Pokal Massi
11. februarja 2024

Na prvi dirki enega najmočnejših pokalov v Evropi Maruša Tereza Šerkezi, Meta Tancik in Lenart Dejak z vrhunskimi rezultati!

Toplo špansko sonce, odlični tehnični tereni, močna mednarodna konkurenca, dve zmagi in eno tretje mesto v Slovenijo in še stopničke pri “ta starih”, kaj je lahko lepšega? Začetek pokala Shimano Super Cup Massi z vso XC MTB smetano na startu elitnih kategorij in kot rečeno, odličen začetek sezone za slovenske predstavnike.

Pokal Massi, La Nucía

Sobota je bila rezervirana za ženske predstavnice. Meta Tancik se je v kategoriji do 17 let srečala s špansko elito in brez težav osvojila prvo mesto. Tancik v Španiji ni zmagala prvič, saj je zaradi ekipe, za katero tekmuje (Misser Project), na španskih tleh tekmovala že v lanski sezoni in beležila zmage. Letos je prvo zasledovalko Laio Rodriguez Garcia (Addict Bike Racing Team) prehitela za skoraj dve minuti in pol. Tretjeuvrščena Orene Garcia Crespo (Action Team) je zaostala 3 minute in 40 sekund.

Maruša Tereza Šerkezi (Rajd Ljubljana) se je na svoji prvi dirki v kategoriji junior srečala z močno mednarodno konkurenco in slavila kar dobre štiri minute pred prvo zasledovalko, Mehičanko Cynthio Martin Gonzalez (Gobik Factory Team). Tretja je bila Danka Freja Dissing Andersen (AMK). Tako je Šerkezi prišla do svojih prvih točk Mednarodne kolesarske zveze UCI!

Na nedeljski dirki je v kategoriji do 17 let nastopil Lenart Dejak (MTB Trail center Kočevje). Po “burni” noči, ki bila začinjena s hudim dežjem in vetrom, je Dejak v konkurenci 88 tekmovalcev osvojil prve stopničke v sezoni, bil je tretji.

Maruša Tereza Šerkezi

“Prva dirka sezone. Po ne preveč odločnem štartu sem se prebila v ospredje, nato pa le obdržala položaj in se pomerila s tekmovalkami razreda elito in U23. Proga je bila tehnično zanimiva in večinoma naravna, kot traili. Moje prve točke UCI in informacije, kje sem. Glede na to, da so bili na dirki najboljši, kot je recimo Pauline Ferrand-Prevot, je tudi to znak, da me čaka še veliko dela.”

Meta Tancik

“Prva dirka sezone je bila odlična. Sončna in hitra. Prva zmaga v sezoni za ekipo Misser Project, pa še v novem dresu. Naslednja postaja Internacionales Chelva.”

Lenart Dejak

“Startal sem s sedemdesete pozicije. Nato sem se hitro prebil med najboljših trideset. Potem me je čakal dolg spust, kjer sem izgubil precej časa. Nato sem iz kroga v krog sem pridobival mesta in v zadnjem iztisnil vse moči, kar sem jih še imel.”

Pokal Massi: Med udeleženci tudi dva slovenska veterana

V kategoriji master 40 je Mitja Tancik (Misser Project) osvojil 7. mesto. Zmagal je domačin Jorge Fajardo Duran (Komocycling-JP Garcia – Ulevel). V najstarejši kategoriji master 60 je Aleš Boben (MTB Trbovlje) osvojil 3. mesto. Slavil je Španec Ignacio Garcia Parra (Tonus C.D.).

Boj med elito

Na startu sta se pojavila tudi aktualna svetovna prvaka Britanec Tom Pidcock in Francozinja Pauline Ferrand-Prevot (oba Ineos Grenadiers). Tako moška kot ženska elitna kategorija sta postregli z največjimi imeni olimpijskega krosa in obetala se je vrhunska dirka, skoraj tako močna, kot so tiste za svetovni pokal. In ravno Ferrand-Prevot in Pidcock sta postala zmagovalca prve velike letošnje dirke.

Francozinja je za seboj pustila Švicarko Nicole Koller (Ghost Factory Racing) in Američanko Savilio Blunk (Rockrider Ford Racing Team). Najboljšo peterico sta dopolnili Nizozemka Anne Terpstra in Danka Caroline bohe (obe Ghost Factory Racing). Britanec je bil hitrejši od Novozelandca Sama Gaza (Alpecin Deceuninck) in Španca Davida Valera Serrana (BH Coloma Team). Med najboljših pet sta se uvrstila še Danec Sebastian Finni (Lapierre Mavic Unity) in Španec David Campos (Orbea Factory Team).

Vsi vrstni redi na supercupmtb.com.

Naslovno fotografijo smo si sposodili na uradnem facebook profilu Shimano Super Cup Massi

Preberi še

Mednarodne dirkaške: Darkfest, Sea Otter, Bundesliga in pokal Massi

Sledite nam