Casio GShock
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
2. avgusta 2018

THEflatbar in THEseatpost, izdelka malega bavarskega podjetja, ki je specializirano za lahke in vzdržljive kompozitne komponente.

Carbon Made in Germany” – bike ahead composites je podjetje z Bavarske, ki med drugim izdeluje tudi lahke sedežne opore in krmila.

Medtem ko večina proizvajalcev izdelavo karbonskih komponent prenaša v Azijo, je v Nemčiji še vedno trdno jedro malih proizvajalcev, ki komponente izdelujejo sami. Med njimi je tudi podjetje bike ahead composites iz Veitshochheima. Majhen proizvajalec, katerega izdelki so namenjeni predvsem visoko specializiranim tunerjem in tekmovalcem, ki potrebujejo čim lažje, a vseeno zanesljive komponente.

THEflatbar

Tekmovalci, ki se zavedajo teže kolesa, so neposredna ciljna skupina za THEflatbar. Krmilo iz karbona je na voljo v 3K ali UD videzu in je odlično obdelano. Priložen je tudi priročnik za uporabo, ki označuje pomembne pogoje montaže, ki jih je potrebno upoštevati pri komaj cca. 100 g težkemu krmilu. Zato ni mogoče pritrditi rogov, pritrdilni vijaki na ročajih, prestavni in zavorni ročici so lahko pričvrščeni z največ 1,5 Nm, pri krmilni opori pa največ 3,0 Nm.

A razlog za skrb glede “nežne“ pritrditve je povsem odveč. Da so omogočili tako nizke pritrdilne momente, so si izmislili nekaj posebnega. Razvili so tako imenovano tehnologijo NSA. Kratica pomeni no-slip-application. Cilj je bil doseči močno pritrditev kljub majhnemu navoru. Tako ni potrebno nanašanje pritrdilne paste za karbonske dele. Gumijasta prevleka na vpenjalnih površinah zagotavlja večjo oprijemljivost z nizko pritrdilno silo, na krmilo in oporo jo nanesejo med izdelavo ter je integralni del izdelka.

Krmilo je na voljo v treh izvedbah upogiba nazaj – 8,5°, 10° in 13°. Posebna različica THEflatbar je različica Di2. Tu so vgrajeni tanki kanali, skozi katere se lahko uvedejo žice elektronskih prestav Shimano. Zelo čisto in lepo in še vedno zelo redko. Teža krmila v izvedbi 720 mm (± 5%) znaša 109 do 119 g. Teža kolesarja in opreme je omejena na 95 kg.

V praktični uporabi sem krmilo zategnil natančno na zahtevan navor. Čeprav bi preneslo tudi višji navor, je vpenjanje na površine NSA delovalo gladko in zanesljivo. Krmilo zelo lepo leži v roki in kljub trdnemu karbonu prijetno notranje dušenje krmila zagotavlja udobje v vožnji.

To je zelo pomembno, posebej pri daljših vožnjah. Tudi pri manjših skokih ni občutiti vibracij, zaradi katerih bi krmilo postalo nervozno. V zaprtih bandah pa njegova širina lepo vodi kolo in ni nevarnosti, da bi vilica počepnila ter potegnila in zaprla krmilo. Po nekajmesečnem preizkusu, ki je vključevalo izlete v težak teren in uživanje na Golovec trails, lahko s čisto vestjo priporočim THEflatbar kot krmilo, ki se pri vodenju kolesa brez težav in v vseh razmerah obnese zelo dobro.

THEseatpost

Razen vijakov in cevnih matic je celotna opora narejena iz karbona. Tudi tu je na območju vpenjanja najti tehnologijo NSA, ki zmanjša silo, potrebno za pritrditev. Istočasno vložek, ki je izdelan iz gume NBR, poskrbi za dušenje vibracij v sedežni cevi. Posebej razveseli, da je tudi zgornja vpenjalna plošča na glavi opore za razliko od mnogih drugih proizvajalcev narejena iz karbona. Titan vijaki in cevne matice zaključijo filigransko podobo. Opora je na voljo v treh premerih – 27,2 mm, 30,9 mm in 31,6 mm. Teža se giblje med 112 za dolžino 270 in premer 27,2 milimetra do 145 gramov pri dolžini 400 in premeru 31,6 milimetra. Teža kolesarja in opreme je omejena na 95 kg.

V praksi se je opora zelo dobro obnesla. Poleg precejšnjega zmanjšanja skupne teže, kar je pomembno na dolgih vzponih, je opora tudi zelo trdna na kratkih strmih delih, ko gre vsa teža telesa in sila poganjanja v njo. Opora se ne upogiba. Obenem pa na nemirni podlagi tanjši del pod glavo opore poskrbi, da ublaži neposredne navpične udarce skozi sedež v zadnjico. Po nekaj mesecih uporabe so vidni le odtisi objemke na področju NSA, a so le vizualne narave in nimajo vpliva na funkcijo opore. Po demontaži pa v nekaj dneh sami izginejo.

Za konec

THEseatpost in THEflatbar sta lepa primera nemške tehnologije. Lahka kot pero in se ponašata z inovativnimi detajli, kot je uporaba no-slip-application na vpenjalnih površinah, navdušujeta ne samo na tehtnici, ampak tudi na trejlih. V testnem obdobju ni bilo s komponentami nikakršnih težav. Vsakdo, ki je pripravljen plačati ceno pa bo vesel tudi izredno lepe obdelave površin in privlačnega videza!

Priporočena cena proizvajalca: THEseatpost 299 €, THEflatbar 229 €

Dodatne informacije na strani bike-ahead-composites.de

Foto proizvajalec in Aleš Boben

Freestyle zaposluje
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
Sledite nam