26. marca 2018

Lanska ekipna kolega in prvaka serije SloEnduro, Avstrijka Petra Bernhard in Slovenec Vid Peršak, sta v Ajdovščini postala zmagovalca Endura Kamplc, prve dirke slovenske serije v gorskokolesarskem enduru v novi sezoni.

Lanska ekipna kolega in prvaka serije SloEnduro, Avstrijka Petra Bernhard in Slovenec Vid Peršak, sta v Ajdovščini postala zmagovalca Endura Kamplc, prve dirke slovenske serije v gorskokolesarskem enduru v novi sezoni.

Na skoraj povsem suhi trasi, ki je vključevala pet hitrostnih preizkušenj, je nastopilo 130 tekmovalcev iz osmih držav. Skladno z novimi smernicami serije SloEnduro je bila celotna trasa nekaj krajša kot lani, ko se je oktobra na istem mestu serija zaključila – nekaj več kot 20 km in 1000 višinskih metrov vzpenjanja. Za primerjavo: lani je bila trasa daljša za 10 km in približno 300 “višincev” ter za dve hitrostni preizkušnji oziroma 8 minut dirkanja. Po petih mesecih in pol je bila za skoraj vse udeležence to prva dirka v tej disciplini.


Vid Peršak

21-letni Peršak, že tri sezone najboljši v seriji in od letos član avstrijske ekipe Sunbikers Mondraker Racing, je po približno štirih urah na kolesu, petih hitrostnih preizkušnjah in skupno 17 minutah in 23 sekundah dirkanja na njih, zmagal s prednostjo 12 sekund in 44 stotink pred Avstrijcem Gerdom Skantom (Team Radwelt MK – Factory Racing). Lanski drugouvrščeni v razvrstitvi serije in takrat še Vidov kolega v ekipi je prav na dan dirke dopolnil 27 let. Tretje mesto je tokrat pripadlo Čehu Premeku Tejchmanu (Kellys Factory Team), lani šestemu možu serije. Za Peršakom je zaostal 15 sekund in 62 stotik. Pod stopničke sta se uvrstila drugi Avstrijec Matthias Stonig na 4. in domačin Andrej Bratina (Kamplc Racing Team) na 5. mesto.


Gerd Skant

Gostiteljem iz ajdovskega kluba Kamplc so sicer ušle stopničke – lani je bil Sebastjan Stres drugi in Blaž Černigoj tretji. Razen odstopa Stresa po padcu v prvi etapi (očitno ni resneje poškodovan) pa so bili tudi letos kar zadovoljni, saj so Bratini sledili Tim Jež na 6., Davor Kacin na 7. in Černigoj na 8. mestu. Najhitrejšo deseterico sta zaključila Nejc Huth (Energijateam.com) na 9. in Primož Štrancar (MBK SportR.si) na 10. mestu.

Peršak je dobil štiri hitrostne preizkušnje vključno s tretjo, Kendino SuperEtapo, le drugo mu je odnesel Bratina.

Petra Bernhard je pri ženskah ostala nepremagana. V seštevku vseh preizkušenj ji je bila najbliže rojakinja Yana Dobnig (RLM Mondraker Racing Team) in z zaostankom 45 sekund in 79 stotink zasedla drugo mesto. Do tretjeuvrščene novinke Maje Lobnik (Ganesha Team) je zaostanek poskočil že na 4 minute in 41 sekund.


Četverica dam s štarta

Kategorije

V moški članski kategoriji je na stopničkah Peršaku in Skantu sledil Stonig, saj je Tejchmanu pripadla zmaga v mlajši veteranski kategoriji master 1, v kateri je nastopil prvič. V tej vedno močni kategoriji je bil med 32 uvrščenimi drugi Černigoj in tretji še en Čeh František Žilak.

V kategoriji master 2 je tako kot lani zmagal nekdanji svetovni prvak Štrancar, tokrat pred Avstrijcema Crijem Maierhoferjem, lanskim skupnim zmagovalcem kategorije, in Reinhardom Mayrhoferjem (oba Team Dorrong).

{loadposition inside}

Med mladinci je zmagal avstrijski prvak Max Fejer (Team Dorrong) pred Italijanom Davidom De Sabbatom (ASD Team Grazon) in Slovencem Maticem Bergincem (Rajd Ljubljana), ki je šele drugič nastopil v enduru, sicer je med hitrejšimi Slovenci na dirkah s kolesi BMX.

V kategoriji hobi je Andrej Markič (ŠKTD Avče) za manj kot 4 sekunde ugnal Davida Filipovića (Kamplc Racing Team) na drugem mestu, tretji je bil Jernej Oblak.


Petra Bernhard
 

Zmagovalca sta povedala

Vid Peršak: “Tekma je šla nekako po planu, ves čas sem imel občutek, da imam na kolesu vse pod kontrolo, čeprav sem šele pred nekaj dnevi dobil novo kolo. Predvsem sem v primerjavi z lansko dirko prišel na tekmo bolj spočit in tako sem se res lahko osredotočil na dirkanje. Dirka je potekala brez posebnosti, predvsem sem pogrešal kakšen del na progi, ko bi ga lahko ‘odprl’ do konca in res stestiral bajk. Kar nekaj časa je minilo od zadnje dirke, ki je bila prav tukaj, ampak čez zimo sem dobro treniral in tako sem pred tekmo vedel, da imam dobre možnosti za uspeh.”

Petra Bernhard: “Kakšen začetek sezone po tej dolgi zimi. Vsi so bili motivirani, to je bilo v boksih čutiti. Čeprav je res zgodaj za dirkanje, pa sem bila tudi sama nared. Z motivacijo in zabavo sem poskušala nadomestiti pomanjkanje ur na kolesu. Tudi prijatelje je bilo spet lepo srečati. Skupaj smo trenirali na odličnih progah. Hvala ekipi SloEndura. Osem punc je bilo na štartu, to je lepo videti. Zadovoljan sem s koleosm in novo ekipo, moj vikend je bil skoraj popoln in veselim se sezone.”


Najhitrejša peterica, od leve: Skant, Peršak, Tejchman, Stonig in Bratina
 

V SloEnduru sledi …

Naslednja dirka serije SloEnduro bo Enduro Krokar 6. maja na Dobrni. Prireditev je v družbo šestih dirk SloEndura napredovala po treh izvedbah v seriji lažjih dirk SloEnduro 4Fun, tako da vsi komaj čakajo, kaj jim KD Krokar pripravlja na Dobrni. Še prej bo 8. aprila nad Trstom dirka Enduro 3 Camini za serijo 4Fun.

www.sloenduro.com

Fotografije Ma_Tej

Sledite nam