Mednarodne dirkaške, Lošinj
9. januarja 2023

Na Lošinju ne samo spust, hrvaško DP CX, Schurter v Changing Gears, pol tisočaka grbinastih poligonov Velosolutions, nesreča Mille Johnset in sveže ciklokrosistične.

XCO Lošinj

Na otoku vitalnosti letos ne bo potekala samo dirka evropskega pokala v spustu in zadnja etapa preizkušnje 4 Islands. Med 13. in 15. oktobrom bodo na Lošinju prvič gostili tudi dirko v olimpijskem krosu kategorije UCI C2. Za organizacijo so združili moči pri MTB Trbovlje in AK Lošinj (atletski klub). Dogodek je že na facebooku.

N1N0

Desetkratni svetovni prvak, dvakratni zmagovalec dirke ABSA Cape Epic, zmagovalec na 33 dirkah svetovnega pokala v olimpijskem krosu, osemkratni zmagovalec seštevka svetovnega pokala, zlat iz Ria, srebrn iz Londona in bronast iz Pekinga. Zagotovo največji XCjaš vseh časov v zanimivem podkastu razkrije načrte za prihodnost, govori o razvoju športa, svojih začetkih in tudi o tem, da bo letos 23 let, kar vozi na kolesih znamke Scott in 20 let, kar uporablja komponente Sram.

Velosolutions

Švicarsko podjetje, specializirano za gradnjo asfaltnih grbinastih poligonov, je v zadnjih desetih letih v petdesetih državah sveta postavilo kar 534 objektov, namenjenih kolesarjem. Prav po zaslugi podjetja Claudia Caluorija je pumptrack postal tudi ena od uradnih kolesarskih disciplin. Na pinkbike.com.

Mille Johnset

Vstop v novo leto ni bil najbolj uspešen za norveško spustašico. Na treningu s cestnim kolesom je padla in se poškodovala.

CX X²O Trofee Herentals 2023 (UCI C2)

3. januarja je na četrti dirki belgijskega pokala, ki je po udeležbi enak svetovnemu, zmago slavil Mathieu van der Poel, ki je ugnal Wouta Van Aerta in Elija Iserbyta. V ženski kategoriji je Puck Pieterse deklasirala rojakinji Lucindo Brand in Anemarie Worst. Vrstni redi na cyclocross24.com.

X²O Trofee Herentals, vrhunci moške preizkušnje

Zopet dvoboj titanov van der Poela in Van Aerta. Še en boj mož na moža do ciljne črte je v zaključku preprečila predrta pnevmatika Van Aerta.

X²O Trofee Koksijde – Vlaamse Duinencross (UCI C1)

Wout Van Aert je le dva dneva po tej smoli na peti dirki sezone deklasiral konkurenco, saj je prvega zasledovalca Mathieuja van der Poela prehitel za več kot minuto in pol. Tretje mesto je z dobrima dvema minutama zaostanka osvojil Laurens Sweeck. Pri damah se je Shirin Van Anrooij od prvega kroga dalje vodila in ohranjala manjšo prednost pred zasledovalkami in na koncu za seboj pustila evropsko prvakinjo Fem Van Empel. Tretje mesto je pripadlo Lucindi Brand. Vrstni redi.

X²O Trofee Koksijde, vrhunci ženske dirke

Zagotovo dirka z največ sipinami, z največ pešačenja, in dirka, kjer prevladuje mivka. Simultanka Shirin Van Anrooij, trenutne številke 6 na lestvici UCI.

X²O Trofee 2022/23

Po petih od osmih dirk letošnje sezone vosi Eli Eserbyt, ki ima po 5 urah, 11 minutah in 44 sekundah (v pokalu se seštevajo časi s posameznih dirk!) minuto in 36 sekund prednosti pred Larsom Van Der Haarom in 6 minut in 36 sekund pred Jensom Adamsom. V ženski elitni kategoriji je s 4 urami, 10 minutami in 23 sekundami v vodstvu Lucinda Brand, drugo mesto z 49 sekundami zaostanka trenutno pripada Fem Van Empel, tretja je z zaostankom minute in 17 sekund Ceylin Del Carmen Alvorado. Naslednja dirka pokala bo 28. januarja. To je X²O Trofee Hamme – Flandriencross.

Superprestige Gullegem (UCI C2)

Še ena serjia dirk, kjer se srečujejo vsa velika imena ciklokrosa. Na sedmi letošnji preizkušnji, ki je bila najbolj blatna v preteklem CX tednu, sta zmagala Wout Van Aert in Ceylin Del Carmen Alvorado. Drugi mesti sta zasedla Eli Iserbyt in Inge Van Der Heijden, tretji mesti sta pripadli Michael Vanthourenhout in Denise Betsema. Vrstni redi.

Dirko pred koncem v ženski kategoriji s 95 točkami in s štirimi zmagami vodi Alvorado. Na drugem mestu je s štirimi točkami manj in brez zmage Van Der Heijden, trenutno tretje mesto pripada zmagovalki prve preizkušnje Betsema (89 točk). Pri moških je v vodstvu Lars Van Der Haar, ki ima 90 točk, na zadnji dirki pa je osvojil četrto mesto. Na drugem mestu je Vanthourenhout, ki ima 6 točk manj. Tretjeuvrščeni Eli Iserbyt ima 83 točk. Kot zanimivost, prva dva v skupnem seštevku v letošnji sezoni nista uspela zmagati na nobeni preizkušnji Superprestige, Iserbyt pa je vknjižil zmago na uvodni preizkušnji. Zadnje tri preizkušnje je dobil Wout Van Aert, a to so tudi edine dirke, na katerih se je pojavil. Eno zmago je vknjižil Tom Pidcock, dve pa Laurens Sweeck.

Video vrhunci Superprestige Gullegem

Zadnja preizkušnja v sezoni 2022/23 bo na sporedu šele 11. februarja. To bo Superprestige Middelkerke – Noordzeecross.

Svetovni pokal Zohoven

Dvanajsta dirka za svetovni pokal v sezoni in prepričljivi zmagi Wouta Van Aerta in Shirin Van Anrooy. Prvi je Mathieua van der Poela prehitel kar za minuto in 28 sekund, Van Anderooij pa Puck Pieterse za 37 sekund. Tretji mesti v elitnih kategorijah sta osvojila Laurens Sweeck in Fem Van Empel. Vrstni redi.

Predzadnja drika sezone bo 22. januarja v španskem Benidormu.

Zohoven in neustavljivi Wout

Res, da je Wout Van Aert dokaj pozno začel sezono ciklokrosa in v skupnem seštevku svetovnega pokala ne more več zmagati. A forma, ki jo kaže slab mesec pred svetovnim prvenstvom, je zastrašujoča!

DP CX Hrvaška

V Sisku bo 15. januarja potekalo državno prvenstvo Hrvaške v ciklokrosu. Dirka je predvidena za kategorije elite, junior, kadet, U15, U14, U13 ter master A, B, C in D. Dogodek najdeš na facebooku, razpis je na strani hbs.hr.

Naslovna fotografija XCO Lošinj

Preberi še

Mednarodne dirkaške

Sledite nam