XC Kočevje, Sam Gaze
24. avgusta 2020

V Kočevju so se v nedeljo gorski kolesarji pomerili na drugi dirki pokala SloXcup, ki je gostila tudi vrhunsko zasedbo tekmovalcev iz tujine. Med člani je zmagal povratnik po poškodbi Novozelandec Sam Gaze (Alpecin – Fenix), med članicami je zmago ubranila Tanja Žakelj (Unior Devinci Factory Racing).

Zveneča imena olimpijskega krosa so obljubljala zanimivo dirko, kar se je pokazalo že v dirki članic. Na štartu so poleg Slovenk na čelu s Tanjo Žakelj (Unior Devinci Factory Racing) stale tudi Ukrajinka Jana Belomojna (CST PostNL Bafang Mountainbike Racing Team), Estonka Janika Lõiv (Hawaii Express) ter številne italijanske predstavnice, Nizozemka, Čehinja in Avstrijka. Že v prvem krogu so tempo navile favoritke, lovila jih je Blaža Pintarič (Pintatim). Zasledovalke so iz kroga v krog odpadale in v četrtem krogu sta v ospredju ostali le Tanja Žakelj in Belomoina. Kljub napadom Ukrajinka ni uspela narediti razlike, saj ji je Tanja ves čas sledila, v petem krogu pa prevzela vodstvo in ga obdržala do cilja.

XC Kočevje, Tanja Žakelj

“Videla sem, da je Jana nekajkrat poskušala, a se ni uspela odpeljati naprej, kar je pomenilo, da tokrat ni za razred močnejša. A je Estonka potegnila naprej. Vedela sem, da je dirka dolga šest krogov in je potrebno razporediti moči. Estonka in Jana sta se dajali med seboj, jaz pa sem dirko kontrolirala. Ko se je Jana odpeljala naprej, sem šla za njo, a sem se morala zelo potruditi, da sem v klance ostala zraven. Estonka je odpadla in dirka je potekala samo med mano in Jano. Videla sem, da sem malenkost boljša na spustih in nekoliko slabša na klancih, kar sem vnovčila v petem krogu. Nato sem šla sama šla naprej, a me je Yana ujela. V zadnji krog sva šli skupaj, zato sem na delih, kjer bi me lahko prehitela, malo dodala in na spustu naredila razliko, ki sem jo lahko obdržala do konca. Zadovoljna sem, ker sem se vozila v ospredju in na koncu se je izšlo še z zmago,” je dirko opisala Tanja Žakelj.

Belomojna je za Žakljevo zaostala za 8 sekund, na tretjem mestu pa je v cilj prišla Janika Lõiv z zaostankom 2:51. Blaža Pintarič je kot druga Slovenka v cilj prišla na 6. mestu, Vita Movrin (Energijateam.com) pa na 11. mestu.

Člani

Na dirki članov in mlajših članov se je na osmih krogih pomerilo 39 tekmovalcev. Zmago je branil Daniele Braidot (C.S. Carabinieri), njegov brat Luca pa je zmago osvojil leto prej. Na štartu je bil tudi Novozelandec Sam Gaze, ki je upravičil zmago favorita.

Z minutnim zamikom po štartu članov in mlajših članov so se na progo podali starejši in nato mlajši mladinci. Začetek dirke je bil nervozen, saj je že v štartu prišlo do nekaj padcev.

Takoj po začetku dirke se je v ospredju vzpostavila skupina šestih kolesarjev, med katerimi ni bilo Slovencev. Poleg Novozelandca so bili med vodilnimi dvojčka Braidot, Avstrijec Karl Markt (Möbel Märki MTB Pro Team) ter Italijana Mirko Tabacchi in Juri Zanotti (oba KTM Protek Dama). Dirka je bila napeta od začetka do konca, saj se je razpletla šele v zadnjih metrih, ko je bil v finalnem šprintu najmočnejši nekdanji svetovni prvak v kategoriji do 23 let Sam Gaze.

“Že dolgo nisem dirkal na XC dirki, saj je to moja prva dirka po karanteni. Prav tako še nisem bil v Sloveniji, zato sem priložnost izkoristil. Slovenija je prelepa dežela, trasa je odlična, ljudje ste prijazni, zato sem res vesel, da sem prišel. Upam, da bom prišel ponovno v formo, kakršno sem imel leta 2018, a gre korak za korakom. Danes sem naredil korak v pravo smer, upam, da se bo forma stopnjevala. Dirka ni bila lahka, saj je bila konkurenca zelo močna,” je povedal zmagovalec dirke, ki se je veselil novih naslovov državnih prvakov svojih ekipnih kolegov, Nizozemca van der Poela in Nemca Meisena.

Sedaj Novozelandca, ki se je lani na dirki Cape Epic poškodoval in izgubil celotno sezono, čaka dirka v Avstriji, v septembru pa dirka svetovnega pokala v češkem Novem Mestu.

Drugi je v cilj prišel Luca Braidot, ki zaradi padca izgubil nekaj sekund, ki bi lahko razplet dirke obrnila v njegov prid, tretji pa je bil lanski zmagovalec in njegov brat dvojček Daniele Braidot. Najboljši Slovenec je bil Rok Naglič (Calcit bike team) na 14. mestu.

XC Kočevje
Kakšnih skokov se ne bi sramovali niti prejšnji teden na Flat Out Days.

Druge kategorije

V kategoriji starejših mladincev je zmagal Danec Oliver Vedersø Sølvhøj (Giant Assos), drugi je bil Italijan Yannick Parisi (Merida), ki je dobil ciljni šprint četverice za drugo mesto pred Jakobom Klemenčičem (MBK Črni Vrh).

Med starejšimi mladinkami je prvo mesto osvojila Avstrijka Cornelia Holland (Naturfreunde Wilhelsburg), druga je bila Italijanka Sara Cortinovis (Four ES) in tretja še ena Avstrijka Katharina Sadnik (RC ARBÖ Griffen).

V kategoriji mlajših mladincev je prvo mesto osvojil Žan Pahor (Ebergijateam.com), ki je v zadnjem krogu prehitel Jureta Rusa (MBK Črni Vrh), tretji je bil Miha Smrdel (MBK Črni Vrh).

Med mlajšimi mladinkami je prvo mesto osvojila Hana Kranjec Žagar (Calcit Bike Team), druga je bila Lucrezia Braida (ASD Team Granzon) in tretja Daša Mlakar (MBK Črni Vrh).

V dirki veteranov in amaterjev je bil še enkrat najhitrejši Boštjan Hribovšek (Calcit Bike Team).

Dopoldan so se na dirki pomerile mlajše kategorije, ki so se prvič za dodatne pokalne točke preskusile tudi na tehničnem poligonu. Novost v pokalu SloXcup je pri nekaterih kar precej spremenila končne rezultate.

SloXcup se bo 6. septembra nadaljeval na novem prizorišču v Ajdovščini.

Vrstni redi

www.sloxcup.com

Vse fotografije prijavim.se

Poročilo na prijavim.se s fotogalerijami

Sledite nam