20. julija 2014

Poročilo prvih treh dni festivala Black hole bike fest. No, tretji še zdaleč ni končan, a 24 jezdecev je šlo že zjutraj v rudnik.

Desetdnevni gorskokolesarski festival Black hole bike fest se je v petek zvečer na Ravnah začel s prologom tekmovanja Black hole enduro na stopnišču s Čečovja in s koncertom, nadaljeval pa v soboto s še štirimi hitrostnimi preizkušnjami tega tekmovanja na stezicah v okolici Jamnice.

Black hole enduro, ki so ga prvič priredili lani, je letos poleg točk serije SloEnduro prinašal tudi kolajne in naslove državnega prvenstva v tej vzdržljivostni, a vendarle tehnični oziroma “gravitacijski” disciplini.

Po skupno 20 minutah hitrostnih preizkušenj sta bila najhitrejša Tanja Žakelj (Unior Tools Team) med ženskami in Peter Mlinar (KK Črn trn/Blackthorn GT) med moškimi. Med ženskami je srebro osvojila Ana Zupan (Energijateam.com) in bron Tina Rejc, med moškimi pa sta se za Mlinarja uvrstila kar njegova tekmeca v članski kategoriji – klubski kolega in lanski prvak Kristjan Medvešček ter Nejc Rutar (Unior Tools Team), ki je vodil po petkovem prologu. V svojih kategorijah so naslove državnih prvakov osvojili še Jan Štucin (Pedal racing team) med mladinci do 19 let, Robert Kordež (Orbea Geax) v kategoriji od 30 do 39 ter Janez Jamnik (Enduro) v kategoriji nad 40 let.

Skupaj je na enduro tekmovanju nastopilo natanko sto kolesarjev iz desetih držav.

Po prologu in še štirih daljših etapah so bile razlike majhne, med najhitrejšo trojico le dobrih 12 sekund. Rutarju, ki je letos dobil že tri dirke serije SloEnduro, ni steklo. Šlo pa je Žerjavčanu Mlinarju, ki je imel letos doma in v tujini obilo smole. Najhitrejši je bil v treh etapah, napaka v četrti pa bi ga lahko stala zmage, saj mu je za ovratnik dihal Medvešček.

“V cilju s čipom nisem uspel takoj ustaviti ure, izgubil sem nekaj sekund,” je povedal Peter, za katerega je to v drugi sezoni po prestopu iz spusta sploh prva zmaga. “Glede na vse letošnje prigode sem upal, da bi tu lahko prehitel glavne tekmece, in tokrat se je izšlo. Prednost domačega terena ni bila bistvena, tu sem treniral le v torek in sredo. Moji domači tereni so v okolici Mežice. Trasa je bila zahtevna, ker je bilo veliko poganjanja, a mi je tudi to šlo, pa še kolo je odlično delovalo.”

Tanja, ki zadnje tri sezone ni osvojila naslova državne prvakinje v krosu, je vesela tudi te majice, čeprav disciplina ni olimpijska: “Lepa trasa, a sem v petek vsako etapo prevozila le po enkrat, tako da danes nisem tvegala. Šlo pa mi je tekoče. Zame je to dobra popestritev treninga. Velika verjetnost je, da se naslednjo soboto poskusim še v maratonu Črna lukna, da pridem v tekmovalni ritem pred odhodom v Kanado na nadaljevanje svetovnega pokala.”

Po vročem dnevu na Jamnici se je udeležencem prilegla osvežitev v bazenu na izhodišču pri EkoHotelu Koroš na Jamnici. Najhitrejšo štiriindvajseterico pa je naslednji dan čakala še dodatna osvežitev.

Pomerili so se namreč v edinstveni dirki v Podzemlju Pece, turističnem rudniku v Mežici. Na približno 600 m dolgi trasi z 90 m višinske razlike, v izkopih, rovih in jašku z naklonom 24 stopinj posebej urejeni za to dirko, je z zmago presenetil Nejc Huth (Energijateam.com), v soboto le 15. najhitrejši. S časom minute, 40 sekund in 14 stotink je bil za 16 stotink hitrejši od drugouvrščenega Nejca Rutarja, tretje mesto je zasedel Rus Mihail Vasilenko (Specialized Rusija). Po dirki v rudniku soli leta 2003 v Nemčiji je to šele drugi primer tovrstne dirke v rudniku.

{loadposition inside}
Festival se danes nadaljuje s preskušanjem koles, turami in manj resnim tekmovanjem “Pit stop enduro” na Jamnici ter orientacijskim tekmovanjem na kolesih na Ravnah. Med tednom sledi vrsta tur, delavnic in tematskih večernih druženj, drugi vrhunec pa bo na vrsti v soboto 26. julija, peti maraton Črna lukna s štartom in ciljem v Mitneku nad Črno. Podroben spored

www.blackhole-bikefest.com

Na uvodni fotografiji zmagovalec Black hole endura med moškimi Peter Mlinar, foto Miha Kolar

Black Hole enduro – rezultati, 19. julij 2014

Black hole bike fest – Podzemlje Pece

Sledite nam