1. junija 2014

Miran Vauh na DH Blagovica s 6 desetinkami sekunde prednosti pred Žabjekom in štirimi sekundami pred Pandurjem. Mladinski naslov Ivančiču.

Letošnji downhill Blagovica v parku MTB Čelešnk, četrto in predzadnjo dirko za pokal Slovenije ter tudi državno prvenstvo v spustu, sta v članskih kategorijah dobila Zarja Černilogar in Miran Vauh (oba KK Črn trn / Blackthorn GT). Mladinski prvak je s tretjo letošnjo zmago postal Miha Ivančič (ŠKTD Avče).

1700 m dolga proga s 380 m višinske razlike je bila zjutraj mokra tako v soboto na dan treninga kot danes na dan dirke, nato pa se je sušila in bila vse hitrejša.

Jure Žabjek (Unior Tools Team) je bil teden dni po svoji prvi članski zmagi na diki v Buzetu najhitrejši v polfinalu s 67 stotinkami sekunde prednosti pred Vauhom, Žabjekov klubski kolega Žiga Pandur je bil tretji z že več kot 5 sekundami za Žabjekom.

V finalu pa je svoj dosežek iz polfinala najbolj popravil Vauh, na Čelešnku zmagovalec prve pokalne dirke pred dvema letoma (tiste, pri kateri so zaradi neurja obveljali vrstni redi polfinala). 31-letni Velenjčan, ki je bil državni prvak že v letih 2009 in 2011, je bil popoldan več kot 6 sekund hitrejši kot dopoldan. Žabjek, ki je šel zadnji na progo, je za njim zaostal za 6 desetink sekunde. Lanski zmagovalec Pandur pa je zaostal za dobre štiri sekunde.

“Od štarta sem dal vse od sebe, potem pa mi že v zgornjem delu ena od linij ni uspela,” je po zmagi povedal Miran. “Mislil sem si, da sem zapravil zmago, zato sem sproščeno nadaljeval … in do cilja mi je uspela dobra vožnja.”

Prva favoritinja Zarja po dveh zaporednih naslovih po pričakovanju tudi tokrat ni imela pretežkega dela. Še posebno potem, ko se je Špela Horvat, ki se ji praviloma najbolj približa, v soboto poškodovala in danes ni šla na štart. Srebro je osvojila njena klubska kolegica Monika Hrastnik, ki je zaradi DP izpustila nastop na dirki 4X Pro Toura, bron pa letošnja novinka Eva Horvat (Spank/Bike park Pohorje). Ob le štirih udeleženkah pa titule pri dekletih žal niso uradne.

Miha Ivančič (ŠKTD Avče), letos že zmagovalec v Avčah ter v Buzetu, je po lanski bronasti kolajni tokrat osvojil naslov s stotinko manj kot 10 sekundami prednosti pred srebrnim Lukom Bergincem, na tretjo stopničko je stopil Florjan Cehner (oba Črn trn).

Vsi vrstni redi obeh nastopov so spodaj.

Na uvodni fotografiji Miran Vauh na skoku čez cesto, kjer je nastopajoče v finalu vzpodbujalo kakšnih 500 gledalcev. Foto Vanja Kodermac.

Vrstni redi DH Blagovica DP 1. 6. 2014

Sledite nam