rečeno je občutek precej trd. Če je recimo kolesarska “superga”, s katero nihče ne bi šel na start dirke, enka, dirkaška šprintarica s karbonskim podplatom in brutalnim zapenjanjem pa desetka, sta Nanuq in Ergolace nekako 7.

A na koncu se zdi Ergolace še nekako trši, čeprav Nanuqa lahko “ožamemo” z zategovanjem Boe. Pri Nanuqu je namreč v notranjosti še mehki flis, zato bom rekel, da je tudi udobnejši, medtem ko je Ergolace še relativno udoben glede na trdoto in zmogljivost.

Kot vsi čevlji pa morajo tudi ti ustrezati tvojemu stopalu. Niso vsi za vsakogar. Kar se velikosti tiče, tu številke kar držijo glede na civilno obutev.

Na jetra

Hej, nič pravzaprav. Nanuq ni več prav poceni, ampak zimskih čevljev si ne kupujemo za dve sezoni. In to je tista reč, ki ti poleg dobrih rokavic, podkape in spodnjega perila zimsko kolesarjenje in zoprnije spremeni v užitek.

fizik terra nanuq
Nanuq: ni zime, sploh

Za koga

Če imaš podoben okus kot jaz glede tega, kaj obuješ, ter če želiš trde čevlje, pa ne iščeš najcenejših na trgu, vsekakor poglej tudi fi’zi:k Terra Nanuq GTX in Terra Ergolace GTX.

Cena

Nanuq GTX 279 €
Ergolace GTX 189 €

V Sloveniji so čevlji na voljo pri trgovcu Velo. Trenutno na zalogi le Ergolace X2 (brez GoreTexa) po znižani ceni. Ostali modeli na voljo po naročilu. www.velo.si

Podrobneje o obeh modelih

Terra Nanuq GTX na fizik.com

Terra Ergolace GTX na fizik.com

Sicer pa ima le serija Terra kar 17 različnih modelov. V enduro/DH družini Gravita – v čevljih Gravita Tensor smo recimo videvali Vida Peršaka in Miha Smrdela – jih je še šest.

Fotografije AD in proizvajalec

Preberi še

Testura 20: Bold Unplugged Pro
Džojrajd: Revel Rascal

Sledite nam