xc rašica
11. septembra 2023

Prijetno vreme in atraktivna proga sta na osmo dirko v pokalu SloXcup pod vznožje Rašice privabila lepo število mladih in tudi tistih bolj izkušenih kolesarjev. Pri U17 Maruša Tereza Šerkezi in Gašper Štajnar.

Na razgibani progi v športnem središču SD Strahovica se je v vseh kategorijah pomerilo nekaj manj kot 200 tekmovalcev. Trasa kroga je bila prilagojena vsaki kategoriji posebej, kategorija U15 in starejši pa so nastopili na istem, najdaljšem, a letos izjemno hitrem krogu, ki so ga najhitrejši prevozili v manj kot petih minutah.

Viden napredek na tehničnem poligonu

Kategorije do vključno pod 13 let so se v jutranjih urah najprej pomerile na spretnostnem poligonu, na katerem je tokrat nastopilo več kot sto deklic in dečkov. Kljub vsemu je tekmovanje potekalo hitro,  tudi zahvaljujoč tekmovalkam in tekmovalcem, ki so se izkazali odlično in zbrali veliko število točk tudi na dveh prvič predstavljenih vajah: skinny, vožnji po ozki, dvignjeni površini, in dvigovanju koles.

V kategorijah pod sedem, devet in enajst let dobijo priznanja vsi udeleženci, a za resne boje na progi se ne gre bati. Videli smo atraktivne dirke in tudi šprinte v kratko ciljno ravnino. Po pričakovanjih so se na domačem terenu odlično izkazali Strahci iz SD Strahovica, ki že tradicionalno blestijo na tehničnem poligonu, a tudi na dirkah. Do vključno kategorije U13 so zasedli večino mest pri vrhu.

Pod 13 let zmagi Kočevcem in Celjanom

Če so med najmlajšimi blesteli zlasti Strahci, pa so med starejšimi dečki spet izvrstno dirkali člani MTB šola Kočevje. V kategoriji pod 13 let je bila dirka v drugem krogu po padcu Nejca Hrastarja (MTB šola Kočevje) za nekaj časa prekinjena. Potem je prvih petnajst štartalo v zaporedju, kot so bili uvrščeni do prekinitve, ostali pa za njimi skupinsko, kar je bila po sili razmer najboljša možna sodniška odločitev. Najpomembneje je, da bo Nejc čim prej okreval!

Z minimalnim zaostankom desetih točk na tehničnem poligonu na dirki zmagal Svit Mesojedec (MTB šola Kočevje) pred domačinom Nejcem Vertačnikom (SD Strahovica) in Urbanom Dejakom (MTB šola Kočevje).

Med deklicami pod 13 let je petič letos zmagala Neža Utranker (KD Celje-2Simpl). Najboljšo letošnjo uvrstitev je z drugim mestom dosegla Maša Gregorc (SD Strahovica), tretja je bila Anamarija Kosec (Calcit Bike Team).

Pod 15 let brez presenečenj

Med dečki pod 15 let je zanesljivo šestič letos zmagal Urbanov brat Lenart Dejak (MTB šola Kočevje), ki ima popoln izkupiček, izpustil je le kratki kros na Soriški planini. Drugi je bil s skoraj tremi minutami zaostanka Maks Majnik (Calcit Bike Team) in tretji Filip Noršić (BBK Šišmiš).

Med deklicami pod 15 let je takoj po štartu na valovih padla Pina Šiler (KK Završnica) in jo precej skupila, tudi njej želimo čim boljše okrevanje! Na koncu je spet zanesljivo zmagala Tajda Šoštarko (Calcit Bike Team) pred klubsko kolegico Ulo Ravnikar Bolčina, ki je bila edina uvrščena v krog zmagovalke. Živa Majcen (SD Strahovica) je zaostala za krog.

gašper štajnar
Gašper Štajnar

Vrhunec v mlajših mladinskih kategorijah

Potem ko je imel Gašper Štajnar (Adria Mobil) obilo smole na začetku sezone, je z zanesljivo vožnjo in drugo letošnjo zmago z minuto in 42 sekundami prednosti še povečal vodstvo v točkovanju. Po zlomu ključnice tik pred državnim prvenstvom v Kotečniku se je vrnil Luka Maksimović (Energijateam), ki je začel zadržano, potem pa z odlično vožnjo napredoval na tretje mesto. Tretji je bil Jaka Tominšek, ki mu tehnične proge izredno ustrezajo in je bil, razumljivo, nad prizoriščem pod Rašico navdušen.

