Freestyle zaposli
Trgovina Ride Wheelbase Koloset Freestyle Giant
28. novembra 2018

Do sedaj so čelade nudile samo zaščito med padcem. Z dodatkom MIPS in inovativnim senzorjem ANGi je Specialized sodobno čelado spremenili v napravo za sledenje v živo, senzor padca in varnostni opozorilnik, ki te povezuje s pomočjo, ko jo najbolj potrebuješ.

Do sedaj so čelade nudile samo zaščito med padcem. A z dodatkom MIPS in inovativnim senzorjem ANGi (Angular in G-Force) čelade Specialized sedaj nudijo zaščito pred, med in po padcu. Specialized je sodobno čelado spremenili v napravo za sledenje v živo, senzor padca in varnostni opozorilnik, ki te povezuje s pomočjo, ko jo najbolj potrebuješ.

Chris Zenthoefer je idejo dobil, ko je njegov prijatelj, zgolj po srečnem naključju in zaradi prisebnosti reševalca, lahko sporočil družini, da se je poškodoval pri padcu. Ko se je vprašal, kaj bi bilo v primeru, da bi se to zgodilo njemu, je začel resno razmišljati o rešitvi. To ga je pripeljalo do tehnologije ANGi, ki te povezuje s pomočjo, ko jo najbolj potrebuješ.

Kaj je ANGi?

ANGi je patentiran senzor, nameščen na čeladi, ki ima vgrajen merilnik pospeška in giroskop. Ima inovativni senzor, ki meri sile, ki se prenašajo na čelado med udarcem. Prav tako meri rotacijske sile, ki se pojavijo med padcem, še preden sploh pride do udarca.

Od leta 2019 bodo vse čelade Specialized bodisi opremljene z ANGi ali pa s pripravljenim pritrdilnim mestom za ANGi. Senzorji ANGi bodo na voljo tudi v prosti prodaji pri trgovcih Specialized.

Kako deluje ANGi?

Uporaba je preprosta. Napravo povežeš s pametnim telefonom, opremljenim z aplikacijo Specialized Ride. Poleg senzorja dobiš tudi brezplačno enoletno naročnino Ride Premium, ki je priložena nakupu katere koli čelade ANGi ali senzorja ANGi.

Med vožnjo bo senzor ANGi zaznal vrsto sile, ki so običajno povezane s padcem. V tem primeru se senzor poveže z aplikacijo Ride na tvojem pametnem telefonu, vklopi zvočni alarm in začne odštevanje.

Če se pri padcu nisi poškodoval, preprosto prekličeš odštevanje in nadaljuješ z vožnjo. Če si poškodovan in ne moreš preklicati odštevanja, bo aplikacija Ride poslala opozorilo z besedilom tvojemu stiku za primer nesreče in mu povedala, da si morda doživel padec ali nesrečo. Poleg obvestila bosta ANGi in aplikacija Ride posredovala tudi tvojo lokacijo preko koordinat GPS.

ANGi omogoča, da deliš svoj načrt vožnje, preden se odpraviš nanjo. Tvoji stiki pa lahko sledijo tvoji vožnji v realnem času.

Ker ANGi komunicira prek tvojega mobilnega omrežja in ves čas potrebuje signal za popolno funkcionalnost, se morda sprašuješ, kaj se zgodi, če te vožnja popelje izven dosega storitve? V tem scenariju ANGi lahko spremlja tvojo vožnjo drugače.

Preden se odločiš za vožnjo, nastaviš čas vožnje. Vse, kar potrebuješ, je aktivni podatkovni signal, ko zaženeš svojo sejo. Če nisi dokončal svoje vožnje v tem časovnem okviru, bo ANGi poslala obvestilo tvojim stikom z zadnjo naloženo lokacijo. To se bo zgodilo ne glede na to, ali imaš dostop do omrežja ali ne.

Več cestnih, gorskih in mladinskih modelov čelade je sedaj opremljeno s senzorjem ANGi, pritrjenim na njihov fit sistem. Med temi čeladami so naslednji modeli:
– cestne: S-Works Evade II, S-Works Prevail II in Propero 
– gorske: Ambush, Ambush Comp, Ambush E-Bike in Dissident
– mladinske: Shiffle Youth LED with MIPS + ANGi (na voljo v februarju)
Vse ostale čelade 2019 so “ANGi“ready” in imajo posebno zasnovan nosilec, ki omogoča hitro in enostavno pritrditev senzorja.

Aplikacija ANGI Ride

Študije kažejo, da sta najpogostejša razloga, zaradi katerih ljudje ne vozijo kolesa:
1. Ne vedo, kje voziti ali kako začeti.
2. Skrbi jih za njihovo osebno varnost.

Aplikacija Ride omogoča iskanje tras in povezavo s tvojo kolesarsko skupnostjo skoraj brez napora. Prav tako beleži tvoje podatke o vožnji in zmogljivosti ter se sinhronizira z drugimi priljubljenimi aplikacijami, kot je naprimer Strava.

Aplikacija Specialized Ride je tudi komunikacijska platforma, ki omogoča ANGi, da te poveže in pomaga v primeru padca. Aplikacija je na voljo za naprave iPhone in Android, kot je že omenjeno, je tu tudi brezplačni enoletni naročniški paket Ride Premium, z nakupom katere koli čelade ANGi ali senzorja ANGi.

100% MIPS, 100% Specialized

MIPS je sedaj na vsaki čeladi Specialized, ker je dodatna zaščita. Dve sili – linearna in rotacijska, sta vzrok številnih možganskih poškodb. Linearna sila se pojavi, ko se glava premika v ravni črti in bodisi pride do nenadnega zaustavljanja ali udarca v predmet, ki se premika v ravni črti. Po drugi strani pa se vrtilne sile pojavijo, ko glava doživi udarec pod kotom ali ko se hitro zavrti in pride do nenadnega zaustavljanja. To lahko povzroči možganske poškodbe.

Čelade so že dolgo opremljene s peno, ki vpija udarce in zmanjša količino energije, prenesene na možgane. MIPS (Multidirectional Impact Protection System) je dodatni sloj zaščite – notranja obloga čelade, ki omogoča, da se blazinice samostojno zavrtijo (10 do 15 milimetrov) kar je še dodatna zaščita.

Neodvisno testiranje kaže, da teh nekaj pomembnih milimetrov nadzorovanega gibanja zmanjša nekatere strižne sile, ki bi se drugače prenesle na možgane. Čeprav obstaja več vrst MIPS, vsaka različica ustreza istemu varnostnemu standardu.

MIPS SL je nova, izjemno lahka in udobna različica MIPS-a, ki je na voljo izključno na cestnih in gorskih čeladah Specialized. MIPS SL je tehnologija MIPS v sami oblazinjeni čeladi.
Minimalistični sistem za pritrjevanje zagotavlja 10 do 15 milimetrov rotacije v vsaki smeri in nudi enake prednosti zaščite kot ostale različice MIPS-a, hkrati pa ustvarja novo raven udobja in prihranek teže. MIPS SL je na voljo na čeladah S-Works TT, S-Works Evade II in S-Works Prevail II.

Več informacij na specialized.com

Foto prozivajalec

Freestyle zaposli
Trgovina Ride Wheelbase Koloset Freestyle Giant
Sledite nam