17. novembra 2016

Kolesarji smo si različni, a vsi si moramo kar se da najbolje nastaviti svoje kolo. Sam ali morda pod budnim očesom strokovnjaka?

Za nakup kolesa prave velkosti in njegove osnovne nastavitve še ne potrebuješ strokovnjaka s področja “bike fittinga”. Običajno ti pri tem pomaga že prijazen prodajalec v kolesarski trgovini. Vseeno te doma čaka nekaj prijetnih uric z imbus ključi in metrom, ko boš nastavitve starega poskušal čimbolje prenesti na novo kolo.

Kolesarji smo seveda različni. Sitni ali prijazni. Suhi in debeli. Veliki, a s kratkimi rokami. Majhni, a z dolgimi nogami. Zato je jasno, da točnih navodil za nastavitev kolesa ni. Obstajajo le izhodiščne vrednosti, ki so osnove za nastavitve in pravilo, da se začne pri “A” in konča … morda nikdar.

Sedež in vse kar je nižje

“A” je pri kolesarju sedež. Če nisi le gravitacijsko usmerjen, ga boš nastavil povsem vodoravno. Nekateri ga kasneje s kljunom spustijo rahlo navzdol, saj gorski kolesarji večino časa preživimo na vzponih. Tako razbremenijo dimlje, a na ravnih odsekih bolj obremenijo noge.

Višina sedeža se še vedno določa po prastarem pravilu: sedeš na kolo, peto daš na os pedala in začneš goniti. Ko je pedalo v najnižjem položaju, mora biti noga povsem iztegnjena, pri tem se na sedežu ne smeš gugati levo – desno. Seveda so pete na pedalih le med merjenjem. Ko goniš pravilno, je nad osjo pedala najširši del stopala in takrat so kolena rahlo pokrčena.

Noga ima največjo potisno moč tik pred popolnim iztegom. Prenizko nastavljen sedež povzroča bolečine na sprednji strani kolena, previsok pa zadaj. Ko sta gonilki v vodoravnem položaju, mora biti konica prednjega kolena nad ali tik pred osjo pedala. To dosežeš s horizontalnim premikom sedeža naprej – nazaj.

{loadposition inside}

Krmilo in opora

Ko boš obupal nad sedežem, se boš lotil krmila in njegove žlahte. Opore krmila so bile včasih zelo dolge in kolesarji so bili zleknjeni daleč naprej. Danes se zaradi boljše vodljivosti kolesa krajšajo. A maratonci imajo še vedno daljše kot spustaši.

Način kolesarjenja, gibčnost in starost določajo tudi višino krmila. Spustaši imajo krmilo višje od sedeža, vsegorsko usmerjeni nekje okrog sedeža, XC in maratonski tekmovalci pa krmilo spustijo precej nižje. Pretiravanje kaznujejo bolečine v zatilju in predelu lopatic.

Višino nastavljaš s kombiniranjem prstanov na toporišču vilice med zgornjim delom krmilnega ležaja in oporo krmila. Višino spremeni tudi opora z drugačnim kotom ali dolžino.

Ročice

Ko vsaj za silo udobno sediš za krmilom, si moraš nastaviti še ročice menjalnika, zavor, potopne sedežne opore in zaklepa vzmetenja. S prsti jih moraš doseči tako, da čim manj premikaš roko. Vsak premik zmanjša kontrolo nad kolesom.

Če si si dobro nastavil kolo, boš na njem užival. A včasih se pojavijo bolečine v hrbtu, mravljinci v rokah ali odrevenele noge. Tudi ožuljena rit je znak, da si ga nekje polomil. Čas bo, da poiščeš strokovnjaka za “bike fitting”.

“Bike fitting”

Individualna obravnava vsake stranke je temelj za dobro opravljeno delo. Najprej bo s teboj opravil temeljit intervju. Izprašal te bo o tvojih težavah, zdravstvenemu stanju, aktivnostih, željah in ciljih. Potem te bo premeril in preveril gibljivost.

Nato boš sedel na svoje kolo in začela bosta z istimi nastavitvami, ki si jih prej naredil že sam. Razlika je seveda v tem, da si ti samouk, on pa se je za to delo izšolal in uporablja specialne pripomočke. Včasih ti bo predlagal drastične spremembe, a njegov cilj je, da ti omogoči udobno vožnjo in čim lažje premagovanje napora.

Ko boš mislil, da sta zaključila, bosta šele na polovici. Ker ena sprememba podre vse druge nastavitve, bosta ves krog ponovila. Morda tudi večkrat in ves proces ti bo vzel uro do dve časa.

Udobje ali surova moč?

Kolo rekreativca je seveda nastavljeno povsem drugače, kot kolo profesionalca. Njihova kolesa so mučilne naprave, pri nastavitvah ni niti sledu udobja in vse je podrejeno čim boljšemu prenosu moči od tekmovalca, preko kolesa, v hitrost. V Vitalu poznajo primer zagnanega rekreativca, ki je želel tekmovalno nastavitev kolesa. Ustregli so mu, a se je kmalu vrnil in Peter mu je zmehčal nastavitve. Si kdaj pomislil, kakšni so pancarji Tine Maze?

Dobro nastavljeno kolo je kot fotelj pred televizorjem: udobje je zagotovljeno, užitek in razburjenje sta nepopisnana, pijača je vedno pri roki in pred očmi se ti vrtijo tvoje najljubše slike. Japajade! Si že kdaj padel s fotelja? S kolesa verjetno si.

Za več uporabnih informacij obišči spletno stran mahmtb.com in si prenesi brezplačno knjigo z naslovom 5 najpomembnejših nastavitev za pravilno držo na kolesu.

Mimogrede: čeprav so izrazi zapisani v moški spolni slovnični obliki, so uporabni kot nevtralni za moške in ženske.

Naslovna fotografija Matej Hartman

Sledite nam