Valamar SI 2021
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
24. februarja 2019

Zmagi na krosu v okviru Cyprus Sunshine Cup Poljaku Wawaku in Danki Langvad, skupna zmagata štiridnevne dirke Škarnitzlu in Langvadovi, Blaža skupno 6., Rok pa 24.

Triindvajseta izdaja etapne dirke Afxentia na Cipru je zgodovina. Annika Langvad iz Danske je osvojila skupni naslov že četrtič v svoji karieri, medtem ko je Čeh Jan Škarnitzl osvojil svoj prvi skupni naslov. Zaključni dirki v Mantra tou Kampiou sta bili razburljivi, vendar v skupnem seštevku nista spremenili ničesar.

Moški

Pri moških so bile razlike na čelu dirke majhne, ​​kar je privedlo do razburljivega zaključka etapne dirke Afxentia. Nosilec rumene majice Jan Škarnitzl (Mitas Mercedes-Benz Praha Trek) je poskušal nadzorovati akcijo in na koncu se je dobro izšlo. Škarnitzlov rojak Ondrej Cink (Kross Racing) je bil morda najmočnejši ta dan a ko je prišel na vrh enoslednice je naredil napako in ni takoj sledil Poljaku Wawaku, ko je ta napadel. Čeprav je bil na Wawakovem zadnjem kolesu, ni bilo nobene možnosti, da bi prišel okoli Poljaka. Tako je Wawak letos uspel slaviti drugo etapno zmago. Zanj je bilo to majhno zadoščenje, potem ko je v soboto izgubil priložnost za visoko skupno uvrstitev zaradi predrte gume.


Danes je trgal Wawak

Skupni zmagovalec CSC je Škarnizl pred Bartolomejem Wawakom in Davidom Nordemannom.

Rok Naglič (Calcit Bike Team) je odpeljal odličen kros. Po startu je bil sprva okoli tridesetega mesta, nato pa je napredoval iz kroga v krog in na koncu osvojil 20. mesto z manj kot štirimi minutami zaostanka. Skupno je dirko končal na 24. mestu.


Rok Naglič na sredinem prologu, foto Armin Kuestenbrueck/EGO-Promotion

Rok: “Startal sem malo zadržano in po prvem krogu začutil bolečine v hrbtu. A ko sem videl, da so noge dobre, sem to enostavno odmislil in se podal v pridobivanje mest. V vsakem krogu sem prehitel dva ali tri konkurente in na koncu še osebnega rivala Blumsa. S celotno etapno dirko sem zelo zadovoljen. Na začetku me je malo zmotila uvrstitev, a ko sem analiziral čase in konkurenco, sem bil popolnoma zadovoljen. Konkurenca je precej močnejša kot lani, časi etap pa kljub neugodnim razmeram hitrejši. To je dober pokazatelj za nadaljevanje sezone in potrditev dobrega dela, ki sva ga opravila s trenerjem.”
 

Ženske

Pri ženskah je Sina Frei (Ghost Factory Racing) za en krog prevzela pobudo. Annika Langvad (Specialized Racing) ji je sledila in naredili sta majhno razliko pred Anno van der Breggen (Boels Dolmans) in Liso Pasteiner (Ghost Factory Racing), ki pa je po drugem krogu morala spustiti. Langvadova je po treh napornih dnevih sprva peljala zadržano. Nato pa je napadla na kratkem vzponu in od takrat naprej je vozila na polno in se ni ozirala nazaj.

Frei in van der Breggen sta ostali v vidni razdalji še en krog, nato pa se je razlika že povečala na minuto. Na koncu je svetovna prvakinja v maratonu končala dirko s 43 sekund prednosti pred ostalimi.
Sina Frei, svetovna prvakinja U 23, se je na koncu otresla svetovne prvakinje s cestne dirke in končala na drugem mestu, Anna van der Breggen pa na tretjem.


Skupna zmagovalca – Škarnitlz in Langvadova

Skupna zmagovalka CSC je tako postala Annika Langvad pred Anno van der Breggen in Sino Frei.

Blaža Pintarič (Pintatim) si je na krosu privozila 12. mesto in skupno končala na šestem.

Blaža: “Pozna se mi utrujenost od štirih zaporednih etapnih dirk. Dvanajst dni dirkanja v enem mesecu je bil precejšen zalogaj. A hej, točke sem potrebovala in to je bil edini način, da jih pridobim tako velik koš. Na svetovnih pokalih namreč želim startati na kratkem krosu in si tako pridobiti tudi dobre startne položaje v glavnih dirkah. Forma in počutje sta v redu, le dekleta so na spustih postala precej hitrejša. In ko tu izgubim 20 metrov, jih težko nadomestim. Počasi razmišljam o potopni opori, a bo tudi z njo potrebno nekaj treninga, da se je privadim. Bomo videli. Na koncu mesečne turneje po jugu Evrope sem utrujena, a zadovoljna. Tako z dirkanjem kot tudi rezultati. In pikami se posebej, saj se je načrt izšel v popolnosti.”

Vrstni redi

Fotografije Thomas Weschta/EGO-Promotion
Na uvodni fotografiji štart dam z Blažo na levi v modrem (214)

Preberi še
Na tretji etapi na Cipru Blaža Pintarič 5., Naglič 29., Vesel 2.
Cyprus Sunshine Cup: Zmagovalca druge etape Wawak in Langvadova
Naši na Cipru dobro začeli

Freestyle zaposluje 2
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam