Freestyle dostava
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
17. februarja 2020

Kako sem presenetil samega sebe (in druge) in se po dolgih letih zimske lige Istre & Kvarnerja (ZLIK) prvič pojavil na štartu. Z vnaprej pripravljenim izgovorom za slabo uvrstitev.

Gorsko kolesarstvo je lep šport tudi zato, ker lahko po vseh teh desetletjih v njem še vedno presenetim samega sebe. In druge. Recimo tako, da se v 13. sezoni zimske lige Istre & Kvarnerja (ZLIK) prvič pojavim na štartu. Še več, sploh sem bil prvič na dirki ZLIK, če ne štejem napovedovanja na zdaj že tradicionalni edini slovenski postaji v Kočevju. Razen … razen če je Labinjonski maraton kdaj štel za zimsko ligo, ko sem bil tam?

Kakorkoli, žal mi je, da nikdar nisem izkoristil štartnih številk z imenom, ki mi jih je pošiljal Pop, malce posebni oče ZLIK. Štartna številka namreč velja vso sezono, pred sezono si lahko celo rezerviraš svojo. Zadnja leta je na njo nalepljen tudi čip za merjenje časa.

Nikdar ni prepozno, sem si rekel na prekrasen, sončen in topel vikend. Niti kakšnega testnega (džojrajd) enduro stroja ni bilo pri hiši, kar mi je včasih izgovor, da grem “po svoje”, namesto na prireditve. Služba je služba in testiranje je resno delo. Doma pa je bil tisti, ki je vedno pri roki – 26-palčni jekleni veteran brez prestav in vzmetenja, ki je od lani z lažjim prenosom (34-20) nekako prilagojen za plezanje, za vožnjo po ravnini pač manj, saj ga komaj zvrtiš kaj hitreje od 20 km/h. Super izgovor za slabo uvrstitev!


Mladi na štartu, foto Chip timing

Pe še dirka je bila ena od bližjih od letošnjih. Sedma od devetih dirk lige Giant MTB ZLIK je bila v Roču nad Buzetom. Le 35 km od Črnega kala. Kjer se od Buzeta vzpneš proti Lupoglavu in vzhodnemu kraku istrskega Y, sem pod robom Čičarije pod “dirkaški dolžnosti” tako odkril še en krasen kotiček že tako splošno krasne Istre.

O Roču smo podrobneje pisali v napovedi: Giant mtb ZLIK: Ta vikend Z bičikletu v Roč

Seveda sem se pri Goranu – Zeetsu, enemu izmed prirediteljev iz BK Buzet, stare klape, ki se je proslavila tudi z organizacijo mednarodne dirke v spustu, pozanimal, če bom s svojim hendikapiranim kolesom lahko premagoval vzpon na progi. Kot sem lahko sklepal po profilu proge, je pritrdil. In res je šlo.

Nisem gledal na uro, če smo res štartali ob 12. uri in 26 minut (še ena Popova fora, to naj bi bil pozimi najtoplejši čas dneva). Na štart sem se postavil čisto zadnji, a ker s takšnim kolesom super počasi pač ne gre, na koncu ne predolgega in ne prestrmega vzpona še zdaleč nisem bil več zadnji. Tako nekako je šlo vso uro.


Izgovori, izgovori … foto UO

Če bi bil Pop še z nami, bi letos morda rekel: “Je*ote, isplatilo se!” Po krizi pred nekaj leti zdaj udeležencev kar mrgoli. Ni daleč dan, ko jih bo na kaki priljubljeni lokaciji ob lepem vremenu dvesto. Po dopoldanskih dirkah otrok to pomeni v “glavni” dirki tudi precejšnjo gnečo na progi in pri kratkih krogih imajo najhitrejši veliko dela s prehitevanjem. Saj če bo udeležba še rasla, bi lahko razmišljali tudi o ločenih štartih za “resne dirkače” in “žur dirkače”.

Priznam, da mi je bilo ob prehitevanju in zabavi na spustu tudi malo slabo, vsaj prva dva kroga. Gostitelji so že pred štartom odprli sodček pokroviteljevega piva. Temni lager je bil super, ampak ni ravno doping. Vnaprejšnji izgovor za slabo uvrstitev številka 2. No, ni bilo treba bruhati, je bilo že riganje rešitev …

Z drugim lokalnim pivom (prvo je Istarska pivovara v Buzetu) je zanimiva zgodba: trojica iz BK Buzet – Dragan Kranjčić ter brata Darko in Goran Hrvatin – se je po koncu organizacije dirke v spustu malo dolgočasila in so naredili svojo mikropivovarno. Ime pivovarne je posrečeno: Bruman je ištrijansko za marljivega človeka, po izgovorjavi pa tudi blizu angleškemu izrazu za moža, ki vari pivo.


Foto Darko Matković

Super dan na soncu v Istri je bil in mislim, da se bom moral kar zavezati vsaj enemu štartu na zimo. V tej “zimi” težje: predzadnja dirka ali “kolo”, kot se to reče v ZLIK, bo 8. marca pri Reki, finale pa 22. marca v Kočevju, ko bom držal mikrofon. Težko bom pa ujel italijanskega kolesarja, ki je v nedeljo prejel nagrado za svoj stoti nastop v zimski ligi!

Če se imaš za resnega XC dirkača in bi rad preveril zimsko formo ali le naredil dober trening; če imaš med sezono cilj nastopiti na kakšnem maratonu in bi rad le malo “spucal ventile”; če želiš narediti par krogov na polno v dobri družbi … priporočam Giant MTB ZLIK!

Naslovna fotografija Darko Matković
Darkova fotogalerija

Preberi še
Giant mtb ZLIK: Mladinec ugnal elito

ZLIKovci bodo kolesarili že 13. krog
Pop, 1953-2017

Freestyle dostava
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam