Val di Sole
14. junija 2024

V soboto bodo v “Dolini sonca” finalne odločitve spustašev in spustašic. Črna kača v Bikelandu v Val di Sole bo zopet neizprosna.

Najtežjih 2100 metrov v kolesarskem parku Bikeland. Proga Black Snake se v dobrih dveh kilometrih spusti za kar 550 metrov, najvišje hitrosti pa presegajo 70 kilometrov na uro. “Črna kača” je že v današnjih kvalifikacijah in v polfinalih moške in ženske elitne divizije pokazala strupnike. Jutri, ko bodo na sporedu finalne preizkušnje, pa bo vsekakor še bolj zvita in zavita.

Val di Sole: Moški in ženski polfinale

Francoz, Kanadčan in Avstralec

Po dolgem času se je na vrh zavihtel Amaury Pierron (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction). Za kar 5 sekund je izboljšal najhitrejši čas kvalifikacij, ki ga je postavil vodilni v seštevku svetovnega pokala, Francoz Loic Bruni (Specialized Gravity). Pierron je “Črno kačo” ukrotil v treh minutah, 44 sekundah in treh desetinkah. Drugi je bil Finn Iles (Specialized Gravity), ki je bil počasnejši vsega sekundo. Tretje mesto je zasedel Troy Brosnan (Canyon CLLCTV Factory Team), njegov zaostanek pa še dobre tri desetinke sekunde več. V prvi peterici sta zaključila še Francoz Loris Vergier (Trek Factory Racing Gravity) in Avstrijec Andreas Kolb (Continetal Atherton). Loic Bruni se je po zgornjem delu nekoliko “ustavil” in z zaostankom 11,4 sekunde osvojil 24. mesto. Se je pa v jutrišnji finale uvrstil zvezdnik endura, Američan Richie Rude (Yeti / Fox Factory Race Team), ki je dosegel 28. kvalifikacijski čas.

Novozelandka, Francozinja in Avstrijka

Manjše presenečenje polfinala je zagotovo prvo mesto Jess Blewitt (Cube Factory Racing). Njen polfinalni čas sicer ni bil boljši od najboljšega kvalifikacijskega, saj je znašal 4:36,387, kar je sekundo slabše od zmagovalnega časa kvalifikacij. A vseeno je bilo zadosti, da je Novozelandka za tri sekunde prehitela Myriam Nicole (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction). Tretje mesto je zasedla vodilna v svetovnem pokalu Valentina Höll (YT Mob). Zaostala je še slabe tri desetinke več. Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal) je s 15 sekund slabšim časom kot Blewitt zasedla 8. mesto in se zanesljivo uvrstila v jutrišnji veliki finale.

Val di Sole: Kvalifikacije spusta

Moški elite: Prvih pet v sekundi

Zmagovalec kvalifikacij je Loic Bruni (3:49,418). Le desetinko za njim se je uvrstil moštveni kolega Finn Iles, ki pa je bil v zgornjem delu precej hitrejši od Brunija, a je v spodnjem delu vso prednost izgubil. Šest desetink sekunde je na tretjem mestu zaostal Američan Dakotah Norton (Mondraker Factory Racing). Na četrto mesto je priletel Amaury Pierron (+0,723), na peto pa Troy Brosnan (+1,134). Luka Berginc se je v kvalifikacijah tokrat odrezal bolje kot v Leogangu, saj se je uvrstil na 83. mesto z zaostankom 23,94 sekunde.

Ženske elite: Francozinja že kaže “zobe”

Myriam Nicole je prepričljiva zmagovalka kvalifikacij, saj je bila najhitrejša na vseh merjenjih vmesnih časov. Za prvo mesto je tokrat zadostovalo 4 minute, 35 sekund in 3 desetinke. Za 5,8 sekunde je na drugem mestu zaostala Jess Blewitt. Švicarka Camille Balanche (Dorval AM Commencal), ki po padcu v Leogangu ni nastopila v finalu, je tokrat že nared in je z 8,5 sekundami zaostanka zasedla 3. mesto. Vali Höll je bila četrta (+8,798), Marine Cabirou pa peta (+11,086). Monika Hrastnik tokrat tudi v kvalifikacijah dobro. Z zaostankom 19,812 sekunde je osvojila 8. mesto. Britanka v dresu ekipe Unior – Sinter Factory Racing Aimi Kenyon je bila 26.

Mladinci: Super hitri Max

Francoz Max Alran (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction) je bil edini mladinec, ki se je spustil pod mejo štirih minut. S časom 3:56,538 je zmagovalec Leoganga za 5 sekund prehitel zmagovalca prvih dveh preizkušenj, Američana Aso Vermetteja (Frameworks Racing). Tretji je bil Francoz Rafael Pelletier (Muc-Off Young Guns). Njegov zaostanek pa 5,177 sekunde za rojakom.

Maj Babačič je med je med 106 prijavljenimi mladinci kvalifikacije z 32,5-sekundnim zaostankom zaključil na 52. mestu. Novozelandec v dresu ekipe Unior – Sinter Factory Racing Oli Clark je zasedel 18. mesto (+12,642), kar je mnogo boljše kot na preteklih dirkah, a nekoliko slabše kot v Fort Williamu.

Mladinke: Na vrhu zopet tri Novozelandke

Tako kot v Leogangu so tudi v Val di Sole prva tri mesta osvojile Novozelandke. Na prvo mesto se je s časom 4:45,078 zavihtela Eliana Hulsebosch (Union – Forged by Steel City Media). Druga je bila Sacha Earnest (Trek Factory Gravity). Zaostala je debelih 13 sekund in pol. Tretje mesto je pripadlo zmagovalki zadnje preizkuđnje Erice Van Leuven (+21,632). Zmagovalka prvih dveh spustov za svetovni pokal, Britanka Heather Wilson (Muc-Off Young Guns) je osvojila šesto mesto.

Vsi vrstni redi na uci.org.

Naslovna fotografija UCI Mountain Bike

Preberi še

Leogang
Bielsko-Biała
Fort William

Sledite nam