Loris Vergier, Maribor
18. oktobra 2020

Zastor nad svetovnim pokalom na naših tleh za letos. Od naših le Berginc popravil petkov dosežek.

Dvojni spored spusta za svetovni pokal na Mariborskem Pohorju se je zaključil s prvo zmago Nemke Nine Hoffmann (Nina Hoffmann Racing – STIF) pri ženskah in še drugo zmago Francoza Lorisa Vergierja (Santa Cruz Syndicate) v treh dneh pri moških.

Trojica slovenskih predstavnikov ni ponovila petkovih uvrstitev. Monika Hrastnik (Dorval AM Pro Race Team) je kljub napadalni vožnji in manjšem zaostanku za zmagovalko končala mesto nižje na 6. mestu.

Špela Horvat (Supersnurf) je bila s trčenjem v drevo pred rock’n’rollom zadnja, enajsta.

Jure Žabjek (Unior Devinci Factory Racing) se je po odbijanju skozi rock’n’roll ustavil ob ograji in z zaostankom osmih sekund zasedel 27. mesto.

Uvrstitev je popravil le Luka Berginc (KK Črn trn), ki je kljub padcu skozi cilj zasedel 31. mesto med 60 finalisti.

Proga je bila večinoma suha, le korenine so drsele, zlasti med finalom žensk. Za konec tedna lep dan na Pohorju, tudi z gledalci, ki jih je bilo na prenosu bolj slišati kot videti, saj so redko kje prišli povsem ob progo.

Ženske: Da niso vedno Francozinje in Britanke, Monika z napakami

Nemki, ki je dosegla prvo nemško zmago v spustu po letu 1995, sta sledili petkova zmagovalka, Francozinja Marine Cabirou (Scott Downhill Factory) na drugem in Italijanka Eleonora Farina (MS Mondraker Team) na tretjem, kar so za italijansko prvakinjo po treh četrtih prve stopničke v svetovnem pokalu. Pred Moniko sta končali še Francozinja Myriam Nicole (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction) in Avstralka Tracey Hannah (Polygon UR).

Če so se dekleta v petek na mokri progi večinoma branila – z izjemo Cabiroujeve – so tokrat napadala. Z Moniko vred, a ga je slovenska prvakinja žal polomila že v zgornjem delu.

“Vesela sem, da je konec dirke,” je povedala Monika. “V zgornjem delu sem naredila dve večji napaki, šla skoraj s proge, tako da sem morala gonit, da sem zopet dobila hitrost. Potem sem se sprostila in je šel spodnji del tekoče, tako da sem zadovoljna. Lahko bi bilo že prej sonce, haha … Tudi navijači so bili, niso bili tako glasni kot na treningu, a na rokenrolu je bilo vseeno glasno. Mislim, da smo vsi še utrujeni od Leoganga. Zdaj imamo teden dni časa, da se malo spočijemo, potem pa gas naprej.”

Špela Horvat: “Ni se veliko sušilo, skale sploh ne vem, če so že kdaj tako drsele. Z drugega travnika si prinesel gume, polne blata. Ne vem, zakaj me je potegnilo v tisto drevo. Morda sem bila po vseh dneh že manj zbrana. Pa še ročko zavore mi je obrnilo in se se morala še enkrat ustaviti, da sem jo poravnala. Sicer mi je šlo dobro, lahko bi pripla na 8. ali 9. mesto, kar bi bil zame velik uspeh. Skupno pa sem z nastopi zadovoljna.”

Posnetek finala žensk

Moški: učenec pred učiteljem in Luka blizu Juretu

Vergier je v čustvenem zaključku ostal na vrhu tudi po zadnjem tekmovalcu na progi, za 5 stotink sekunde je bil hitrejši od svojega prijatelja in mentorja Loica Brunija (Specialized Gravity), ki se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Tretje mesto je osvojil Britanec Matt Walker (Madison Saracen Factory Team).

Žabjek je na vmesnem merjenju pred rock’n’rollom zaostajal le dobro sekundo, nato pa je po napaki zdrsnil navzdol po lestvici.

Jure Žabjek: “V finalni vožnji sem naredil napako na skalnatem odseku, narobe sem vstopil in sem se potem do konca samo še lovil, nisem prinesel hitrosti na ravnino in sem tako izgubil kar nekaj časa. Ni bil moj dan. Tudi nisem vedel, koliko napasti, glede na to, da se je proga sušila. Prav na tem delu je bila še mokra. Sicer sem z obema dirkama kar zadovoljen. Vem, da sem lahko ves čas pri vrhu in da mi čisto malo manjka, da pridem čisto na vrh. Časi so izenačeni in je treba kar stisniti za tistih nekaj mest. Lepo je bilo spet slišati navijače ob progi, v Leogangu jih ni bilo in tudi na prvi dirki tu v Mariboru ne. Upam, da bo drugo leto vse normalno.”

Luka Berginc: “Do cilja je šlo odlično. Kaka napaka kje, malo je še drselo, na enih delih bi pa lahko bolj spustil, ampak sem zadovoljen. Na koncu pa premet za gledalce, za prepoznavnost, haha. Dosti nisem izgubil. Ponudb iz ekip še ni, haha, tako da ostajam brez poti na Portugalsko, razen če se ponudi kaka možnost.”

Posnetek finala moških

Mladi: Leona in Oisin sta pobrala vse

Med mladinci je Irec Oisin O’Callaghan (The YT Mob) ostal neporažen v vseh štirih nastopih na Pohorju, tokrat pred Portugalcem Nunom Reisom (Miranda Factory Team) in Američanom Dantejem Silvom.

Pri mladinkah še druga zmaga za Francozinjo Leono Pierrini pred Belgijko Siel Van der Velden in Američanko Ello Erickson.

Vrstni red mladinci
Vrstni red mladinke

Še dve dirki

Zdaj pa čez celo Evropo, v Louso na Portugalskem, ki je že gostila evropsko prvenstvo (Monika je tam leta 2018 postala evropska prvakinja), ne pa še dirke svetovnega pokala. V nasprotju s prvotnimi načrti bosta tudi tam med 29. oktobrom in 1. novembrom na sporedu dve dirki.

Dvojni spored bi lahko bil tudi prihodnost svetovnega pokala, čeprav je za tekmovalce tak program zelo zahteven. Pet prizorišč z desetimi dirkami pomeni več dirkanja za manj denarja kot sedem dirk na sedmih prizoriščih …

V Maribor se najboljši spustaši sveta vračajo na prvo dirko sezone 2021, 24. in 25. aprila!

Na naslovni fotografiji Loris Vergier, foto Klemen Humar
Foto BM – Borina Mišica @borina.misica_phototrips
Foto KH – Klemen Humar @klemenhumar

Preberi še

Svetovni pokal Maribor: Prva dirka Francozom

Sledite nam