Val di Sole, Monika Hrastnik
15. junija 2024

Po dveh osmih mestih v kvalifikacijah in polfinalu danes odlična Monika Hrastnik v Val di Sole manj kot sekundo do zmage!

Tekmovalka ekipe Dorval AM Commencal je v kolesarskem parku Bikeland v Commezzaduri prikazala eno najboljših voženj kariere in na letošnji četrti dirki svetovnega pokala osvojila tretje mesto. Progo Black Snake je najhitreje prepeljala Britanka Tahnee Seagrave (Canyon CLLCTV FMD) s časom 4:31,471. Drugo mesto je pripadlo zmagovalki z dirke na Poljskem, Francozinji Marine Cabirou (Scott Downhill Factory). Njen zaostanek je znašal 0,32 sekunde. Tretje mesto pa naši najboljši spustašici Moniki Hrastnik, ki je za zmago zaostala le 0,941 sekunde!

Ni lepšega, kot zmagati na dirki svetovnega pokala, točno na rojstni dan. To je danes uspelo Tahnee Seagrave, ki je v Commezzaduri dopolnila 29 let!

Monika po dirki v Val di Sole:

“Prvi dan je bilo na treningu grozno. Proga je bila težka in namočena, spraševala sem se, kaj delam tu in si dobesedno nisem upala dol. Čeprav je to moja proga, strma in tehnična, kot mi ustreza, ampak tokrat je bila res grozljiva. Pri padcu sem si zvila padec, fizoterapevt mi ga je za silo učvrstil s trakom, da sem nekako držala krmilo …

Potem sem včeraj nekako preživela kvalifikacije in polfinale, v polfinalu sem zletela s proge.

Danes pa težko razložim, kaj se je dogajalo. V drugi trening vožnji sem padla. Ampak nisem bila pod stresom, tudi med dirko nisem bila živčna, vozila sem umirjeno in brez večjih napak. Tako sem bila v cilju presenečena nad časom.”

Leta 2018 je Monika tu dobila kvalifikacije in bila v finalu tretja za Tahnee Seagrave in Rachel Atherton. Takrat se je v svetovnem pokalu prvič uvrstila med najhitrejše tri.

Danes ji je to uspelo četrtič, poleg treh tretjih mest njena najboljša uvrstitev ostaja lansko drugo mesto iz Les Getsa. A danes je bila Monika od zmage prvič oddaljena manj kot sekundo!

Monika Hrastnik je imela v finalni vožnji dokaj dobre razmere, a enake je imela tudi zmagovalka Seagrave. Kasneje se je v zgornjem delu pojavila megla in ni bila ravno zaveznik zadnjih štirih tekmovalk, ki so še čakale na startu. Nesporna kraljica spusta, zmagovalka Leoganga in aktualna svetovna prvakinja Vali Höll (YT Mob) ni bila najbolj prepričljiva, poleg tega je v srednjem delu padla. Tudi povratnica po poškodbi Francozinja Myriam Nicole (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction) ni bila kos vodilnim trem. Kljub temu, da v finalni vožnji ni naredila omembe vrednih napak, je za Moniko zaostala tri sekunde in zasedla četrto mesto. Peto mesto je na koncu pripadlo svetovni prvakinji.

Po štirih dirkah še vedno vodi Höll 

Avstrijka je po olovici letošnje sezone zbrala 1175 točk. Na drugo se je z današnjo zmago prebila Seagrave, ki ima 946 točk, tretja je z 937 točkami Cabirou. Monika se je z desetega prebila na deveto mesto. Ima 431 točk.

Vrstni redi na uci.org.

Naslovna fotografija Jey Crunch @crunch724

Preberi še

Val di Sole

Sledite nam