25. avgusta 2017

Hrastnikova jutri na najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu. Žabjek 26. Med mladinci prvič v finale Pintar, kot tudi vsi v 4krosu razen poškodovanega Berginca.

V kvalifikacijah zadnjega spusta sezone svetovnega pokala se je v Val di Sole izvrstno odrezala Monika Hrastnik (KK Črn trn). Dosegla je peti najboljši čas

Na dolgi in fizično zahtevni progi razlike spredaj niso majhe, pa vendarle – pred Moniko je le četverica velikih imen spusta. Najhitrejša je bila Tracey Hannah (Avs, Polygon UR), z 2,6 sekunde pred drugouvrščeno Tahnee Seagrave (VB, Transition/FMD), Rachel Atherton (VB, Trek) je tretja že 5,12 za Tracey. Četrta je Myriam Nicole (Fra, Commencal Vallnord) dobri dve sekundi pred Slovenko.


Monika s štarta v kvalifikacijski vožnji, foto Klavdij Blažko

Monika pravi takole: “Naredila sem eno napako, sicer pa sem ‘na izi’ prišla čez celo progo. Roke komaj zdržijo spust. Kot vedno je bil zame že danes pravi finale, saj se moram kvalificirati. Se bom potrudila, da popravim svoj najboljši dosežek v svetovnem pokalu, 10. mesto. Jutri bo šlo bolj umirjeno, upam na še eno tako furo.”

Pri moških je v boju za skupno zmago svoje povedal Aaron Gwin (ZDA, The YT Mob) s prvim mestom, 17 stotink pred Gregom Minnaarjem (JAR, Santa Cruz Syndicate), ki je zjutraj na treningu grdo padel. Tretji je bil Loic Bruni (Fra, Specialized Gravity), sledita Troy Brosnan (Avs, Canyon) in Loris Vergier (Fra, Santa Cruz).

Jure Žabjek (Unior Tools Team) je dosegel 26. čas, zunaj finala pa sta za las zaostala Žiga Pandur (UTT) na 84. in Miran Vauh (Črn trn) na 87. mestu.


Jure Žabjek, foto Klemen Humar

Odlično je šlo Uniorjevemu Francozu Rudyju Cabirouju z 12. časom, Valižan Taylor Vernon pa se je v finale uvrstil s 50. časom.

Pri mladincih je bil še enkrat najhitrejši Finnley Iles (Kan, Specialized Gravity), Rudi Pintar (Sinter Brakes) pa si je s 14. časom prislužil mesto v sobotnem finalu, prvo v svetovnem pokalu.

Vrstni redi

Kvalifikacije 4X

V sinočnjih kvalifikacijah za nocojšnji finale svetovnega prvenstva v 4krosu je bil pri moških najhitrejši Šved Felix Beckemann. Branilec naslova svetovnega prvaka Mitja Ergaver je bil s 7. mestom najhitrejši od Slovencev. Tudi ostali so se uvrstili v finale dvaintrideseterice: Urban Rotnik je bil 15., Matija Stupar 25. in Filip Flisar 26. Kevin Berginc ni nastopil, saj si je treningu zlomil golenico.


Rotnik (55) in Ergaver (34) na treningu foto Klavdij Blažko

S padcem je izpadel verjetno prvi favorit, Čeh Tomaš Slavik.

Vrstni red kvalifikacij

Prenos nocojšnjega finala 4krosa, ki se začne ob 20.45, bo na YouTube kanalu UCI

Prenos sobotnega finala spusta bo na redbull.tv – članice od 13. ure in člani ob 15. ure.

Na uvodni fotografiji je Monika Hrastnik, foto Klavdij Blažko

Sledite nam