1. septembra 2013

… Britanka Rachel Aherton in Južnoafričan Greg Minnaar. Pandurju z 31. mestom druga najboljša slovenska uvrstitev v DH, Zarja po dopoldanskem padcu na repu.

Finale spusta članov se je za prireditelje svetovnega prvenstva v gorskem kolesarstvu v Pietermaritzburgu v Južni Afriki izteklo, kot so si le lahko želeli. Domačin Greg Minnaar, doma prav v Pietermaritzburgu, je osvojil svoj tretji naslov svetovnega prvaka (po letih 2003 in 2012) z 39 stotinkami sekunde pred Avstralcem Mickom Hannahom na drugem in 3,33 sekunde pred še drugim Avstralcem Jaredom Gravesom na tretjem mestu.

Slovenski predstavnik Žiga Pandur je z zaostankom nekaj več kot 16 sekund zasedel solidno 31. mesto, kar je druga najboljša slovenska uvrstitev v spustu med člani na svetovnih prvenstvih – najboljšo še vedno drži Janez Grašič, 27. mesto iz nekih čisto drugačnih časov pred 19 leti na SP v Vailu.

“Moj cilj je bilo izboljšati 35. mesto izpred dveh let in to sem dosegel,” pravi Žiga. “Vožnja je bila solidna, tudi zaostanek je v redu. Od štarta sem napadel in v zgornjem tehničnem delu me je v prahu malo nosilo naokoli, a mislim da se je to danes dogajalo kar vsem. V spodnjem delu sem na poganjanju dal maksimum, nimam pripomb.”

Pri dekletih si je Britanka Rachel Atherton zopet pridobila nazaj naslov s prepričljivo zmago pred Francozinjo Emmeline Ragot in Avstralko Tracey Hannah.

Naša Zarja Černilogar so prvenstva žal ne bo zapomnila po uspehu. V zadnji vožnji treninga pred finalom je namreč trčila v eno od številnih nezaščitenih dreves ob progi. Z bolečo roko in nogo ter protibolečinsko tableto je šla na štart finala, kar seveda ni veliko obetalo. “Kmalu po štartu sem spet zadela v drevo,” je po dirki povedala Zarja. “Peljala sem naprej in nižje me je še enkrat vrglo s proge. Zaradi bolečin sem se izognila dvema skokoma, ki sem ju sicer skakala.”
Zaostanek je bil seveda velik in uvrstitev v prvo deseterico kot na sobotnem merjenju časa nemogoča. Zarjo je pregledal zdravnik na prizorišču, kosti so očitno cele.

Zarjo, Žiga in druge najhitrejše slovenske tekmovalce v spustu čaka pester september na poti: Chatel – Hafjell – Leogang – Maribor.

Eliminator

Dopoldanski kros na izpadanje, ki je bil drugič na sporedu SP, sta dobila Švedinja Alexandra Engen in Avstralec Paul van der Ploeg. Od naših je nastopile le mladinec Gregor Krajnc, ki pa se ni uvrstil med 32 finalistov. V kvalifikacijah je zasedel 60. mesto.

To je bilo skoraj že to, kar se tiče letošnjih mavričnih majic v gorskem kolesarstvu. 21. septembra bo namreč v Leogangu še SP v disciplini 4kros.

Vrstni redi DHI

moški elite
1. Greg Minnaar (JAR) 3:58,05
2. Michael Hannah (Avs) +0,39
3. Jared Graves (Avs) +3,33
4. Sam Blenkinsop (NZ) +3,74
5. Matthew Simmonds (VB) +3,93

31. Žiga Pandur (Slo) +16,18

ženske elite
1. Rachel Atherton (VB) 4:28,04
2. Emmeline Ragot (Fra) +8,63
3. Tracey Hannah (Avs) +12,39
4. Jill Kintner (ZDA) +13,42
5. Caroline Buchanan (Avs) +13,61

16. Zarja Černilogar (Slo) +45,53

Vrstni redi na strani UCI
Stran prvenstva www.mtbworldchamps.co.za
Posnetek dirke na redbull.tv

Na uvodni fotografiji Žiga Pandur v današnjem finalu, foto Keith Valentine.

Sledite nam