Elba, Andreas Seewald
3. oktobra 2021

Toskanski otok Elba je gostil letošnje svetovno prvenstvo v gorskokolesarskem maratonu. Tam je moške čakala 115, ženske pa 80 kilometrov dolga trasa.

Letos brez Slovencev na startu, saj naša prva violina in najtrofejnejša tekmovalka v gorskokolesarskem maratonu Blaža Pintarič po poškodbi kolena še ni nared. A vseeno. Zanimiva preizkušnja na prizorišču, ki ima dolgo tradicijo, saj je že leta 1994 na Elbi potekala dirka za svetovni pokal v gorskokolesarskem krosu. Kasneje so na otoku pričeli s prirejanjem gorskokolesarskih maratonov, imenovanih Capoliveri Legend Cup.

Moška preizkušnja je imela s 115 kilometri dobrih 4500 višinskih metrov vzponov, ki so se nabrali v treh krogih. Ženske so morale prevoziti 80 kilometrov, vmes pa jih je čakalo 3100 višincev.

Ženske: Letos je osvojila vse, kar se je dalo!

Letos je osvojila vseh šest zmag na dirkah svetovnega pokala v olimpijskem krosu v kategoriji mlajših članic. V kategoriji U23 je postala svetovna in evropska prvakinja, za piko na i pa je 19-letna Avstrijka Mona Mitterwallner včeraj dodala še naslov članske svetovne prvakinje v disciplini maraton. Kljub temu, da je morala Avstrijka po koncu prvega kroga zaradi predrte pnevmatike menjati zadnji obročnik, je v cilj pripeljala z minuto in 13 sekundami prednosti pred lansko podprvakinjo in svetovno prvakinjo v maratonu iz leta 2003 Poljakinjo Majo Wloszczowsko.

Tretje mesto je pripadlo Španki Nataliji Egusquiza Fischer. Slednja je zaostala več kot 7 minut in pol. Švicarka Ariane Lüthi, tretjeuvrščena z lanskega svetovnega prvenstva, je bila tokrat peta, branilka naslova Švicarka Ramona Forchini pa je po slabem začetku, ko se je vozila okoli 20. mesta, na koncu odstopila. Od 50 žensk na startu jih je do cilja pripeljalo 40.

Vrstni redi

Moški: Presenečenje na vrhu!

Dvakratni svetovni prvak, Kolumbijec Hector Leonardo Paez Leon, je na ogledu proge padel in si poškodoval roko in ni mogel braniti naslova iz Turčije. Pobudo je na koncu prvega kroga prevzel Nemec Andreas Seewald in vodstvo, razen v polovici drugega kroga, ko je zdrsnil na šesto mesto, potrdil tudi na cilju, ko je s časom 6:02,03 za dve minuti in 24 sekund prehitel Kolumbijca Diega Alfonsa Cuerva. Do brona je s 5 minutami in 31 sekundami zaostanka prišel Portugalec Jose Dias.

Švicar Nino Schurter, ki je bil na Elbi v lovu za edinim naslovom, ki mu v bogati tekmovalni karieri še manjka, je pred 80. kilometrom odstopil. Od 114 tekmovalcev na startu jih je do cilja prišlo le 75.

Vrstni redi

Vrhunci svetovnega prvenstva v maratonu

Naslovno fotografijo smo si sposodili na facebook strani UCI MTB Marathon World Championships.

Preberi še

SP v maratonu: V Turčiji do naslova Švicarka in Kolumbijec

Sledite nam