24. februarja 2020

Skok v Crikvenico bo Mahov kolesarski prispevek k dnevu žena. In še kaj več. Recimo dve super kolesarski turi.

Crikvenica, stisnjena pod obronke Gorskega Kotarja, je že več kot stoletje priznano klimatsko zdravilišče. Dvodnevno koleščkanje bo zato blagodejno vplivalo na kolesarjeva pljuča in dalo moči za nadaljevanje pomladanske kolesarske sezone. 7. in 8. marca.

Sobota in nedelja

V soboto boš dihal pod obronki Gorskega kotarja. Na začetku asfaltna, kasneje pa makadamska pot je obrnjena proti soncu in v zavetju pred burjo. Počasi se dviga do najvišje točke 750 metrov nad morjem. Ker začneš na nuli, bo prav toliko tudi skupnega vzpona, vsak pridobljeni meter pa bo za nagrado dal še lepši pogled na otoka Krk in Cres, pa na veličastno Učko in mesto ki teče, Reko.

S teboj bosta dva vodiča, tako lahko s hitrejšimi in močnejšimi turo podaljšaš še za eno nadstropje višje. V dolino se spuščaš po starodavni cestri, ki je danes pravzaprav steza, namenjena pohodnikom in gorskim kolesarjem. Njeno pravo širino le še tu in tam pokažejo osameli obcestni kamni. Osnovni krog je dolg 31 kilometrov s 750 višinskimi metri vzpona, podaljšani pa 38 km in 1150 višinci.

Nedelja bo dan za kavo v Novem Vinodolskem. Tja pelje lepa panoramska cesta. Spet po asfaltu pobegneš iz Crikvenice, a že za zadnjimi hišami prideš na prijazno makadamsko cesto. Tokrat ne bo šlo tako visoko, saj bo najvišja točka le 260 metrov. Do dišeče kave se nato spustiš po zanimivi planinski stezi. Nazaj bo spet nekaj asfalta, za lep zaključek ture pa bo poskrbel spust po “trailu”, ki so konča skoraj v centru Crikvenice. Do kave in nazaj bo 28 kilometrov ter 600 višinskih metrov vzponov, za tahitre lahko nekaj več.

Prevoz in ostalo

S kombijem se gre na pot v petek popoldan. Pred odhodom se poišče primeren apartma za skupino. Lahko greš z Mahom, ali pa s svojim avtom in si sam poiščeš prenočitev.  Prev tako ni treba, da si z nami oba dneva. V Crikvenico lahko prideš kolesarit samo v soboto ali le v nedeljo.

Cene, urnik in ostale informacije, tudi nekaj pravil se najde, na mahmtb.com.

Foto Matej Hartman

{loadposition inside}

Sledite nam