Gašper Štajnar je bil zgovoren:

“Dirko sem pričel precej v ozadju, a sem se po enem krogu prebil naprej. Vedel sem, da dirka ni tako kratka, kot se sliši, ker je krog zelo kratek. Ampak je zelo zahteven, zato sem si vzel rezervo in šel prva dva kroga na polno, potem pa enega počasneje, enega hitreje. Ko sem videl, da je prednost kakršna mora biti in me ne morejo več ujeti, sem peljal do konca.”

Med mlajšimi mladinkami sta takoj povedli evropska prvakinja Maruša Tereza Šerkezi (KD Rajd) in Meta Tancik (Misser Junior Team-Energijateam). Slednjič je premoč pokazala leto dni starejša Maruša Tereza, ki je edina prevozila vseh devet krogov. Meta je imela tudi tehnične težave in je končala tretja, prehitela jo je Eva Terpin (KD Rajd), ki je vožnjo stopnjevala in še enkrat navdušila z neustrašnostjo na spustih.

Meta Tancik in Maruša Tereza Šerkezi

Veterani so se zabavali

Ker proga ni dopuščala niti trenutka počitka, vročina pa je vse skupaj še začinila, se veterani niso pritoževali, da je bila dirka krajša kot običajno. Zmagovalec je bil pričakovan: Boštjan Hribovšek je prehitel klubskega kolega Jureta Belaka (oba Calcit Bike Tem), tretji je bil Aleš Strašek (Hörmann Slovenija), ki je zaostal za krog.

Matjaž Budin (MBK Črni Vrh) je defektiral, peš skočil do avta po črve, saniral težavo in končal s tremi krogi zaostanka – proga mu je bila preveč všeč, da bi odnehal. Navijače je navdušil Andrej Vertačnik (SD Strahovica), ki se je za slabo uro iz vodje tekmovanja prelevil v tekmovalca in prvi krog na domačem poligonu odpeljal le malo nad petimi minutami

Zares tudi v odprti kategoriji

Med veterani 2 je slabil Damjan Utranker (KD Celje-2Simpl) pred Matejem Dakskoblerjem (KK Pantal) in triatloncem Mitjo Morijem (Ganesha Team), ki je pohvalil organizatorje:

“Proga je fenomenalna. Tudi kot organizator se lahko samo zahvalim organizatorjem, ki pripravijo tako dober dogodek. Če sem čisto iskren, me malo vleče iz triatlona v kolesarstvo, novim izkušnjam naproti.”

Med najstarejšimi tokrat Tine Zupan (MTB Klub Kranj Scott) ni imel konkurence, pa saj je neuničljivi Tina običajno nima niti sicer.

V odprti kategoriji so starejši mladinci in člani štartali poldrugo minuto za veterani. Po pričakovanjih je zmagal Gregor Dimic (Energijateam) pred mladinskim reprezentantom Blažem Kavčičem (KK Završnica) in Avstrijcem Stephanom Hochmüllerjem (Graficeria Racing), letos petim na avstrijskem državnem prvenstvu. V odprti ženski kategoriji je nastopila le Hana Kranjec Žagar (KK Rajd).

Odlično izpeljan dogodek

V Selu pri Vodicah smo slišali le pohvalne besede. Odlična, dasiravno zahtevna proga, ki je žal terjala tri hujše padce, je bila odlično pripravljena, zato verjetno vsi navijamo, da bi jo za dan pokalne dirke še podaljšali in tako izvedli tudi štart mladinskih in članskih kategorij.

Pred večeru je SD Strahovica pripravilo še tradicionalni, že 27. Kronometer na Rašico, ki je bil lepa popestritev tekmovalnega dne tudi za tiste, ki se raje ognejo pastem proge za kros. Čez dan je dobro obratoval tudi žar z železno kulinarično ponudbo, ki je marsikoga zadržala na prizorišču tudi po koncu dirke.

