31. julija 2012

Damjan Kalčič in MTB Koroška sta v tretji izvedbi koroškega maratona spremenila pravila igre, za 112 udeležencev očitno uspešno.

MTB Koroška in vodja organizacije Damjan Kalčič sta v tretji izvedbi (lahko bi rekli zloglasnega) maratona Črna luknja na novo pomešali karte, pretresli zamisli in rodila se je drugačna prireditev.

Štart in cilj Črne luknje so iz Črne preselili na Mitnek, zimsko prizorišče snežnih skulptur in gradov kralja Matjaža, ki je na maratonu doslej gostil le okrepno postajo.
Trasi obeh preizkušenj (Črna luknja 50 km in Klasik 31 km) so si zamislili na novo, krajše in zabavno (beri: z veliko singli), z večimi prihodi skozi štartno-ciljni prostor. Tudi nekateri spusti so se ponovili po dvakrat.
V tretje pa se je posrečila tudi označitev poti, negativnih izkušenj za razliko od prejšnjih let res ni zaslediti. Same pohvale. Ne po naključju, zjutraj na dan tekmovanja so stanje oznak na trasi druga za drugo preverile kar tri ekipe.
Pa še vreme je lepo sodelovalo.
Po razdalji sicer to ni več pravi maraton v skladu s pravili, prireditve niso prijavili v koledar Kolesarske zveze Slovenije, tudi starostne kategorije so naredili po svoje, po Koroškem pokalu, ne glede na morebitne licence, po deset let. Zaradi dveh tras maraton ni štel za Koroški pokal.

Udeležencev je bilo 112, malenkost več na črnolukenjski trasi kot na klasični. “Najjača” četverica je s Črno luknjo opravila v manj kot treh urah. Zmagal je Blaž Prostovnik (Orbea Geax) pred Avstrijcem Thomasom Schaberreiterjem in Korošcem Nacetom Krivonogom (KK Ravne), na klasični pa je bil najhitrejši domači mladinec Luka Pušnik (KK Ravne).

Poleg čezmejnega Krasa imamo torej še vedno tudi drugi gorskokolesarski maraton. Če so lokalne rešitve brez sodelovanja s KZS dobre, vključno z naknadnim spreminjanjem datuma, ki je žal ušlo tudi nam na mtb.si, pa bo morda pokazala že četrta izvedba prihodnje leto.

“Držali se bomo tega datuma,” pravi Kalči in pove že datum četrtega maratona: 27. julij 2013.
Je težava, če bi se Črna luknja zopet pokrivala z maratonom na Učki. Kalči: “Za nas čisto nič, ne morem se spomniti veliko kolesarjev, ki smo jih tu pogrešali zaradi pokrivanja.”
Je možnost, da se Črna luknja pojavi v koledarju KZS? Kalči: “Ne, ne nameravamo je prijaviti, dokler bodo s tem samo stroški.”

Vrstni redi (xls)

www.blackhole-marathon.si

Poročilo na mtbkoroska.net (smerokazi so se še kar obračali, pravi)
Poročilo devetouvrščenega Uroša Šviglja na bicikel.com
Deejayev blog
Tema na Tabli

Na uvodni fotografiji zmagovalec Blaž Pristovnik na obveznem odseku skozi rudnik. Zna že miže! Foto Miha Kolar.

Sledite nam