11. aprila 2010

Pokal Slovenije v gorskem kolesarstvu in serija Alpe-Jadran v krosu sta se s prvo preizkušnjo v olimpijskem krosu danes začela v Vrtojbi. Dvobojevanje pri članih, kljub težavam zmaga Lovšeta.

Pokal Slovenije v gorskem kolesarstvu in serija Alpe-Jadran v krosu sta se s prvo preizkušnjo v olimpijskem krosu danes začela v Vrtojbi. Dvobojevanje pri članih, kljub težavam zmaga Lovšeta.


Lovše

Lovše


Budin

Budin


Zulian

Zulian


Maj Felc (foto AD)

Maj Felc (foto AD)


Nekdanja klasična trasa Biljenskih gričev se tudi drugo leto organizacije KK Djak še razvija. Tokrat je krog potekal v drugo smer in uporabil nekaj že znanih odsekov. Proga je bila kot vedno hitra, z le 150 m višinske razlike v 6,1 km dolgem krogu. Vreme pa večinoma sončno in na trenutke prijetno toplo, čez nekaj minut pa zaradi burje prav sveže.

Dvobojevanje pri članih

Moško člansko dirko je dobil prvak izpred dveh let Matej Lovše pred domačinom Matjažem Budinom in Lenartom Nočem. V prvem od šestih krogov je povedel Budin, a je v drugem pobudo prevzel Lovše. Pri koncu tretjega kroga je Lovše nerodno pristal na sedežu in ga zakrivil nazaj, nato večino tretjega kroga prekolesaril v stoje in pri koncu kroga na okrepni postaji dobil novo sedežno oporo s sedežem. Kljub še nekaj postankom do konca ni uspel nastaviti prave višine sedeža, vmes ga je seveda prehitel bojeviti Budin, a je Lovše spet prevzel vodstvo in bil na koncu v cilju pol minute pred Budinom.
Od menjave sedeža do konca dirke nisem več pritisnil na polno, saj se še spomnim, koliko težav sem imel s kolenom zaradi napačnega položaja. Vseeno sem nekako lahko nadziral dirko, čeprav Budina nisem želel podcenjevati, saj je zelo zagrizen tekmovalec,” je povedal Litijan, ki je tako dosegel šele svojo tretjo zmago v slovenskem pokalu, prvo v Vrtojbi.

Noč je v zadnjem krogu dobil dolg dvoboj za tretje mesto z Jernejem Muzgo, ki proti koncu ni več mogel držati tempa Jeseničana. Noč se je pojavil v dresu novega kluba E-Hub pod okriljem istoimenske domače znamke pest. Druga sprememba, ki nam pred dirko ni prišla na uho, je ta, da Matej Mugerli letos nastopa z dvojno licenco: do julija večinoma na cesti za Perutnino Ptuj, nato pa več na gorskem kolesu v krosu in maratonu, v tej disciplini si želi nastopiti tudi na avgustovskem SP v Nemčiji. V Vrtojbi ga tako danes ni bilo, saj je dirkal na cesti v Avstriji.

Med mlajšimi člani je zmagal Italijan Ivan Zulian, peti absolutno med člani, drugi je bil njegov rojak Andrea Bravin, tretji pa Klemen Nicoletti, 7. absolutno.

Tanja premočna

Pri članicah je lanska zmagovalka Tanja Žakelj prevzela vodstvo v drugem krogu, potem ko je bolje začela njena kolegica iz MBK Orbea Nina Homovec. Nina je bila druga tudi v cilju, dobri dve minuti za Tanjo, tretja je bila Avstrijka Marita Staufer.

Dirka mladincev in amaterjev je bila zanimiva zaradi troboja najboljših v treh kategorijah: tri kroge so v vodstvu skupaj kolesarili najboljši starejši mladinec Rok Korošec, najboljši amater Boštjan Hribovšek (oba Calcit) in najboljši ml. mladinec Gregor Dimic (Energijateam.com), ki je po treh krogih končal svojo dirko, Calcitovca pa sta zmagi v svojih kategorijah slavila en krog pozneje.
Slovenci so se dobro upirali številnim gostom z zahoda v najmlajših in najstarejših kategorijah.

Pester XC april

Drugi kros Pokala Slovenije bo v torek 27. aprila, novi XC Žerible pri Postojni. Še prej bo naslednjo nedeljo 18. aprila v Tuhinju dirka pokala za mlade.
Na isti vikend bo tudi druga dirka serije Alpe-Jadran, maraton v Spillimbergu v Italiji, pa tretja dirka italijanskega mednarodnega pokala v Nalsu na Južnem Tirolskem in nenazadnje prvi vzpon Koroškega pokala. Na vikend pred Postojno bo v Beljaku še tretja dirka serije A-J ter prva dirka svetovnega pokala v Angliji, tako da bo priložnosti za dirkanje na različnih ravneh pred Postojno še dovolj.

Kros pokala za mlade v Mošnjah pri Radovljici, načrtovan za 2. maj, je zaradi zapleta pri pridobitvi dovoljenj odpovedan.

Vrstni redi

moški open (elite + u23)
1. Matej Lovše (Uni-FBI) 1;36:54
2. Matjaž Budin (MBK Orbea) +0:30
3. Lenart Noč (E-Hub Team) +2:12
4. Jernej Muzga (Calcit Bike Team) +2:13
5. Ivan Zulian (Ita, Bike Pro Action) +2:37
6. Andrea Bravin (Ita, Team Granzon) +3:11
7. Klemen Nicoletti (Energijateam.com) +4:24
8. Silvio Wieltschnig (Avt, SC Hermagor) +5:04
9. Samo Rauter (Ganeshateam) +6:46
10. Primož Jurak (ŠD Brez bremz 2Simpl) +7:01
11. David Vogrin (Energijateam.com) +7:15
12. Blaž Pristovnik (MBK Orbea) +8:13
13. Nejc Černilogar (Surfing Shop) +8:23
14. Luka Vodopivec (MBK Orbea) +8:46
15. Grega Cehner (MTB Koroška) +9:06

ženske open (elite + u23)
1. Tanja Žakelj (MBK Orbea) 1;13:54
2. Nina Homovec (MBK Orbea) +2:12
3. Marita Staufer (Avt, SC Hermagor) +9:06
4. Ana Zupan (Energijateam.com) +9:18
5. Natalija Anderluh (MTB Koroška) +12:03
6. Jerneja Tratnik (MBK Orbea) +15:39

mladinci u19
1. Rok Korošec (Calcit Bike Team) 1;09:15
2. Blaž Uršič (MBK Orbea) +1:50
3. Domen Vogrin (Energijateam.com) +2:28


Povezave:

www.kolesarska-zveza.si/gorsko_kolesarstvo/

www.kkdjak.si


Vse foto Kalči/MTB Koroška

Sledite nam