Salsa Fargo, Loose Cycles
Casio GShock
Freestyle Giant Wheelbase Ride Loose Riders Furam zase
7. novembra 2022

Če gorskega kolesarstva ne odkrivaš na novo, ti je ime Salsa najverjetneje znano po jeklenih okvirjih in komponentah, ki so v devetdesetih krasile marsikatero kolo tekmovalcev v gorskem kolesarstvu. Salsa Fargo je tipični predstavnik stare šole.

V zadnjih letih so pri Salsi svoj repertoar razširili in gorskim dodali še potovalna kolesa. Ta so bolj ali manj tekmovalno naravnana in res redko se zgodi, da na vrhu rezultatov “bikepacking” dirk ni kolesarja, ki bi jezdil na enem od njihovih modelov.

Salsa Fargo

Fargo je njihov odgovor na vse bolj zahtevne terene makadamkarskih dogodkov, kjer klasično kolo z ukrivljenim krmilom in agresivno geometrijo ne zadostuje, čistokrvno gorsko kolo pa tekmovalca preveč upočasni. Salsa Fargo obstaja v jekleni in titan izvedbi, uporabniki pa ga sestavijo na sto in en način. Tokrat so pri Loose Cycles tokat sestavili jekleno izvedenko. Predstavljeni Fargo je zasnovan kot zelo sposobno kolo za makadame in ne kot potovalnik in kljub svoji udobni geometriji in širokim pnevmatikam pa vseeno ponuja zelo odzivno in hitro vožnjo.

O znamki

Ameriška znamka koles iz Bloomingtona v Minnesoti. Obstajajo že od osemdesetih let, nekje vmes pa so prišli pod okvirje koncerna QBP (Quality Bike Parts), kjer jim družbo delajo še ostala znana imena ameriške kolesarske industrije – Surly, All City, 45NRTH, Teravail … V ponudbi imajo predvsem jeklena in titanska kolesa, vmes se najde tudi kakšen posebnež iz karbona.

Mojster Tine in Salsa Fargo

O kolesu

Večkrat se zgodi, da “bilderja” kakšen kos opreme tako navduši, da celotno kolo sestavi okoli te komponente. V tem primeru je bil odločilen faktor posebna serija opreme Shimano GRX v srebrni barvi. Priljubljeno opremo makadamkarjev je Shimano letos dobavil le izbranim trgovinam, ki se ukvarjajo s sestavokoles po željah naročnika, in na srečo je med njimi tudi Loose Cycles. Na kolesu se je poleg srebrnega prestavnega sklopa znašla še gonilka Ingrid, vse ostalo pa je ostalo v umirjeni črni barvi, zato da posebnosti res izstopajo. Dinamo v prednjem pestu skrbi za razsvetljavo spredaj in zadaj, rotorji in zadnje pesto Hope ter krmilna in sedežna opora Thomson pa lepo zaključijo celostno podobo.

Salsa Fargo – jeklen okvir s karbonskimi vilicami in z naslednjimi komponentami:

 • Prestavni sklop Shimano GRX limited edition, 1×11
 • Kaseta Garbaruk, 10x46t
 • Gonilka Ingrid CRS-POP
 • Rotorji Hope
 • Gonilni ležaj in zadnje pesto Hope
 • Prednje pesto z dinamom SON
 • Obroči DT Swiss
 • Pnevmatike Ultradynamico Mars, 29×2.2”
 • Krmilna in sedežna opora Thomson
 • Sedež Brooks
 • Krmilo Salsa
 • Trak krmila Brooks
 • Pedali Funn

Za koga je primerna Salsa Fargo?

Za nekoga, ki mu gravel kolo ni dovolj in si želi odkrivati nekoliko težje dostopne destinacije ali pa si samo želi udobnejšo vožnjo, ne glede na podlago. Z njim greš brez težav okrog sveta, enostavno ga lahko predelaš tudi v enoprestavnika, saj to omogoča premični zadnji del vpetja osi.

Cena? Okvir stane 1099 evrov, cena celotnega kolesa pa odvisna od želja naročnika.

Fargo na spletu: salsacycles.com

Fotografije in video Marko Šajn

Preberi še

Loose Cycles predstavlja

Casio GShock
Ride Loose Riders Wheelbase Furam zase Freestyle Giant
Sledite nam