XC Kočevje, Yana Belomoina
12. aprila 2021

Virusi in njihove mutacije gor ali dol, za eno dirko bi skoraj dali roko v ogenj, da jo bomo konec maja dočakali. XC Kočevje!

Aprilski koledar tekmovalnih prireditev je vsaj doma prazen. Po prvotnem načrtu bi morali ta mesec zaključiti s svetovnim pokalom v Mariboru. Čeprav je od danes izvedba športnih tekmovanj brez gledalcev dovoljena, bomo tako morali še malo počakati.

V maju pa nas poleg dveh dirk serije SloEnduro in maratona Slavnik čaka tudi močna mednarodna dirka v krosu. XC Kočevje, dirka prve kategorije UCI in domače serije SloXcup, bo v MTB trail centru Kočevje potekala v nedeljo, 30. maja.

XC Kočevje

Brez gledalcev (lani jih je bilo blizu 500) bo prireditev zagotovo okrnjena in turistični del, ki je prirediteljem iz KD Melamin in njihovemu zaledju v zavodu Kočevsko še posebno pomemben, bo moral počakati na bolj zdrave dni.

S športnega gledišča pa si spet lahko obetamo vrhunsko dirko. O imenih na startni črti bomo seveda lahko govorili šele v zadnjem tednu pred dirko.

XC Kočevje, Sam Gaze
Lanski dvoboj za zmago med člani, Luca Braidot (1) in Sam Gaze (11).

Neznanka je zaenkrat tudi udeležba kolesarjev, mlajših od 17 let, ta trenutek jih še ni možno vključiti.

“Proračun dirke ostaja podoben, zato se moramo potruditi, da zagotovimo sredstva, športnikom pa tekmovanja, kategorizacije in ostalo,” pravi Janez Dejak, vodja organizacije.

XC Kočevje

Spletna stran dirke

Zagotovili pa so novo spletno stran prireditve, najdemo jo na xckocevje.com. Tam že najdeš razpis z traso vred. Ta bo nekoliko spremenjena, dodana je še ena pentlja s približno 30 m dolgim izredno strmim vzponom. Sledi nagrada, spust bo spodnjem delu traila Kanal.

Prireditelji načrtujejo tudi makadamske ture za obiskovalce, te bodo potekale v petek in soboto, ter sobotno tekmovanje na pumptracku.

“Držimo fige!!” še sporočajo prireditelji.

Video z lanske dirke

Vse fotografije Klemen Humar

Preberi še

XC Kočevje: Na vrhu Tanja Žakelj in Sam Gaze

Sledite nam