13. avgusta 2017

7. evropsko prvenstvo mladih v olimpijskem krosu tudi s petimi slovenskimi ekipami!

Jutri, 14. avgusta, se bo pri naših severnih sosedih začelo že 7. evropsko prvenstvo mladih v olimpijskem krosu. V kategorijah U15 in U17 se bo za majico najboljšega v Evropi podalo kar 138 ekip oziroma 414 mladih kolesarjev (ekipa je sestavljena iz dveh fantov in ene punce), kar naj bi bilo v vseh izvedbah tekmovanja največje število tekmovalcev do sedaj. Proga v Statteggu blizu Gradca je v tem času postala že stalnica, če seveda štejemo še izvedbe drugih tekmovanj v gorskem kolesarstvu skozi leta, se pa evropsko prvenstvo mladih prihodnje leto umika s te lokacije.

Slovenski predstavniki

Slovenijo bo na prvenstvu zastopalo 5 ekip. Dve v kategoriji U15: ekipa Slovenija 1 bo v postavi Nuša Moroz, Jure Rus in Miha Smrdel. Slovenija 2  bo v postavi Daša Mlakar, Nace Gnezda in Luka Janežič.

Pri U17 bodo na prvenstvu tri ekipe. Poleg dveh ekip reprezentance bo tja svojo ekipo poslal tudi kamniški Calcit Bike Team. Tako bodo ekipo Slovenija 1 sestavljali Jakob Klemenčič, Teo Pečnik in Ana Janežič, Slovenijo 2 pa Blaž Žle, Jakob Smolnikar in Tamara Homar. V ekipi Calcit Bike Team bodo Nika Dečman, Jaka Starman in Matic Kranjec Žagar.


Napoved lanskega prvensta. Da te seznanimo, kaj čaka naše mlade tekmovalce v krosu.

Proga in razpored

Za letošnje leto so organizatorji poleg standardne proge za kros in veliki kros postavili še nekoliko manjši in tehnično manj zahteven krog za štafeto ter ekipni kronometer. Tako bo prišlo do večje dinamike med tekmovanji, tekmovalci pa bodo imeli nekoliko več dela, da si bodo pozorno ogledali pasti vseh delov prog.

Tekmovanja se bodo razvrstila od ponedeljka do petka (14. do 18. avgust), vsak dan pa bo na vrsti drugačen format. Tako v ponedeljek najprej sledi kratek ekipni kronometer, kjer nastopajo vsi tekmovalci ekipe, pridobljen čas pa bo služil za štartne pozicije štafete v krosu naslednji dan.

V sredo je na razporedu najprej poligon, kjer se tekmovalci dokažejo v svojem tehničnem znanju ter osvajajo točke. Vsaka napaka na tehničnem delu se odraža kot časovni pribitek na štartu krosa, ki sledi v popoldanskem času. V četrtek je na meniju “veliki” kros oz. mini maraton, kjer bodo tekmovalci zaokrožili po dolgem krogu po gozdovih okoli Stattegga ter se v zaključku priključili delu proge za kros.

Za zadnji dan – torej petek, za zaključek sledi še pravo tekmovanje v krosu, ki bo dokončno prinesel zmagovalce na evropskem prvenstvu mladih za leto 2017.

Pet dni dirkanja za mlade vsekakor ni mačji kašelj, zato je za kakršnakoli napoved izjemno nehvaležna. V prvi vrsti je namen takšnega tekmovanja, da mladi pridobijo izkušnje in motivacijo, ki jim znajo priti prav v prihodnosti.

Vsem tekmovalcem želimo srečno in varno dirkanje! 

Spletna stran organizatorja

Foto organizator, montaža mtb.si

Sledite nam