29. avgusta 2013

30. mesto Gregorja Krajnca v krosu mladincev, Jure Žabjek 21. v merjenju časov v spustu mladincev, v petek je na vrsti on. Bosta prašni progi dobili dež ali ne?

Na svetovnem prvenstvu v gorskem kolesarstvu v Pietermaritzburgu v Južni Afriki so danes v krosu nastopile mladinek in mladinci. Edini slovenski predstavnik Gregor Krajnc je v pet krogov oziroma 23,5 km dolgi dirki dobro začel. Šentjurčan je bil sredi prvega kroga v prvi dvajseterici, kot je bil tudi njegov cilj, a do konca je pot mimo njega našlo kar nekaj tekmecev. V zadnjem krogu je še zdrsnil, dovolj za še dodatno izgubo ritma in nekaj mest. V cilju je bil trideseti.

“Nisem najbolj zadovoljen,” je Grega povedal po dirki. “Štartal sem dobro, potem me je začelo pobirati, tudi prehlajen sem malo. Tehnično mi je šlo v redu, a vzponi niso bili dovolj strmi zame.”

Žabjek v vetru, sicer na polno

Jure Žabjek je opravil merjenje časa pred jutrišnjo (petkovo) dirko mladincev v spustu in dosegel 21. čas. Takole pravi: “V redu je šlo. Pihal je močan veter, takoj da na nekaj skokih nisem odrinil, sicer pa sem šel šprinte na vso moč. Tudi nekaj hitrejše gume sem izbral. Kondicijsko nimam težav, jutri moram tako le odpeljati brez napak. Proga se je do naše vožnje kar precej spremenila, saj so imeli prej prvi trening člani in članice.”

Tanja in Blaža razpoloženi

Tanja Žakelj in Blaža Klemenčič, ki bosta v soboto dirkali med članicami, sta že dodobra osvojili zahtevno progo za kros. “Danes je vsaka po enkrat malo padla, kar pa je glede na vse poškodbe, ki se tu dogajajo, še dobro,” pravi selektor in vodja odprave Robert Pintarič.

Blaža: “Kar vroče je, okoli 30 stopinj, več kot smo pričakovali, a mi to kar ustreza. Na progi mi gre kar dobro, vozim vse A linije. V dolgem skalnatem odseku sem na koncu vsakič v drugi liniji, a bo že. Proga je vsak dan bolj suha, praši se in drsi.”

Tanja: “Redki so, ki tu še niso padli … Čisto sigurna na progi še nisem, a je precej bolje kot v prejšnjih letih. Tudi drop, na katerem se je poškodovala Nina Homovec, so spremenili. V soboto bomo videli, kako bo šlo. Treba bo dirkati, klanci so zahtevni in cela proga je fizično težka. S šestimi krogi bo dirka kar dolga. Počutje in vzdušje pa sta v redu.”

Vsi na prizorišču napeto spremljajo vremensko napoved, za ponoči ali jutri napovedujejo nekaj dežja. V prašnih in drsečih razmerah bi bil v zmernih količinah in ob pravem času celo dobrodošel. Zares mokre proge pa si ne želi nihče.

Vrstni red XCO mladinci, 23,5 km, povp. hit. zmagovalca 17,6 km/h
1. Lukas Baum (Nem) 1;20:06
2. Peter Disera (Kan) +0:42
3. Gioele Bertolini (Ita) +1:02
4. Raphael Gay (Fra) +1:07
5. Jan Vastl (Češ) +1:13

30. Gregor Krajnc (Slo) +9:11
69 uvrščenih

Vrstni redi na strani UCI
Stran prvenstva www.mtbworldchamps.co.za

Sledite nam