12. septembra 2018

Mavrični dogodek prihaja na maraton 3Epic v Auronzo di Cadore. Svetovno prvenstvo v maratonu se vrača v gore.

Po ravni in hitri dirki v Singnu v Nemčiji leta 2017 se svetovno prvenstvo v gorskokolesarskem maratonu spet podaja v gore. In ne katere koli gore temveč v italijanske Dolomite, kjer dirka gostuje na prireditvi 3Epic s štartom v kraju Auronzo di Cadore. Ta je doma v dolomitskem gorovju, ki se strmo vzpenja z alpskih travnikov mimo gorskih koč na visokih prelazih. Serpentinaste ceste rišejo črte do prelazov in trase za gorske kolesarje gredo še višje v strma pobočja. Dolomiti so pogorje, za katerega si predstavljaš, da obstaja le v domišljiji.

V Dolomitih je bilo svetovno prvenstvo nazadnje leta 2015, ko je bilo pridruženo mega maratonu Sellaronda Hero. Z dolgimi, strmimi vzponi sta bili tako moška kot ženska dirka zgodaj odločeni. Zelo drugače od lanske dirke v Singnu, ki je dajala prednost kolesarjem, ki so ostali v skupinah in so vozili taktično, kot na cesti, ali pa Laissacu v Franciji leto poprej, kjer so bile pomešane enoslednice, težki kratki vzponi in tehnični kros spusti.

Lani se je kar nekaj letošnjih favoritov udeležilo dirke 3Epic in jasno je, da se bo, kot v letu 2015, prvenstvo odločalo na vzponih.

Lanski 3Epic je imel močno vodilno skupino, a vzponi proti koncu so jo razbili.


Trasa za moške. Tista za ženske izpusti prvi izlet na Col de Varda.

Trasa poteka “od jezera do neba”, kar je jasno vidno v profilu. Začetek na približno 860 metrov nadmorske višine v Auronzu, najvišji deli pa se dvignejo blizu 2300 metrov visoko.

Na 110 kilometrih za moške in 97 kilometrih za ženske se tekmovalci spopadajo s 4500 metri ali 3600 metri vzpenjanja. Nekatere lahko zmoti, da je ženska dirka krajša od moške. Toda to je postal običaj za svetovna prvenstva, saj je zmagovalni moški in ženski čas na ta način približno enak in lahko združijo razglasitve.

Približno polovica trase je gozdnih cest, 22 % steze, 17 % enoslednic in 10 % asfalta. In kako je to videti v Dolomitih?

Običajno trasa v dolinah poteka po makadamskih cestah in nasutih kolesarskih poteh, ki povezujejo doline ter enoslednice preko gorskih vršacev in na spustih z vrha prelazov.

Na dirkah v Dolomitih je pogosto dolgo vzpenjanje po požarnih cestah in spuščanje po ozkih enoslednicah. To pomeni, da bomo verjetno videli tekmovalce na lahkih kolesih z velikim razponom zadnjih zobnikov. Vzponi bodo verjetno odločili dirko, vendar pa Dolomiti niso nikoli lahki, zato so možna tudi presenečenja.

Favoriti

Poleg običajnih – Avstrijca Albana Lakate in Norvežanke Gunn-Rite Dahle-Flesjaa – je bližina svetovnega prvenstva v krosu pritegnila na maraton tudi mnoge specialiste za kros, ki pa so se že kdaj tudi dobro odrezali na maratonih.

Seveda je to lista prijav in ne prisotnih na startu, zato je vse skupaj potrebno vzeti z malce soli.

Na seznamu so prisotni vsi trije vrhunski kolesarji Cannondale Factory Racing: Henrique Avancini, Manuel Fumić in Maxime Marotte.

Prva dva nista presenečenje, saj sta v paru nastopala na kar nekaj močnih etapnih dirkah, kot je naprimer Cape Epic, presenečenje pa je Francoz Marotte.

Tudi Specialized Racing je močno prisoten. Jaroslav Kulhavy in Annika Langvad sta samoumevna, preseneča pa prisotnost dveh Američanov. Howard Grotts, ki je letos zmagal na Cape Epicu v Južni Afriki, in nova svetovna prvakinja v krosu, 23-letna Kate Courtney. Med tekmovalci, ki so blizu tej ekipi, je tudi Južnoafričan Alan Hatherly, novopečeni svetovni prvak v kategoriji U23.

Tu sta še Švicarja Florian Vogel in Mathias Fluckiger, Španec Sergio Mantecon, Čeh Ondrej Cink, Avstralec Daniel McConnell in zmagovalec svetovnega pokala v krosu U23, Norvežan Petter Fagerhaug.

Med ženskami pa še Poljakinja Maja Wloszczovska in Nemki Elisabeth Brandau in Sabine Spitz od bolj znanih imen. Od Slovencev je zaenkrat prijavljena samo Blaža Pintarič, ki je formo preverila prejšnji konec tedna s tretjim mestom na maratonu Val di Fassa.

Če imaš res preveč časa, si oglej še tale video …

Program – sobota, 15. september

9.00 Start moški, 102 kilometra
9.45 Start ženske, 89 kilometrov
14.30 predviden prihod v cilj moški
15.00 predviden prihod v cilj ženske

world.3epic.it

Poročilo z lanskega SP v maratonu
Svetovna prvaka v gorskokolesarskem maratonu Lakata in Langvadova

Sledite nam