Matic Ulčar

Vrstni redi XC Rašica

Vrstni redi 27. kronometer na Rašico

XC Rašica – prvi trije po kategorijah:

V kategoriji U17 M je bil najhitrejši Gašper Štajnar (Adria mobil), drugo mesto je osvojil Luka Maksimović (Energijateam.com) ter tretje Jaka Tominšek (Calcit Bike Team).

V kategoriji U17 W je prvo mesto osvojila Maruša Tereza Šerkezi, druga je bila Eva Terpin (obe Rajd Ljubljana) in tretja Meta Tancik (Misser Junior Team – Energija).

V kategoriji U15 M je prvo mesto osvojil Lenart Dejak (MTB trail center Kočevje), drugi je bil Maks Majnik (Calcit Bike Team) in tretji Filip Noršić (BBK Šišmiš).

V kategoriji U15 W je prvo mesto osvojila Tajda Šoštarko, druga je bila Ula Ravnikar Bolčina (obe Calcit Bike Team) in tretja Živa Majcen (SD Strahovica).

V kategoriji U13 M je prvo mesto osvojil Svit Mesojedec (MTB trail center Kočevje), drugi je bil Nejc Vertačnik (SD Strahovica) in tretji Urban Dejak (MTB trail center Kočevje).

V kategoriji U13 W je prvo mesto osvojila Neža Utranker (KD Celje – 2simpl), druga je bila Maša Gregorc (SD Strahovica) in tretja Neža Erjavec (MTB trail center Kočevje).

V kategoriji U11 M je bil najhitrejši Rok Žavbi (SD Strahovica), drugo mesto je osvojil Tit Ravnihar (KK Završnica) ter tretje Jon Strašek (KD Celje – 2simpl).

V kategoriji U11 W je prvo mesto osvojila Vida Bizjak (SD Strahovica), druga je bila Zoja Bartolme (MTB trail center Kočevje) in tretja Kiara Žlender (SD Strahovica).

V kategoriji U9 M je prvo mesto osvojil Nace Špenko, drugi je bil Oliver Filiplič (oba SD Strahovica) in tretji Ted Ravnihar (KK Završnica).

V kategoriji U9 W je prvo mesto osvojila Neža Osenar (SD Strahovica), druga je bila Zara Toff (Calcit Bike Team) in tretja Maja Kepic (SD Strahovica).

V kategoriji U7 M je prvo mesto osvojil Samo Mlakar (SD Strahovica), drugi je bil Staš Papež (MTB trail center Kočevje) in tretji Mark Bahovec (SD Strahovica).

V kategoriji U7 W je prvo mesto osvojila Aria Mataruga (MTB trail center Kočevje), druga je bila Zoja Špenko (SD Strahovica) in tretja Anja Burkeljca.

V kategoriji Open Ž je bila najhitrejša Hana Kranjec Žagar (Rajd Ljubljana).

V kategoriji Veterani 1 je prvo mesto osvojil Boštjan Hribovšek (Calcit Bike Team), drugi je bil Jure Belak (Calcit Bike Team) in tretji Aleš Strašek (Hörmann Slovenija Bike Team).

V kategoriji Veterani 2 je zmagal Damjan Utranker (KD Celje – 2simpl), drugi je bil Matej Dakskobler (KK Pantal) in tretji Mitja Mori (Ganesha Team).

V kategoriji Veterani 3 je bil najhitrejši Tine Zupan (MTB klub Kranj Scott Team).

V kategoriji Open M je bil najhitrejši Gregor Dimic (Energijateam.com), drugo mesto je osvojil Blaž Kavčič (KK Završnica) ter tretje Stephan Hochmüller (Graficeria Racing Team Powered by Muki).

Do konca serije SloXcup še dvakrat za točke

Spod Rašice se SloXcup konec meseca seli v Domžale, na še en odličen MTB poligon Šumberk, kjer bodo na zahtevnem kratkem krosu v soboto, 30. septembra, nastopile vse kategorije. Že čez dober teden dni pa bo v nedeljo, 8. oktobra, zadnji olimpijski kros sezone v Ajdovščini.

Poročilo XC Rašica s fotogalerijo na prijavim.se

www.sloxcup.com

Preberi še

XC Rašica: Proga tudi v videu
SloXcup: Sezona podaljšana do oktobra

Sledite nam