13. septembra 2017

Anja Plešnik v dresu mtb.si poroča z maratona vikenda World Games v Saalbachu v Avstriji.

Minuli konec tedna so že 19. leto zapored gorski kolesarji zavzeli Saalbach v Avstriji, kjer prirejajo World Games. Vikend dirkanja pač, tradicionalno maraton in spust ter preizkušnje za najmlajše. Nekako usmerjen v rekreacijo s starostnimi kategorijami, tudi licencirani tekmovalci so vmes, mladi in stari le elita se nekako drži stran. Pa prav World v resnici ni konkurenca, naslov je malo prenapihnjen. Bolj AUT in GER z nekaj Južne Tirolske in padalci od še kod – naprimer kdaj tudi kakšen Slovenec.

Na maratonu so pripravili štiri razdalje: 31, 42, 58 in 80 km. Naša Anja Plešnik, ki ima izkušnje s Štirih otokov, maratona Black Hole in še kod, je med dirko izbrala eno od teh. Beri dalje!


Najdi Jazbeca

Anja poroča

To je bila zame ena izmed najlepših mtb tekem, z zagotovostjo pa lahko trdim, da je bila najtežja. Z Avstrijci ni šale – tukaj so hribi tako visoki in strmi, da ti zastane dih že ob samem pogledu nanje, kaj šele pri poganjanju pedal in tiščanju prestavne ročice, ko upaš, da še imaš kakšno višjo prestavo na voljo, pa veš, da je ni več.

Na skupnem štartu v soboto se nas je zbralo kar 815. Na tako množični tekmi pa še res nisem bila. Bila je nora “gužva” ampak občutek, da sem del tega dogodka, pa fenomenalen.

Koncept dirke je po mojem okusu odlično zasnovan. Sami makadami in gozdne potk za navzgor, traio odločaš, katero izmed štirih razdalij boš izbral oziroma kako dolgo se želiš mučit.

Pred dirko sem oklevala med najdaljšo 80 km in 3678 v.m. ter nekoliko krajšo 58 km in 2920 v.m. Izbrala sem slednjo, saj sem v drugem vzponu imela takšne mišične krče, da sem na trenutke komaj še poganjala pedala. Pa tudi proga me je presenetila. Zopet sem naredila standardno napako, da sem se v prvi vzpon zagnala, kot da je to edini vzpon na dirki, bil pa je res edini, ki je bil lahek, preostala dva sta bila za kolena grist in kar nekajkrat je bilo potrebno kolo razjahati in ga potisniti.

Ja, Saalbach me je presenetil. Res lepa dirka, prijazni ljudje in zagotovo, če bo vse po sreči, se naslednje leto vrnem, ampak takrat bo moj cilj Mountain Queen, kar pomeni da me čaka v januarju turno smučarska tekma z maratonsko traso, kjer je potrebno premagati 3010 v.m., nato pa v septembru še gorskokolesarska tekma z 80 km in 3.678 v.m.

Tako cilj je zastavljen, sedaj pa trenirat dalje!

Anja je na 58 km s časom 4 ure, 48 minut in 15 sekund zasedla 3. mesto med ženskami, drugo v kategoriji expert in 42. absolutno (skupaj z moškimi, med 120 udeleženci) na tej razdalji.


Rajko Kos je nastopil v konkurenci Mountain Hero, torej kombinacije z turnosmučarsko tekmo

www.worldgames.at

Uvodna fotografija Rajko Kos, ostale foto prireditelj

Sledite nam